Ekonomi Benzin, motorin mazot, LPG fiyatları Mart 2022 güncel listesi! Brent petrol nedir, brent petrol fiyatları neden yükseliyor?

Benzin, motorin mazot, LPG fiyatları Mart 2022 güncel listesi! Brent petrol nedir, brent petrol fiyatları neden yükseliyor?

Paylaş
Benzin, motorin mazot, LPG fiyatları Mart 2022 güncel listesi! Brent petrol nedir, brent petrol fiyatları neden yükseliyor?

Benzin, mazot, LPG fiyatları Mart 2022 güncel listesi, araç kullanan milyonlarca kişinin gündeminde yer alıyor. Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle tırmanan brent petrol fiyatlarında yıl başından bu yana yüzde 70 oranında bir artış yaşanmıştı. Peki, brent petrol nedir, brent petrol fiyatları neden yükseliyor? İşte benzin, mazot, LPG fiyatları Mart 2022 güncel listesi ve merak edilen soruların yanıtları…

Tüm dünyada brent petrol fiyatları ile bağlantılı olarak benzin, mazot, LPG fiyatlarında hızlı bir yükseliş yaşanıyor. Dünyanın pek çok ülkesinde akaryakıt istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşurken, yurt içinde de vatandaşlar, bu hızlı yükselişin etkisini hissediyor. İşte, Benzin, mazot, LPG fiyatları Mart 2022 güncel listesi ve brent petrol fiyatları…

Haberin Devamı

BENZİN, MAZOT, LPG FİYATLARI MART 2022 GÜNCEL LİSTESİ!

BENZİN LİTRE FİYATI

  • İstanbul: 18,68 TL
  • Ankara: 18,77 TL
  • İzmir: 18,80 TL

MOTORİN LİTRE FİYATI:

  • İstanbul: 19,77 TL
  • Ankara: 19,85 TL
  • İzmir: 19,02 TL

LPG LİTRE FİYATI:

  • Ankara: 10,78 TL
  • İstanbul: 10,68 TL
  • İzmir: 10,62 TL

BRENT PETROL NEDİR?

Kuzey Denizi'nden çıkarılan tatlı bir petrol türüne brent petrol adı veriliyor. Ham petrol olarak da bilinen bu tür, İskoçya'nın Shetland Havzası'nda yer alan denizden çıkarılıyor. Ancak, Royal Dutch Shell şirketi tarafından işletilen bölgenin kısa bir kullanım ömrü kaldı.

Tüm dünyanın bildiği ve fiyatları an be an takip edilen bu Brent petrolün ismi, bölgede yaşayan bir kuş olan brent goose (yosun kazı) türünden geliyor ve bölgenin genel ismine brent adı verilmiş. Aynı zamanda brent ismi petrol arama sahalarının isimlerinin baş harflerini de karşılıyor.

BRENT PETROL FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Rusya Ukrayna savaşının ardından Rus petrolüne uygulanan ambargonun dünyadaki petrol arzını azaltabileceği düşüncesi ile brent petrol fiyatı yüzde 30'dan fazla arttı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği ile Rusya petrolünün ithalatına yasak getirebilecek adımları müzakere ettiklerini açıkladı. Açıklamadan kısa süre sonra brent petrol fiyatı, 2008 yılından bu yana en yüksek seviye olan 140 dolara kadar çıktı.

BRENT PETROL FİYATLARI BUGÜN NE KADAR?

7 Mart 2022 Pazartesi (Bugün) itibarıyla güncel brent petrol fiyatı 130 dolardan işlem görüyor.