Ekonomi Esnafı ikiye bölen karar ertelendi! Pazar günleri kuaför, berber ve güzellik salonları kapanacak mı?

Esnafı ikiye bölen karar ertelendi! Pazar günleri kuaför, berber ve güzellik salonları kapanacak mı?

Paylaş
Esnafı ikiye bölen karar ertelendi! Pazar günleri kuaför, berber ve güzellik salonları kapanacak mı?

Kuaför, berber ve güzellik salonlarının 1 Ekim'den itibaren haftanın bir gün kapalı olmasına dair uygulama kararı 1 Ocak 2023 tarihine ertelendi. Sektör temsilcileri alınan kararı değerlendirirken esnaf da ortak izin günü konusunda ikiye bölünmüş durumda. Yılbaşında hayata geçmesi kararlaştırılan uygulama için esnafın bir bölümü pazar günleri işletmelerin kapanmasını isterken diğer bölüm ise pazar günleri işletmelerin açık olması gerektiğini savunuyor. Peki süreç nasıl devam edecek?

İpek Alemdar Göde/ POSTA Ticaret Bakanlığı esnaf ve tacirlerden gelen talep doğrultusunda berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapanmasına yönelik karar almıştı. 1 Ekim 2022 tarihinde uygulamaya girmesi gereken kararın yapılan son açıklama 1 Ocak 2023 tarihine ertelendiği duyuruldu.

Haberin Devamı

Kuaför, berber ve güzellik salonlarının haftanın hangi gününde, hangi şartlarda kapanacağı yerel ve bölgesel ihtiyaçlar doğrultusunda meslek kuruluşları görüşü alınarak Valiliklere bırakılmıştı.

İstişare süreçleri için daha uzun bir zamana ihtiyaç duyulması bakımından kararın uygulanmasının 1 Ocak 2023 tarihine ertelendiği belirtildi.

"ESNAFIN MAĞDURİYETİNİ ÖNLEYECEK"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Bendevi Palandöken alınan yeni kararın esnafın mağduriyetini gidereceğini ifade ederek "Bu kararın sektöre olumlu etkilerinin olacağını Sayın Cumhurbaşkanımız da aktardı. Esnafın mağduriyetinin önleneceği, önemli bir gelişme. Farklı günlerde izin yapılması haksız rekabete yol açıyordu. Alınan yeni kararda da temel bu durumun ortadan kaldırılması ile ilgili. Esnaf açısından sevindirici bir durum. Esnafımızdan gelen talebi biz gerekli mercilere aktardık. İşyerindeki bu olumsuz durumun ortadan kalması gerekiyordu. Neticede de bu karar çıkmış oldu" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

“KARARIN ARTILARI VE EKSİLERİ DEĞERLENDİRİLDİ”

İstanbul Kadın Kuaförleri-Manikürcüleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı B. Ali Yatkın, esnafın yıllar içerisinde gelen talepleri doğrultusunda ortak bir izin günü belirlenmesine ihtiyaç duyulduğunu alınan kararın da haksız rekabetin önüne geçeceğini dile getirerek "Bakanlığımızın ortak izin günleri hakkında bir genelgesi vardı. Valilikler tarafından alınan taleplerin üzerine belirlenen bir günde izin yapılması kararı alınacaktı. Yapılan analizler ve talepler çerçevesinde bütün illerden talepler toplandı. Biz de İstanbul özelinde böyle bir çalışma yaptık. Sayın Valimiz ile yaptığımız son toplantıda tekrar bir analiz yapıldı. Kararın artıları ve eksileri konuşuldu. Son olarak da uygulamanın ertelenmesine karar verildi" dedi.

Yatkın talepler doğrultusunda pazar günleri de esnafın işletmesini açabilme imkanının verildiğine dikkat çekerek "Esnafın yarısı pazar günü, yarısı da salı günü izin yapmak istiyor. Hatta pazartesi günü de izin yapmak isteyenler var. Böyle üçe bölünüldü. Esnafın yıllardır çalışmaları, yaşanılan süreçler çerçevesinde uzun bir zamana yayılan bir etki aslında. Burada çalışanlar da, işyeri sahipleri de izin yapma talebinde bulunuyorlardı. Çünkü haksız rekabet ve müşteri kaybı olmaması için neredeyse izinsiz bir çalışma söz konusu. Alınan yeni kararda herkes aynı günde izin yapacağı için müşteri kaybı olmayacağı düşünülüyor. Burada esas nokta şu an bu karar iptal edilmedi sadece yeni yıla kadar ertelenmiş oldu" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“PAZAR GÜNÜNE ÖZEL İZİN”

Pazar günleri işletmelerin nasıl açılacağına da açıklık getiren Yatkın "Şimdi burada merak edilen bir husus var. Pazar günleri kuaförler kapalı olursa gelinler için bu süreç nasıl olacak? Daha önce istişare yapıldığında bizim izin vermemizle o günlerde açık olunabileceğine karar verdik. Kuaför randevuya göre pazar günü açık kalmak isterse bize bir talepte bulunacak. Biz de onlara günlük 8 saatlik bir izin vereceğiz. Bu hazırlığımız var ancak erteleme ile biz de yeni süreci bekleyeceğiz. Kuaförler, berberler, güzellik salonları, AVM'deki işletmeler ve ticaret odasına kayıtlı kişiler için geçerli bir karar bu. Haksız rekabeti önlemenin en güzel yolu da buydu" dedi.

Haberin Devamı

YILBAŞINA KADAR NETLİK KAZANACAK

Karar hakkında değerlendirmelerde bulunan kuaför Funda Avan, "Kararın ertelenmesi bizi olumsuz yönde çok etkilemeyecek aksine daha net bir süreç olacak. Çünkü kısa sürede 'Ne olacak?' diye herkesin aklı karışmıştı. Bu süreç yeni yılla birlikte daha net olacak inşallah" dedi.

Kuaförlerin pazar günü kapalı olma ihtimaline de değinen Avan, "Bence pazar günü kapalı olması iyi bir tercih. Genellikle herkesin izinli olduğu gün pazar günü. Biz de ailemiz, çocuğumuz ile o gün vakit geçirmek istiyoruz. Erkek kuaförleri de o gün kapalı. O yüzden pazar günü kapalı olması benim açımdan iyi bir tercih. Ortak bir izin günü haksız rekabet açısından da önemli. Farklı günlerde izin yapılması bazı durumlarda haksız rekabete yol açabilir" dedi.

“KUAFÖRLERİN PAZAR GÜNÜ KAPALI OLMASI YANLIŞ BİR KARAR”

Haberin Devamı

Kuaförlerin Pazar günü kapalı olması kararını yanlış bulan kuaför Çağlar Subaşı açıklamasında “Kuaförlerin halihazırda zaten haftalık bir gün izni var. İlla ortak bir gün kapalı kalması gerekiyorsa da bunun Pazar günü olması yanlış bir karar. Haksız rekabetin olacağı düşünülüyor ama aslında burada haksız rekabete yol açacak bir süreç yok. Çünkü her işletmenin ayrı bir kitlesi var. Bu kararın özellikle düğün sezonunda birçok noktayı olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyorum” dedi.