Ekonomi Asgari ücret netleşti! İşte milyonlarca kişinin alacağı 2024 asgari ücreti

Asgari ücret netleşti! İşte milyonlarca kişinin alacağı 2024 asgari ücreti

Paylaş
Asgari ücret netleşti! İşte milyonlarca kişinin alacağı 2024 asgari ücreti

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve işçi ve işveren temsilcileri ile yaptığı görüşmenin ardında asgari ücretin 17 bin 2 lira olduğunu açıkladı. Böylece asgari ücret zammı yüzde 49 oranında gerçekleşti.

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni asgari ücret için görüşme sonlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işçi ve işveren tarafıyla yaptığı görüşme sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Asgari Ücret Komisyonu ile yapılan toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücrete yapılacak zam oranını açıkladı. Buna göre 2024 yılında uygulanacak asgari ücret 17 bin 2 lira oldu.

Haberin Devamı

Bakan Işıkhan'ın açıklamaları şöyle:

Bildiğiniz üzere esas manada sosyal koruma ücreti olan asgari ücret en alt sınırı temsil etmektedir. Asli görevimiz işçi ve işveren arasında hakem rolü üstlenmektir. Gerek işveren gerekse işçi tarafımız gerçekten de çalışan ve işverenlerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak en uygun noktada fikir birliğine varmışlardır.

Burada bir asgari ücret alt sınırı belirlemenin yanında toplumsal mutabakata katkı sağlayacak yapıcı tavrın sergilenmesini önemli bulduğumu vurgulamak istiyorum.

İşçi ve işveren taraflarının bildirdiği görüşler çerçevesinde belirlenen yeni miktarı asgari ücrete tabi olan çalışan ve ailelerini memnun edeceğini inanıyorum.

Bildiğiniz gibi Temmuz ayında net asgari ücret devlet tarafından verilen 500 lira destekle 11 bin 402 lira olmuştu. 700 lirası destek olmak üzere asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz.

Haberin Devamı

Yeni miktar ile çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözünü memnuniyetle yerine getirdik.

TÜRK İŞ BAŞKANI ERGÜN ATALAY'DAN AÇIKLAMALAR

TÜRK İŞ Başkanı Ergun Atalay "Aşağı yukarı Cumhurbaşkanımızla 2,5 saat toplantı yaptık. TÜR İŞ olarak bugüne kadar resmi bir rakam söylemedik. İlk defa 2 saat evvel sayın Cumhurbaşkanımıza, bakanımıza ifade ettik." dedi.

Atalay'ın açıklamalarından satır başları:

Geçen hafta TÜRK İŞ Başkanlar kurulunu topladık, müzakere yaptık. Asgari ücret 30 milyonu ilgilendiren ücret. Türkiye'nin en büyük sosyal sorumluluk projesi. Arkadaşlarımız üç toplantı boyunca evin, marketin durumunu, enflasyonu anlatma imkanı buldular.

ASGARİ ÜCRET NET 11 BİN 402 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET BİRÇOK KALEMİ ETKİLEYECEK

Yeni asgari ücret rakamıyla işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemde tutarlar değişecek.

Haberin Devamı