Ekonomi Ekonomiye 'Genç' doping!

Ekonomiye 'Genç' doping!

Paylaş

İş dünyasının temsilcileri yurtdışında Türkiye’nin elçileri gibi faaliyet gösteriyor. Özellikle genç iş insanlarının temsilcileri gelecekte şekillenecek ilişkiler için kilit role sahip. Bu noktada temelleri merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın telkinleriyle 1986 atılan Türkiye Genç İş İnsanları Derneği’nin (TÜGİAD) son dönemdeki faaliyetleri dikkat çekiyor. Dernek, dünya çapında kendi üyeleri gibi bulunduğu ülkenin en seçkin ve önde gelen genç iş insanlarıyla önemli temaslara bulunarak ekonomik işbirliğinin daha çok artmasını ve Türkiye’nin uluslararası arenada elinin güçlenmesini sağlıyor.

Haberin Devamı

KITALARI AŞAN TİCARİ HAMLE

Geçtiğimiz günlerde TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım’la bir araya geldik ve faaliyetleri hakkına bilgi aldık. Türkiye genelinde 420’si asil ve diğerleri onursal üye olmak üzere 1000’i aşkın üyeleri olduğunu belirten Yıldırım, “Üyelerimiz 60’tan fazla sektörde (inşaat, otomotiv, gıda...) ülke ekonomisine 600 binin üzerinde istihdam sağlıyor. Üyelerimiz dünya çapında 100’den fazla ülkeye ihracat yaparak, yıllık 35 milyar dolar ihracat ile toplamda 70 milyar dolara ulaşan bir ticaret hacmine ulaşma başarısını gösterdi. Avrupa’dan ABD’ye, Türki Cumhuriyetlerden Uzak Doğu ve Ortadoğu’ya kadar ihracat yapıyoruz” dedi.

G20 VE AVRUPA’DA TEMSİLİYET

Derneğin uluslararası alandaki faaliyetlerine dikkat çeken Yıldırım, şu bilgileri paylaştı: “G20 ülkelerinin gençlik örgütlerinin yer aldığı ‘G20 Genç Girişimciler İttifakı’nda (G20 YEA) ülkemizi temsil eden tek sivil toplum kuruluşu olan TÜGİAD, aynı zamanda Avrupa’nın en güçlü iki konfederasyonundan birisinde başkan, diğerinde ise başkan yardımcısı olarak yer alıyor. Bunlardan Brüksel’de 1998 yılında kurulan Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu (YES For Europe), Avrupa’nın en büyük ve en dinamik genç girişimciler birliğidir. Genç girişimcilerin AB içerisindeki en gür sesi ve destekçisidir.”

Haberin Devamı

AB ÜYELIK SÜRECINE DE KATKI

Bünyesinde 21 ülkeden, 500 binin üzerinde genç girişimci bulunan YES For Europe’a 2019 yılında başkan seçildiğini hatırlatan Gürkan Yıldırım, “Pandemi dönemi olmasına rağmen çok güzel çalışmalara imza attık. 2024 yılında Porto’da yapılan genel kurulda; tüm üye ülkelerin desteği ile tek liste olarak yeniden seçime girdik ve TÜGİAD adına tekrar başkanlığı kazandım. Başkan yardımcılıklarına ise Portekiz, İspanya, İtalya ve Almanya seçildi. Bu başkanlıkla, ülkemizin yıllardır sürdürmüş olduğu AB tam üyelik sürecinde genç iş dünyası adına çok önemli katkı sunacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

TL VARLIKLARA YABANCI İLGİSİ ARTIYOR

Türkiye’de son dönemde uygulanan ekonomik programın yurtdışındaki olumlu yansımalarını gördüklerini ifade eden Yıldırım, şunları dile getirdi: “Türkiye’ye ve Türk lirası varlıklara ilişkin yabancı ilgili yoğunlaşıyor. Bunu yurtdışı iş ziyaretlerimizden ve yabancı partnerlerimizden gözlemleyebiliyoruz. Son haftalardaki yoğun döviz girişi de bunun bir göstergesi. Döviz kuru tarafında daha sakin bir döneme girdiğimizi değerlendiriyoruz.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN ELÇİLERİ GİBİLER

TÜGİAD’ın ‘G20 YEA’, ‘YES for Europe’ ve AB Genç Girişimciler Organizasyonu’nu (JEUNE) gibi kuruluşlardaki gücünü imkan buldukça hükümet yetkileri ile paylaştıklarını aktaran Gürkan Yıldırım, “Bizleri destekleyin ülkemiz yararına daha fazla katkı sağlayalım. Örneğin ben birçok firmamızın Romanya’da iş yapmasına, ortaklıklar kurmasına destek oluyorum. Devletimiz, fiilen yurt dışında iş yapan benim gibi 60 tane iş insanı bulsun. Para filan vermesin, sadece orada hayatını kolaylaştırsın. Milyarlarca dolarlık yeni iş imkanları oluşur” değerlendirmelerinde bulundu.

7 KITADA ŞUBESİ OLACAK İLKİNİ ÇİN’DE AÇACAK

Haberin Devamı

Genç iş insanları ile dünya arasında köprü olduklarını vurgulayan Gürkan Yıldırım, şunları söyledi: “Ülkemizin tüm bölgelerinde ve dünyanın 7 kıtasında şube açmayı planlıyoruz. Çin’i tamamladık. Pekin’de China Center’ı eylül gibi açacağız. Çin’deki muhatabımız 150 tane üyesi olan bir sivil toplum kuruluşu. Bu üyelerin tamamı da unicorn (1 milyar dolar üzerinde değeri olan girişim). Başkanı, oranın çok büyük bir ailesinin mensubu. Ortağı da Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucularından birinin torunu. Görüşmelerimiz kapsamında Çinli firmaların yatırım ve ortaklık için ülkemize gelmesi söz konusu. Çin’deki muhatabımız ‘ben size 2 bin Çinli firma getiririm’ dedi. Hatta sermaye de getirebilecekler. İşbirliğinde başlıca sektör enerji olacak. Öte yandan Türki cumhuriyetler, Avrupa, Afrika, Amerika’da şube açma çalışmalarımız devam ediyor.”

DEV FON YÖNETİCİLERİYLE LONDRA’DA KRİTİK BULUŞMA

12-16 Mayıs tarihleri arasında yaklaşık 20 kişilik bir ticari heyet ile Londra’ya gideceklerini belirten Gürkan Yıldırım, “Morgan Stanley, Bank of America merkezlerini ziyaret edeceğiz. 1 trilyon Paund’dan fazla fonu yöneten karar vericiler ile bir araya geleceğiz” dedi. YES for Europe Yönetim Kurulu toplantısının 21 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacağı bilgisini de veren Yıldırım, “6 ülkeden başkanlar gelecek. Daha önce yaptığımız ziyarette Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’e konuyu anlattık. Kendisi de toplantıya katılmak istediğini belirtti. Öte yandan haziran ayında G20 Liderler Zirvesi öncesi hazırlıkları yapmak üzere ‘G20 YEA’ toplantısı için Brezilya’ya gideceğiz” dedi.

Haberin Devamı