Ekonomi Bakan'dan, S&P'ye 'İsrail' benzetmesi

Bakan'dan, S&P'ye 'İsrail' benzetmesi

Paylaş
Bakan'dan, S&P'ye 'İsrail' benzetmesi

Ekonomi Bakanı Çağlayan'dan, S&P'nin kredi notu yükseltmesine yorum: S&P'nin yaptığı, aynen İsrail'in yaptığı gibi geç bir özür dilemedir

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu BB'den BB+'ya yükseltmesini değerlendirirken, bunun Türkiye için sürpriz olmadığını belirterek "Bu bizim için sürpriz olmamıştır. Bu S.P.nin hediyesi olmamıstır. S&P aynen İsrail'in yaptığı gibi geç bir özür dileme olarak kabul ediyorum. S&P böyle yaparak Türkiye'ye geçmişte yaptığı özrü yerine getirmiştir" dedi.

Çağlayan konuşmasında S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesine de değinerek şunları söyledi:

'ÇİFTE STANDART UYGULAYAN KURULUŞTU'

“Bir kere şunu ifade etmek istiyorum ki, geçmişte de ifade etmiştim. S&P çifte standart yapan bir kuruluş idi. S&P Türkiye’ye karşı cimri davranırken, diğer taraftan hak etmeyen ülkelere İrlanda’ya, Yunanistan’a ise gayet bonkör şekilde davranıyordu.

Bugün Türkiye yapmış olduğu not artışı bizim için sürpriz olmamıştır. Aslında Türkiye'nin hak ettiği bu not da değildir. Türkiye daha fazla not hakeden bir ülkedir. Bugün dünyada ekonomisi örnek gösterilen bir ülkedir. Bugün Türkiye Avrupa Birliği'nin 23 ülkesinin ekonomiyle ilgili verilerinden önemli bir konuma gelmiştir. Bugün Türkiye kamu borçlarının milli gelire oranında 23 Avrupa ülkesini geride bırakmış bir Türkiyedir. Bugün Türkiye bütçe açıklarında Avrupa’nın 21 ülkesini geride bırakmıs bir Türkiye'dir. Şükürler olsun bugün devletin bütün ekonomik göstergelerinde olumlu bir noktaya gideceksiniz . Yatırımlarına devam edeceksiniz. İhracatının yüzde 50'sini yaptığınız Avrupa pazarlarında yaşanan sıkıntıya kafa tutacaksınız."

'İSRAİL GİBİ GEÇ GELEN ÖZÜR'


Bakan Çağlayan konuşmasında Türkiye'nin kredi notunun yükselmesini İsrail’in Mavi Marmara saldırısından 3 yıl sonra Türkiye'den özür dilemesine benzerek şöyle devam etti:

‘’ Bakın Avrupa ekonomilerinin geriye gittiği, küçülme hesaplarının yapıldığı bir ortamda şükürler olsun Türkiye Avrupa'nın hızlı büyüyen bir ekonomiye, göstergeye sahiptir. Ve böyle bir ortamda Avrupa'nın adeta Türkiye'ye muhtaç olduğu, Avrupanın ekonomik krizden çıkış yolu olarak Türkiye’yi gösterdigi bir ortamda S&P nin verdiği bu not Türkiyeye hak ettiği not değildir. Türkiye daha yüksek notu haketmektedir. Bugün Türkiye’yi Hırvavistan, Macaristan’dan da aynı notta puanda tutmak haksızlıktır. Çok kısa sürede ümit ediyorum ki Türkiyenin ekonimik gerçeklerini görerek yeniden notlarını gözden geçirmeye davet ediyorum. Bu bizim için sürpriz olmamıştır. Bu S&P'nin hediyesi olmamıstır. S&P aynen israilin yaptığı gibi geç bir özür dilemis olarak kabul ediyorum. S.P. böyle yaparak Türkiye’ye gecmişte yaptığı özrü yerine getirmiştir."

'KIBRIS RUM KESİMİNİN HER YERİ TİCARET OLSA'

Bakan Çağlayan Avrupa Birliginin Gümrük anlaşmasıyla ilgili olarak Türkiye’ye yaptığı uygulamanın da nedeninin geçmiş hükümetler olduğunu söyleyerek ‘’18 yıl önce Avrupa Birliğine gümrük birliği anlaşması yapmış bir ülkeyiz. Gümrük Birliği anlaşması başladığında Ankara Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı idim. O yıl uygulamaya girdiğinde malesef dönemin hükümeti büyük bir yanlışlık yaparak 3. ülkelerle yapılacak anlaşmalarda taraf olmasını engellemiştir." dedi.

Haberin Devamı