Ekonomi Aşı ve ilaç geliştirecek merkez açıldı

Aşı ve ilaç geliştirecek merkez açıldı

Paylaş
Aşı ve ilaç geliştirecek merkez açıldı

Türkiye, sağlıkta stratejik bir atılım yaptı. Araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarının yürütüleceği ve inovatif girişimlere ev sahipliği yapacak TÜBİTAK Aşı ve İlaç Geliştirme Kampüsü, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde resmi törenle açıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, kampüs bileşenlerinden olan biyoteknoloji merkezinde aşı ve ilaçların hücreden başlayarak üretilebileceğini söyledi. Yine yerleşkede bulunan Ulusal Biyolojik ve Kimyasal Test Merkezi’nden bahseden Bakan Varank, “Milli güvenlik ihtiyaçlarımızın önemli bir kısmını kendimiz karşılayacağız” dedi.

Haberin Devamı

10.5 MİLYAR LİRA KAYNAK

Sağlık sektörünün savunma sanayii gibi stratejik öneme sahip olduğunun altını çizen Varank, “TÜBİTAK’ın burs ve destek programlarıyla 2002’den günümüze aşı ve ilaç alanında 5 binden fazla projeye 10.5 milyar lira kaynak aktardık. İlaç alanında faaliyet gösteren Ar-Ge merkezi sayısını 41’e çıkardık. Teknopark ve Ar-Ge merkezlerindeki aşı ve ilaç sektörüne yönelik çalışmalar yürüten firmalara bugüne kadar 5.5 milyar liranın üzerinde destek sağladık” diye konuştu.

HÜCREDEN BAŞLAYARAK

Varank, tesis hakkında şu bilgileri verdi: “Tüm Türkiye’ye hatta bölgemize hizmet edecek bu önemli yatırımla farklı aşı ve genetik ürünleri, biyoteknolojik ilaç ve aşı adaylarını, hücreden başlayarak üretilebileceğiz. Kanser tedavisinde önemli bir yere sahip hücre tedavi sistemlerini, DNA zincirlerini kesmeye ve yeniden birleştirmeye olanak sağlayan embriyo çalışmalarını hayata geçirebileceğiz. Moleküler biyoloji, kimya ve malzeme biliminin kesiştiği inovatif projeler yürütebileceğiz.”

Haberin Devamı