Ekonomi Bulut bilişimde dönüşüm rüzgarı

Bulut bilişimde dönüşüm rüzgarı

Paylaş
Bulut bilişimde dönüşüm rüzgarı

A’dan Z’ye bulut teknolojisinin geldiği son noktanın masaya yatırıldığı ‘Vodafone Business Cloud Day’ etkinliği, Vodafone’un 5G sağlayıcısı olduğu dünyanın en kapsamlı dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim tesisi olan MEXT Teknoloji Merkezi’nde gerçekleştirildi. Dayanıklı tüketimden enerjiye, finanstan perakendeye kadar hemen her alanda bilgi teknolojileri yöneticilerinin yer aldığı programda özellikle KOBİ’lerin atması gereken kritik adımlara dikkat çekildi.

İşletmelere uçtan uca dijitalleşme çözümleri sunan Vodafone Business, ‘Vodafone Business Cloud Day’in ikincisini geniş bir katılımla dünyanın en kapsamlı dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim alanı olan İstanbul’daki MEXT Teknoloji Merkezi’nde gerçekleştirdi. Dayanıklı tüketim, perakende, teknoloji ve finans gibi Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden konuşmacı ve yöneticilerin yer aldığı etkinlikte, teknoloji dünyasının liderleri bulut bilişim teknolojilerini, bulut trendlerini ve siber güvenlik stratejilerini konuştular.

Haberin Devamı

‘CLOUD DAY’E YOĞUN İLGİ

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, geçen sene olduğu gibi bu yıl da bilişim ve teknoloji dünyasının önde gelen isimleriyle bir araya geldikleri Vodafone Business Cloud Day’de paydaşlarının yoğun ilgisiyle bir kez daha karşılaştıklarının altını çizdi. “Gerçekleştirdiğimiz panellerde bulut uygulamalarındaki son trendleri, iş sürekliliği ve günümüzde siber güvenlik stratejilerinin önemi gibi kritik konuları masaya yatırdık. Aldığımız geri bildirimler bizleri oldukça memnun ederken, bu etkinliğimizle bulut teknolojilerini en ince ayrıntılarına kadar masaya yatırmış olduk” diyen Kestioğlu, ufuk açıcı konuların yanında, işletmelerindeki deneyimleri aktaran yöneticilerin paylaştığı bilgilerin de tüm farklı sektör katılımcıları açısından ilgiyle takip edildiğini ifade etti.

Haberin Devamı

KULLANIMI DA ARTACAK

Yıl içerisinde yaptıkları, bulut ve güvenlik odağındaki yatırımlarını, nesnelerin interneti, yeni nesil bağlantı teknolojileri gibi kritik konularda sundukları inovatif çözümleri hem kendi yöneticilerinden hem de dijital çözüm ortağı olduğu müşterilerinden dinlediklerini aktaran Kestioğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Yapay zeka, IoT, hızlı ve güvenilir internet bağlantısı, veri analitiği gibi uygulamalar sayesinde bulut bilişim, gittikçe artan veri miktarını işleyip akıllı uygulamalar üzerinde çalışmamıza olanak tanıyan temel ve önemli bir teknoloji haline geldi. Türkiye’de bulut teknolojileri kullanımı istenilen düzeyde olmamasına rağmen, farkındalığın giderek artmasıyla, bu durumun da olumlu yönde değişeceğini düşünüyoruz.”

BU ALANA AYRILAN BÜTÇE YÜZDE 8

Türkiye’de şu an 4 veri merkezinden hizmet sağladıklarını kaydeden Kestioğlu, “Bunları artırarak devam edeceğiz. İzmir başta olmak üzere yüksek kapasitelerle yeni veri merkezi yatırımlarımız sürecek. Geçen yıl bulutta yüzde 204 büyüdük. Türkiye’de bütün teknoloji harcamalarının içinde bulutun yeri ise yüzde 8. Önümüzdeki dönem globalde bulutun büyüme tahmini yüzde 20, Türkiye’de yüzde 16.5 civarında” diye konuştu. Özlem Kestioğlu’nun sunumundan öne çıkan başlıklar ise şöyle:

Haberin Devamı

Bugün yapay zeka, 5G, IoT, blockchain ve veri analitiğinden bahsediyorsak, bunların yönetimi ve güvenliği noktasında bulut teknolojileri belirleyici olacak.

2021-2025 yılları arasında dijital veri artışının yüzde 22.9’a erişmesi bekleniyor.

Türkiye’deki iki tanesi İstanbul, biri Ankara ve biri de İzmir olmak üzere dört veri merkezimiz; özel ve güvenlikli server’larımızla egemen bulut alanında hizmet sağlıyoruz.

İstanbul’dan sonra ikinci Siber Güvenlik Operasyon Merkezi’mizi yeni açtığımız Vodafone Türkiye Ankara Ofisi’mizde hayata geçirdik.

Gerek İstanbul, gerek Ankara’daki Siber Güvenlik Operasyon Merkezlerimiz sayesinde, işletmelerdeki siber olayların izlemesini, raporlamasını ve şüpheli olaylara anında müdahale edilmesini 7/24 sağlıyoruz.