Ekonomi EYT kimleri kapsayacak? Staj ve çırak sigortası emeklilikte sayılacak mı? Bakan Bilgin’den EYT açıklaması

EYT kimleri kapsayacak? Staj ve çırak sigortası emeklilikte sayılacak mı? Bakan Bilgin’den EYT açıklaması

Paylaş
EYT kimleri kapsayacak? Staj ve çırak sigortası emeklilikte sayılacak mı? Bakan Bilgin’den EYT açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin katıldığı canlı yayında EYT ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin aralık ayında Meclis’e sunulacağını kaydeden Bakan Bilgin son dönemlerde gündemde olan ve sıklıkla araştırılan ‘EYT kimleri kapsayacak?’ ve ‘Staj ve çırak sigortası emeklilikte sayılacak mı?’ sorularına değindi…

Emekli olmak için yaşının dolmasını bekleyen yaklaşık 6 milyon çalışanın gözü EYT düzenlemesinde. Konuyla ilgili her açıklama çalışanlarda heyecana neden olurken, son dakika açıklaması en yetkili isim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilgin’den geldi. Bakan Bilgin, canlı yayında sözleşmeli ve taşeron işçilerden, asgari ücrete kadar pek çok konuda açıklama yaparken, EYT kapsamı ile staj ve çıraklık sigortaları konusunda da önemli bilgiler paylaştı…

Haberin Devamı

EYT’DE EN ÇOK MERAK EDİLEN KONULAR

Kamuoyunda EYT olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu 1999 yılında yürürlüğe konulan yasa ile oluştu. Bundan önceki dönemlerde yıl ve prim gününü dolduran çalışanlar emeklilik için hak kazanabilirken, bu tarihten sonra çalışanlar emekli olabilmek için yaş koşulunu da karşılamak zorunda kaldı.

9 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanun öncesinde Kadın sigortalılar 20 yıl, erkek sigortalılar 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartlarıyla emekli olabilirken, kanunun çıkmasının ardından 9 Eylül 1999 ve sonrasında ilk kez sigortalı olan erkekler için emeklilik şartları 7.000 gün ve 60 yaş ya da 4.500 gün 25 yıl sigortalılık süresi ve 60 yaş olarak, kadınlar için ise 7.000 gün ve 58 yaş ya da 4.500 gün 20 yıl sigortalılık süresi ve 58 yaş olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Bununla birlikte emeklilik için gün sayan pek çok kişi bir anda emeklilikten uzaklaşırken, uygulamaya geçiş de kademeli şekilde yapıldı.

EYT ile ilgili çok konuşulan bir diğer konu da staj ve çıraklık döneminde yapılan sigortaların emeklilik için fayda sağlayıp sağlamayacağı oldu. Zira staj ve çıraklık döneminde yapılan sigortalar sadece çalışanın herhangi bir iş kazası veya iş hastalığı yaşaması durumunda tedavisini kapsarken, emeklilik için bir katkısı bulunmuyordu. Ancak diğer yandan bu sigortalar çalışanın işe başlangıç tarihini de öne çekme fırsatı sağlıyordu.

Bakan Bilgin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında “Biliyorsunuz stajda sağlık sigortası yapılıyor ama emeklilik sigortası yapılmıyor. Çok eski bir düzenleme. Bu konunun yeniden ele alınması gerekiyor. Ben bu konuda bir çalışma yaptırıyorum. Bunun sonuçları ne olur? Bu EYT kapsamında da bunu değerlendirmek gerekir çünkü. EYT çalışmamız tamamlandığı zaman o dosyamız bittiği zaman bu soru da aydınlanmış olur” ifadelerini kullanmıştı.

EYT KİMLERİ KAPSAYACAK?

Canlı yayında önemli açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT konusunda da ayrıntıları paylaştı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) yönelik düzenlemeyi aralık ayında Meclis'e sunacaklarını kaydeden Bakan Bilgin, ""Biz 1999 öncesi işe girmiş olanların yaş sorunu yüzünden emeklilikte karşılaştıkları sorunun çözümüne dönük düzenleme hazırlığı içerisindeyiz. Bu tek tip bir düzenleme. Bazı televizyonlarda uzman diye elinde kalemle hesaplamalar yapıyorlar, bu rakamlar onlar açısından maalesef doğru değil. Ellerinde veriler yok. Bütün çalışanların yaşı, günü ve prim sayısı gibi tüm veriler elimizde. O gerçek veriler üzerinde çalışıyoruz. Aralık ayında bunu Meclise intikal ettireceğimizi kamuoyuna açıkladık ve sayın Cumhurbaşkanı'mıza da bu konuda bilgi verdik." diye konuştu.

Haberin Devamı

STAJ VE ÇIRAK SİGORTASI EMEKLİLİKTE SAYILACAK MI?

Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." yanıtını verdi.