Ekonomi Altının gözü 2 binler liginde

Altının gözü 2 binler liginde

Paylaş
Altının gözü 2 binler liginde

2023 yılının son günlerinde İsrail-Filistin savaşını bahane ederek depara kalkan altının gözü yeni zirvelerde. Tahminler, 2024’ün altın yıl olacağını gösteriyor. Uzmanlar yeni yılda, 2 bin lira seviyesine oturan bir gram ve 2 bin doların üzerine yerleşen bir ons (31.1 gram) altın öngörüyor.

Küresel belirsizlikler ve jeopolitik gerginlikler, yatırımcının güvenli limanı olan altının yılsonuna doğru rekor üstüne rekor kırmasına neden oluyor. Geçtiğimiz haftalarda altın fiyatları İsrail-Filistin arasındaki çatışmalar nedeniyle artarken, bu kez ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyonu düşürmek amacıyla başlattığı faiz artırımlarını tamamladığına dair beklentiler etkili oldu. Cuma günü ons altın (31.1 gram), kritik eşik olan 2 bin doları aştı. Ons, tarihinde ilk kez 5 Ağustos 2020’de 2 bin doları aşmıştı. Gram altın da 1.858 lirayla rekor tazeledi. Uzmanlar, yatırımcıların talebiyle ons altının kısa sürede 2 bin 500 dolara ulaşabileceğini öngörüyor.

Haberin Devamı

KAPALIÇARŞI’DA 1900 TL

Altının genellikle ekonomik belirsizlik ve savaş dönemlerinde, güvenli liman özelliğinin öne çıktığını ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Gram altının fiyatı yurtiçinde dolardaki artıştan, yurtdışında ise onsun yükselmesinden etkileniyor. Dolayısıyla hem dolar hem de ons fiyatı arttığında gram pozitif yönlü desteklenmiş oluyor. Gram bu hafta serbest piyasada yani Kapalıçarşı’da iki kez 1.900 lirayı gördü. Sonraki hedef 1.920 ve 1.970 lira. Gramda yıl bitmeden 2 bin lirayı göreceğimizi düşünüyorum” dedi.

BOZDURAN YOK, ALIM VAR

Yeni yılda 2 bin lira seviyesine oturan bir gram ve 2 bin dolar seviyelerinde dolaşan bir ons görüleceğini belirten Memiş, 2024’te ise gramın 2 bin 500 lira olacağını öngördüğünü söyledi. Kapalıçarşı’da ise vatandaşların alım yönlü rağbet gösterdiğini dile getiren Memiş, “Yani şu anda altın bozduran yok. Hatta gramda 2 bin lirayı gördüğümüzde vatandaşın alım yönlü talebinin artacağını düşünüyorum. Bozdurmak isteyen ise satmak için acele etmesin. Alım yapmak isteyen de beklemesin çünkü altın alım fırsatı vermeden yükselişine devam edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

FAİZ BASKISI KALKTI


1985 ÖNEMLİ DİRENÇTİ

Yılsonuna doğru altında hareketli günlerin başladığını belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de altın üzerinde bir süredir faiz baskısı olduğunu dile getirdi. Yıldırımtürk, “Piyasalar şu anda Fed’in faiz artırımlarına son vermesini fiyatlıyor. Bir yandan da jeopolitik gerginlikler devam ediyor. Onsta 1.985 dolar önemli bir dirençti ve bu hafta geçildi. Sene sonu beklentim 2 bin 75 dolar olması. 2024’ün ilk çeyreğinde ise onsun 2 bin 150 dolara yükseleceğini düşünüyorum” dedi.

FİYATLAMADA KUR ETKİSİ

Gramda ise dolar fiyatlarının etkili olduğunu anlatan Yıldırımtürk, “Dolar kurundaki yükseliş oldukça kontrollü oluyor. Benim beklentim yılsonunda doların 30 lira civarında olması. Bu kapsamda gramın da yılsonu 1.975-2 bin lira seviyesine çıkacağını düşünüyorum. 2024 içinse tahmin yürütmek oldukça zor çünkü küresel savaşlar belli değil, Avrupa’da bir resesyon durumu var ve yine Avrupa’daki faiz kararları vs. etkili olacak. Gram 2 bin 100 ve 2 bin 125 lira seviyelerini görebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

İŞTAH DEVAM EDİYOR

Genel olarak düğün sezonu sonrası bu dönemin altın yatırımcıları açısından sakin ve durağan bir dönem olduğunu dile getiren bir Kapalıçarşı esnafı da şöyle konuştu: “Normalde bu dönem işler sakindir, ancak altın fiyatı ne kadar yükselse de alım yönlü rağbet var. Yani fiyatların yükselmesiyle ilgili bir çekince yok. Çünkü vatandaşlar altın ne kadar yükselirse yükselsin TL’ye karşı her türlü kazanç sağlayacağını düşünüyorlar. Vatandaş çok yüksek miktarda alım yapamasa da küçük miktarlarda altın almaya devam ediyor.”