Ekonomi Çılgın KOBİ'lerden yerli savunma atağı

Çılgın KOBİ'lerden yerli savunma atağı

Paylaş
Çılgın KOBİ'lerden yerli savunma atağı

Teknoloji odaklı KOBİ’ler, Ar-Ge ve inovasyondaki maharetlerini savunma sanayiinde de gösteriyorlar. KOSGEB’den alınan desteklerle, atış saptama sistemlerinden füzelere özel geliştirilen antenlere kadar pek çok ürünün en kısa sürede askerin kullanımına sunulması bekleniyor.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), ‘Savunma Sanayi İhtiyaçlarını Millileştirme’ye yönelik yerli KOBİ’lere Ar-Ge çağrısı yapmıştı. Başvuru sonucu seçilen Visoma Makine, Neta ve Proino adlı işletmeler, hiç vakit kaybetmeden Türk askerlerinin kullanabileceği aynı zamanda ihraç da edilecek ürünleri tasarlamaya başladı. Ayrıca KOSGEB’in ASELSAN, Havelsan, TAİ ve Tofaş ile işbirlikleri çerçevesinde devam eden ‘tedarikçi geliştirme’ programı kapsamında bu KOBİ’ler büyük firmaların da tedarikçisi oluyor. Savunma sanayii için ‘ilk’leri tasarlayacak bu KOBİ’lerin yetkililerine ulaştık ve projelerini ilk ağızdan dinledik.

Haberin Devamı

DESTEK ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

KOSGEB, büyük işletmelerin yerlileştirmeyi hedeflediği ürünleri tespit etmek, bunları üretecek KOBİ’lerle eşleştirmek ve finanse etmek amacıyla çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyor. Savunma sanayisinin yanı sıra yanı sıra otomotiv sektöründe de devam eden bu çalışmaların, pek çok sektöre yayılması planlanıyor. KOSGEB’in çalışmaları sayesinde, Türkiye’de üretimi bulunan yabancı yatırımcıların kullandığı bazı ithal ürünlerin Türk KOBİ’leri tarafından üretilmesi için anlaşma sağlandı.

ASELSAN İLE DEV İŞBİRLİĞİ YAPILDI

KOSGEB ile ASELSAN, tedarik geliştirme alanında işbirliği anlaşması da imzaladı. Anlaşma ile KOSGEB’in Ar-Ge, Ür-Ge ve ‘İnovasyon Destek Programı’ kapsamında çıkılan iki çağrı ile savunma sanayisinin ihtiyaçlarını millileştirmeye dönük projeler kabul edildi. KOSGEB, bu kapsamda KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek sağlıyor. Öte yandan İşbirliği Destek Programı kapsamında 2023 yılı içerisinde BMC, Isuzu ve diğer ana sanayi işletmeleriyle yapılacak yeni işbirlikleri kapsamında mevcut tedarikçilerin kalite verim ve kapasite bakımından geliştirilmeleri ve yeni tedarikçi filiz işletmelerin kurulması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

ATIŞ SAPTAMA SISTEMİ GELİYOR

Visoma Makine’nin sahibi Umut Murat Gök, işletmesini 2014 yılında doktora öğrencisiyken kurduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Şimdi ateşli silahların atış konumunun hassas, hızlı ve güvenilir bir şekilde belirlenmesini sağlayacak, ‘Akustik Verilere Dayalı Atış Saptama Sistemi’ üzerinde çalışıyoruz. Prototip ve algoritma üzerindeki araştırmalar da sürüyor. Askeri arama tarama faaliyetleri sırasında özellikle dağlık bölgelerde veya görüş mesafesinin kısıtlı olduğu şartlarda kurulan pusular nedeniyle kayıplar olabiliyor ve en önemli kayıplar da bu esnada verilebiliyor. Bizim üzerinde çalıştığımız sistem, ilk olarak atışın nereden geldiğini belirleyecek. Silahlı zırhlı taşıtlara entegre edilecek sistem de bu ilk atışın yerini saptadıktan sonra o noktaya ateş edecek.”

FÜZELERE ÖZEL ANTEN GELIŞTIRDİ

Haberin Devamı

Bu yıl 35’inci yaşını kutlayan Neta Communications ise 7 yıldır savunma sanayisi için üretim yapıyor. Neta da destek kapsamında füze sistemleri için anten geliştirecek. Genel Müdür Murat Şengiz, “Tasarımını yapacağımız ürünler, mühimmatların GPS sinyallerini alması için sarmal yapıda ve mühimmatın yüzeyine konformal olup yüksek sıcaklıkta operasyonel olarak çalışabilen antenlerdir. Her mühimmatta kullanılan GPS antenler zaruri bir gereksinim. Yüksek irtifada ve menzilde kullanılan mühimmatların hava sürtünmesi etkilerinden minimum etkilenmesi için mühimmatın gövdesinde herhangi bir çıkıntı oluşmayacak yapıda antenlere ihtiyaç duyuluyor. Biz de füze platformları için GPS sinyallerini almaya yönelik, iki farklı anten tipi ve kuvvetlendirici tasarımı ve üretimi yapacağız. Bu ürünün yüksek ihracat potansiyeli olduğuna inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

KEMİKTEN SES İLETİMİ YAPIYOR

Destekten yararlanan bir diğer işletme de Proino. ‘Kemik İletimli İletişim Sistemi’ni kasklarda kullanmayı planladıklarını anlatan Proino İş Geliştirme Müdürü Onursal Çatak ise, “Bu sistem, geleneksel kulaklıklardan farklı olarak seslerin iletilmesi için kulak kanalı yerine bizim geliştirdiğimiz mini sarsıcının oluşturduğu titreşimlerin kafatası kemiği üzerinden iletimini kullanmaktadır. Sistem bu sayede dışarıda gerçekleşen dış ortam seslerini duymamızı ve farkındalığımızın artmasını sağlıyor” dedi. Ürünün yurt dışında üretildiğini, Türkiye’de ise şu anda geliştirdiklerini anlatan Çatak, bu ürünün özel kuvvetler ve polis tarafından da kullanılabileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı