Ekonomi Çimento üretimi 81.5 milyona çıktı

Çimento üretimi 81.5 milyona çıktı

Paylaş
Çimento üretimi 81.5 milyona çıktı

Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO), 2023 yılına ilişkin faaliyet sonuçlarını ve 2024 yılına yönelik hedeflerini paylaştı.

Buna göre üretim, 2022 yılına göre yüzde 10.5 artarak 81.5 milyon tona yükseldi. İç satışlar yüzde 19 artışla 65 milyon tona ulaştı. Yine 2023 yılında toplam ciro ise 4.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Avrupa’nın lider üreticisi konumunda olan Türk çimento sektörü, düşük karbonlu üretim yol haritasını da belirledi. Sektör, alternatif yakıt ve hammadde kullanımı, düşük klinkerli üretim, enerji verimliliği ve teknolojik yatırımlara odaklandı.

Haberin Devamı

KAPASİTE FAZLASIYLA YETERLİ

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, Türkiye’nin ihtiyacı olan yatırımların hayata geçmesini sağlayacak üretim kapasitesine fazlasıyla sahip olduklarını söyledi. Yücelik, “Deprem felaketlerinin ardından kentsel dönüşüm projeleri başta olmak üzere, deprem bölgesinin yeniden inşa edilme planı devreye girdi. 2024 yılında, geçen yılki iç satış rakamlarının üzerinde ilave bir artışın yaşanmayacağını öngörüyoruz. Dış piyasada enerji maliyet artışları ve global piyasalarda dalgalanmaların yaşanmaması durumunda, 2024 yılında da 2023’e benzer bir tabloyla karşılaşacağımız kanaatindeyiz” dedi.

DÜNYA GENELİNDE İKİNCİ

Fatih Yücelik, Türk çimento sektörünün, aynı zamanda çimento ve klinker toplamında dünyada ikinci büyük ihracatçı konumunda yer aldığını ve 100’den fazla pazara hizmet verdiğini de söyledi. 120 milyon tona eşdeğer çimento kapasitesine sahip olan sektörün, Türkiye geneline yayılan 56 entegre ve 21 öğütme olmak üzere toplam 77 fabrikada üretim yaptığını kaydeden Fatih Yücelik, TÜRKÇİMENTO üyelerinin bu rakamın yüzde 94’ünü temsil ettiğini ifade etti.

Haberin Devamı

EN YÜKSEK GİDER ENERJİ

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Başkanı Adil Sani Konukoğlu da şu noktalara dikkat çekti: “Çimento, maliyetli bir ürün. Ancak çimentonun kilosu 2 lira 10 kuruş, maliyetin yüzde 70’i enerjiden geliyor. Bugün bir tesisin kurulma maliyeti 300 milyon dolar civarında.” Konukoğlu, sektörde yaşanan arz fazlası sorunu ile ilgili de şu açıklamayı yaptı: “Toplam kişi başı çimento tüketim potansiyeli 1100 kilolara kadar çıkabiliyor. Bizim 120 milyon ton kapasitemiz var. Bu kapasite ile nüfusumuz 150 milyon olmalı ki dışarıya satmadan içeride kullanabilelim.”