Ekonomi Çalışma hayatında gri yaka dönemi

Çalışma hayatında gri yaka dönemi

Paylaş
Çalışma hayatında gri yaka dönemi

Tecrübesi ve bilgisiyle üretime katkı sağlayan profesyonel emekçilere ‘gri yakalılar’ denmeye başlandı.

Uzmanlara göre gri yakalılar, bu yıl sanayi, lojistik, inşaat, tarım ve enerji gibi alanlarda çalışma hayatının yeni yıldızı olacak. Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa, “Gri yakalıdan kastımız bir pozisyonlamadan çok üretim hattında kritik görevlerdeki kişiler. Belirli bir alanda ‘alaylı’ olarak tabir edebileceğimiz, uzun yıllar mesleğinde tecrübe sahibi olan teknik personel olarak ifade edilebilir” dedi.

Haberin Devamı

UZMAN MAAŞI

2023 yılında özellikle beyaz yaka ve mavi yaka arasındaki ücretlerde daralmayı konuştuklarını kaydeden Uğur Karaboğa, “Çünkü artık yaka renginin bir önemi kalmamaya başlamıştı. Orada emek yoğun işlerde kas gücü de olsa, çıktı üretme konusunda fayda ortaya koyan insanların daha da değer kazandığı bir noktaya gelmiştik. O yüzden ‘gri yaka’ ismini rahatlıkla telaffuz edebiliyoruz. Nitelikleri yüksek bu çalışanların bilgi teknolojileri uzmanları kadar maaş aldıklarını da göreceğiz” diye konuştu.

PANDEMİ ETKİSİ

İş dünyasının günümüzde nitelikli iş gücü ile ilgili çok reel bir beklenti içerisinde olduğuna vurgu yapan Uğur Karaboğa, şunları söyledi: “Bugün özellikle pandemi süreci ve sonrasında global çapta önemli bir tedarik zinciri krizi yaşandı. Üretim hatlarında yaşanan ciddi problemler ister istemez insanların yaka renklerinden ziyade; üretimde, lojistikte, erişimde kim faydalı ise onun ön plana çıktığı bir dönemi ortaya çıkardı. Biz de buna nitelikli iş gücü demeye başladık.”

Haberin Devamı