Ekonomi Büyümeye en çok katkı tüketimden

Büyümeye en çok katkı tüketimden

Paylaş
Büyümeye en çok katkı tüketimden

Türkiye ekonomisi, global piyasalardaki durgunluğa ve sıkılaştırıcı ekonomik önlemlere rağmen büyümesini aralıksız sürdürüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın üçüncü üç ayına (temmuz-ağustos-eylül) ilişkin büyüme verilerini dün açıkladı. Açıklanan verilere göre; ekonomi bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.9 ile beklentilerin (yüzde 4-5.5 arasıydı) üzerinde büyüdü. Üçüncü üç ay itibarıyla kişi başı milli gelir 12 bin 449 dolar oldu. Ekonomi, ilk 3 ayda yüzde 4, ikinci üç ayda yüzde 3.9 büyümüştü.

Haberin Devamı

HARCAMALAR ETKİLİ

Yüzde 5.9’luk büyümeye hane halkı tüketimi 7.7 puanla en büyük katkıyı verdi. Hane halkı tüketimini 3.4 puanla yatırımlar izledi. Kamu harcamalarının büyümeye katkısı ise 0.7 puan oldu. Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve G20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ekonomi oldu. OECD’de Türkiye’yi, yüzde 5.9’luk büyüme oranıyla Kosta Rika izledi.

SANAYİ VE İNŞAAT DİKKAT ÇEKTİ

Sektörel olarak bakıldığında temmuzağustos- eylül döneminde inşaat ve sanayinin büyüme performansında öne çıktığı görüldü. 2023 yılı üçüncü üç ayında inşaat yüzde 8.1, sanayi yüzde 5.7, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 5.1, hizmetler yüzde 4.3, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2.7 ve tarım yüzde 0.3 arttı.

Haberin Devamı

GENELE YAYILIYOR

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da büyüme verilerine ilişkin şunları söyledi: “Yılın ilk yarısındaki yüzde 4 büyümeden sonra gelen bu veri, küresel olarak ekonomik aktivitenin yavaşladığı bir dönemde Türkiye’nin üretim hızının arttığını, dünyadan pozitif ayrıştığımızı ve büyümede dengelenmeye yönelik sürecin yürüdüğünü gösteriyor. Sektörel olarak bakınca; sanayinin yüzde 5.7, inşaat sektörünün yüzde 8.1, tarımın yüzde 0.3 artığını ve diğer sektörlerin de pozitif bölgede kaldığını görüyoruz, bu da büyümenin genele yayıldığını ifade ediyor. Büyümede tüketimin hâlâ ağırlığını gösterirken, azalma eğiliminde olması da önemli. 2022’nin son üç ayından başlayarak üç çeyrektir büyümeye negatif katkı veren ihracatın, bu dönem yüzde 1.1 artarak pozitif katkı vermesi olumlu bir gelişme.“

1 TRİLYON DOLAR AŞILDI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin üçüncü üç ayda yüzde 5.9 ile beklentilerin üzerinde büyümesinin ardından değerlendirmede bulundu. Şimşek, büyümede daha dengeli bir kompozisyona doğru yol alındığını, sürdürülebilir yüksek büyümenin temelini güçlendirmeye devam edeceklerini söyledi. Şimşek, şöyle devam etti: “İlk dokuz ayda büyüme yıllık yüzde 4.7 gerçekleşti. Üçüncü üç ay itibarıyla yıllıklandırılmış milli gelir 1 trilyon 76 milyar dolar seviyesine yükseldi.”

Haberin Devamı

İÇ TALEP ETKİSİ AZALIYOR

Uygulanan ekonomik programın piyasalarda olumlu etki yarattığına dikkat çeken Şimşek, “Programımızın öngörüsü dahilinde büyümede daha dengeli bir kompozisyona doğru yol alıyoruz. Yılın ilk yarısına göre iç talebin büyümeye verdiği katkı 8.8 puandan 8.5 puana gerilerken, net dış talebin negatif katkısı 4.9 puandan negatif 2.6 puana düştü. Bir önceki çeyreğe göre özel tüketim daralırken; yatırım ve ihracat artış gösterdi. Cari açıkta yıllık 8.6 milyar dolar iyileşme sağlandı” dedi.