Ekonomi Asgari ücrette zam hesapları

Asgari ücrette zam hesapları

Paylaş
Asgari ücrette zam hesapları

Asgari ücret zammı aralık ayında belli olacak. Şubat ayında ise ilk zamlı asgari ücret hesaplara yatacak. Yapılacak asgari ücret zammıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan önemli açıklama geldi. Açıklamanın odağında ise ‘enflasyon’ vardı. Peki asgari ücrete ne kadar zam yapılabilir? İşte öngörülen enflasyona göre tahmini rakamlar...

Çalışma barışının ve endüstri ilişkilerinin geliştirilmesi, çalışma hayatına yönelik mevzuat çalışmalarının ve uygulamalarının izlenmesi amacıyla oluşturulan Üçlü Danışma Kurulu, 5 yıl aranın ardından ‘Türkiye Yüzyılında Sosyal Diyalog’ gündemiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında Bakanlıkta toplandı. Toplantı 2.5 saat sürdü. Toplantıya Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsilcileri de katıldı.

Haberin Devamı

TAM UZLAŞIYLA BELIRLENDI

Öncelikle asgari ücreti, hem çalışanı, hem işvereni koruyacak tedbirler alarak artırdıklarını belirten Işıkhan, ilerleyen zamanlarda enflasyonu da kontrol altına alarak Türkiye’yi yatırım ve istihdam alanlarında daha da iyi bir noktaya taşımayı hedeflediklerinin altını çizdi. Asgari ücretin, oybirliği ile hem işçi hem işveren temsilcilerinin desteğinin alınarak açıklandığını anımsatan Işıkhan, “Büyük bir özveriyle, sağduyuyla, ülkemizin bulunduğu koşulları da göz önüne aldığımızda asgari ücret düzeyini arzu edilen noktaya getirdik ve karara bağladık” dedi.

1.7 MILYON IŞVEREN DESTEK ALDI

Devlet, işverenlere İşsizlik Sigortası Fonu’ndan her ay 500 lira destek sağlıyor. Bakan Işıkhan, “2 milyon işverenimizden 1.7 milyonu bu destekten yararlandı” bilgilerini paylaştı. Hedeflerinin aralık ayında 2024 yılına ilişkin asgari ücreti belirlerken temmuzdaki gibi tam bir uzlaşma olduğunu vurgulayan Bakan Işıkhan, “İşverenler ve işçi temsilcileri inşallah bir araya geldiğimizde yine hedefimiz; Sayın Cumhurbaşkanımızın sıklıkla vurguladığı gibi; çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek olacak” dedi.

Haberin Devamı

ENFLASYON YÜKÜNDEN KURTARACAK

Bakan Işıkhan, eylül ayının sonunda yaptığı açıklamada da asgari ücret artışına yönelik önemli mesajlar vermişti. Işıkhan, “Ekonomide birinci önceliğimiz tüm vatandaşlarımızın refahını mümkün olan en üst seviyeye çıkarmaktır. Bu bağlamda enflasyonun getirmiş olduğu yükü azaltmak hepimizin ortak görevidir. Dolayısıyla yıl sonunda asgari ücrette bu yükü hafifletmek adına önemli bir gündemimiz olduğunu söyleyebiliriz” demişti. Özetle asgari ücret artışındaki temel gösterge enflasyon gerçekleşmeleri ve 2024 yılı beklentileri olacak.

TEMMUZDA YÜZDE 34 ARTMIŞTI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2024 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını aralık ayında yapması bekleniyor. Yapılan toplantıların ardından aralık ayının son haftasına doğru güncel asgari ücret tutarının belirlenmesi bekleniyor. Asgari ücret mevcut durumda temmuz ayında uygulanan ara zamla net 11 bin 402 olarak (önceki 8 bin 506 liraydı) uygulanıyor. Yeni asgari ücret belirlenirken 6 aylık enflasyon rakamlarına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işçi, işveren ve toplumda gerçekleştireceği anket çalışmalarına ve memurlara yapılması muhtemel zam oranlarına bakılacak.

Haberin Devamı

TAHMİNLER YÜZDE 40-50 ARASINDA

Merkez Bankası’nın son Enflasyon Raporu’nda enflasyonun 2023 yılsonunda orta noktası yüzde 58 olmak üzere yüzde 54 ile yüzde 62 aralığında olacağı tahmin edildi. Orta Vadeli Program’a (OVP) göre ise bu yılsonunda enflasyonun yüzde 65, 2024 sonunda yüzde 33 olması öngörülüyor. Bakan Işıkhan’ın TRT Haber’de yaptığı, “SSK, Bağkur’a yüzde 38’e yakın, kamu görevlileri ve emeklilerimize yüzde 50’ye yakın bir artış olacağını öngörebiliyoruz” açıklamasını yapmıştı. Bu açıklama ve tahminlere göre asgari ücrete yapılacak zam konusunda pazarlığın yüzde 40-50 arasında yoğunlaşabileceği tahmin ediliyor. Bu tahminlere göre 3 senaryo üzerinden hesaplama yapılabilir:

Haberin Devamı

1 Zam oranı yüzde 40 olursa asgari ücret 15 bin 962 lira 80 kuruş olacak.
2 Zam oranı yüzde 45 olursa asgari ücret 16 bin 532 lira 90 kuruş olacak.
3 Zam oranı yüzde 50 olursa asgari ücret 17 bin 103 lira olacak.

Hemen belirtelim ki, kesin oran aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda alınacak kararla netleşecek.

DÖRT KEZ TOPLANIYOR

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.