Ekonomi Emekli maaşında zam hesapları

Emekli maaşında zam hesapları

Paylaş
Emekli maaşında zam hesapları

Emekliye verilecek zam için sayılı günler kaldı. İlk 4 aylık enflasyona göre; SSK ve Bağkur emeklisi yüzde 18.72 zammı garantilemiş, memur emeklisi için de yaklaşık yüzde 4’lük bir fark oluşmuştu. Mayıs ve haziran enflasyonuyla rakam netleşecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamasına göre maaşlara refah payının eklenip eklenmeyeceği ise temmuzda belli olacak.

Emekli maaşlarına yapılacak zam oranları gündemin en üst sıralarında yer almaya devam ediyor. Özellikle 10 bin liralık taban emekli maaşının artmasına yönelik beklentiler sıkça dile getiriliyor. Burada bir artış olacak mı? Olacaksa ne kadar olacak? Bu konuda henüz net rakam telaffuz edilmiyor ve temmuzda açıklanacak ilk 6 aylık enflasyon verileri bekleniyor. AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da ek zamma ilişkin temmuz ayını işaret etti.

Haberin Devamı

OCAKTA YÜZDE 50’YE YAKLAŞMIŞTI

Enflasyonla ilgili verilerin oldukça güzel geldiğini vurgulayan Vedat Işıkhan, “Temmuz ayında emekliye ekstra bir refah payı olabilir mi?” sorusuna ise “Şu an her şey için çok erken, temmuzu bekleyelim” yanıtını verdi. İlk 4 aylık enflasyon verisi ve yılsonu enflasyon beklentisi temmuz zammına ışık tutuyor. Hemen son açıklanan veriye geçmeden ocak ayına gitmekte fayda var. Çünkü ocak ayında memur emeklisi ile SSK ve Bağkur emeklisinin maaş zammı arasındaki 12 puanlık zam farkı yasayla kapatılmış, yani SSK ve Bağkur emeklisine ek zam verilmişti. Böylece tüm emeklilere yüzde 49.25 zam yapılmıştı.

MAYISTA ZİRVE YAPIP DÜŞECEK

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) nisan ayı başında açıkladığı enflasyona göre; ilk 4 aylık enflasyon yüzde 18.72 oldu. Bir başka ifadeyle SSK ve Bağkur emeklileri şimdiden yüzde 18.72 oranında zammı garantiledi. Enflasyonun mayıs ayında zirve yapması ve haziran itibarıyla hızla düşmesi bekleniyor. Bu beklenti dahilinde ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 25-30 arasında gerçekleşeceği öngörülüyor. ‘Emekli Yılı’ kapsamında önemli düzenlemelerin devreye alınması beklenirken, maaşların bütçe imkanları doğrultusunda ek artışla yükselmesi de ihtimal dahilinde bulunuyor.

Haberin Devamı

TABAN ÜCRET NASIL DEĞİŞİR?

En düşük emekli maaşı 1 Ocak itibarıyla 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilmişti. Bir başka deyişle kök maaşlar 5-6 bin lira olsa dahi devlet aradaki farkı karşılıyor. Tahmin edilen enflasyona göre kök maaşlarda yüzde 25-30 artış olacağını söyleyebiliriz. Ancak taban maaşlara refah payının eklenmesi ihtimali daha yüksek gibi duruyor. Ek bir artışın yapılması halinde bunun genele yansıyıp yansımayacağı temmuz başında netleşmiş olacak.

SÖZLEŞME TUTARINI AŞAN ORANDA FARK EKLENECEK

Memur ve memur emeklisinin alacağı zamda toplu sözleşme hükümleri uygulanıyor. İki yılda bir olan toplu sözleşmenin sonuncusu geçen yıl ağustos ayında yapılmıştı. Buna göre; memur ve memur emeklisine 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10; 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılmasını kararlaştırmıştı. İlk 4 aylık enflasyona göre memur ve memur emeklisi için yüzde 3.72 oranında fark oluştu. Tahminler doğrultusunda ilk 6 aylık enflasyon yüzde 25-30 civarında olursa enflasyon farkı yüzde 15’e çıkabilecek. Bu durumda ikinci 6 ayda yapılacak yüzde 10’luk toplu sözleşme zammına yüzde 15 daha eklenecek ve memur kesiminin zammı yüzde 25’lere ulaşacak. Böyle bir durumda en düşük memur emekli maaşı 18 bin 400 liralara ulaşırken, en düşük memur maaşı da 41 bin liranın üzerine çıkacak.

Haberin Devamı

DENGELENME SAĞLANIR MI?

Eğer enflasyon ilk 6 ayda yüzde 25 olursa memur ve memur emekli maaş zammı yüzde 20’ler seviyesinde gerçekleşecek. Ocakta SSK ve Bağkur emekli maaş zammı düşük kaldığından ilave artış yapılmıştı. Bu tahminlere göre SSK ve Bağkur emeklisi temmuzda memur ve memur emeklisinden daha yüksek zam alacak gibi görünüyor. Bu durumda, zam oranlarının eşitlenmesi tekrar gündeme gelebilir. Bu noktada son kararı hükümet verecek.

Haberin Devamı

BAYRAM İKRAMİYESİNE AZ KALDI

Emeklilerin bayram ikramiyesi yüzde 50 artışla 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılmıştı. Zamlı ikramiyenin ilki Ramazan Bayramı’ndan önce ödenmişti. Kurban Bayramı 16-19 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. İkramiyelerin 1 hafta önce hesaplara yatması bekleniyor.