Ekonomi EYT teklifi komisyonda görüşülmeye başlandı! 'Kademeli prim şartı' iddialarına AK Parti'den yanıt

EYT teklifi komisyonda görüşülmeye başlandı! 'Kademeli prim şartı' iddialarına AK Parti'den yanıt

Paylaş
EYT teklifi komisyonda görüşülmeye başlandı! 'Kademeli prim şartı' iddialarına AK Parti'den yanıt

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT düzenlemesinde son viraja girildi. Kanun teklifi bugün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Düzenleme hayata geçtikten sonra hak sahipleri, emeklilik için başvuru yapabilecek. Düzenlemeyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emekli edilecek. Öte yandan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, 'EYT'de kademeli prim şartı' iddialarına da yanıt verdi.

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde adım adım sona yaklaşılıyor. Meclis Başkanlığı'na sunulan düzenleme, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınıyor. Sabah saatlerinde görüşmeler başladı. Görüşmelere sivil toplum kuruluşları ve EYT platformu temsilcileri de katıldı.

Haberin Devamı

MHP Başkan Yardımcısı ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili İsmail Faruk Aksu, sosyal paylaşım sitesinde görüşmelerin başladığını belirterek "Cumhur İttifakı bir sorunu daha kalıcı olarak çözüyor. MHP olarak verdiğimiz söz yerine geliyor. EYT’li vatandaşlarımızın beklentilerini karşılamaya dönük kanun teklifini an itibariyle Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüyoruz" dedi.

PRİM ŞARTI İDDİALARINA YANIT

'EYT'de kademeli prim şartı' iddialarına AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu cevap verdi.

"BAŞKA BİR ŞART İLAVE ETMEK ASLA SÖZ KONUSU DEĞİL"

AK Parti'li Akbaşoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Bu, büyük bir müjde; bu müjdeyi sevinçle karşılayan milyonlarca çalışanımız var ancak bunu değersizleştirmek, amacından saptırmak isteyen, hakikate iftira atarak gerçekliği örtmeye çalışanlar da var. Bu da 'teklifle yeni bir şart getirildiği' yalanı. Bu, apaçık bir yalan. Ortaya koyduğumuz teklifle yeni şart yani 'kademeli prim şartı' getirildiği sözü iftiradır, yalandır, teklif sahiplerine bühtandır. Teklifimizde hiçbir eksiklik yok.

Haberin Devamı

Teklifin basit, sade, uygulanabilir, en geniş kapsamlı ve eşitlikçi olduğunu belirten Akbaşoğlu, şunları kaydetti: "Prim gün sayısı, çalışma süresi ve yaş şartından iki şartı yerine getirenler yani prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran istinasız herkes emekli olmaya hak kazanacak. Yaptığımız düzenlemenin özü bu. Başka bir şart ilave etmek asla söz konusu değil. Bunu kim söylüyorsa bu düzenlemeye, düzenleme sahiplerine iftira atıyor demektir. Herkes müfteri olmaktan uzak olmalı. 'Siz bu teklifle yeni mağduriyetler oluşturuyorsunuz' demek iftiradır, kamuoyunu yanıltmaya dönük bir dezenformasyondur.

"YAŞ ŞARTINI KALDIRIYORUZ"

Teklifle, 1999'dan önce geçerli olan şartlardan birini, yaş şartını kaldırıyoruz; diğer iki şartı taşıyanların hepsini emekli ediyoruz. Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuna deklare edilen neyse bunu kanun teklifine dönüştürerek konuyu basit, yalın şekilde düzenledik. Yaş şartını kaldırdık, yaklaşık 5 milyon insanın emekli olabilmesini düzenledik. Bu yıl 2 milyon 250 bin kişinin mevcut mevzuata göre yürürlükte olan prim gün sayısı ve çalışma süresi dikkate alınarak emekli olabilme hakkını getiriyoruz. Bu, 10 milyon vatandaşımıza dokunmak demek. Böyle büyük müjdeli bir haber kimi çevrelerde paniğe ve meseleleri çarpıtmaya neden oldu."

Haberin Devamı

 

'TOPLAM 4,8 MİLYON KİŞİ YARARLANACAK'

Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı 'Etki analizi' raporu komisyon üyelerine dağıtıldı. Raporda, 1,7 milyonu 4/A'lı, 89 bini 4/B'li, 496 bini ise 4/C'li olmak üzere toplamda 2,2 milyon kişinin hemen emekli olabileceği belirtildi. 3,5 milyonu 4/A'lı, 619 bini 4/B'li, 669 bini 4/C'li olmak üzere emeklilik için yaşı bekleyen ve ilerleyen yıllarda bekleyecek olan kişi sayısının da toplamda 4,8 milyon olduğu kaydedildi. Raporda ayrıca, hemen emekli olabilecek 2,2 milyon kişiden özel sektörde çalışan 4/A ve 4/B statüsündeki sigortalılarının tamamının, kamuda çalışan 4/A ve 4/C kapsamındaki sigortalıların ise yüzde 25'inin emekli olacağı ve yerlerine yeni personel alınmasının varsayıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Düzenlemenin 2023 Mart döneminde uygulamaya konulması durumunda; 2023 yılı emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve 4/B prim kaybının SGK’ya maliyetinin 144,7 milyar TL olduğu; 49,7 milyar TL'lik kamu personeli bütçe etkisi ile birlikte Merkezi Yönetim Bütçesinin toplam maliyetinin ise 194,4 milyar TL olarak öngörüldüğü ifade edildi. Öte yandan; kamu personeli bütçe etkisinin hesabında kıdem tazminatı, emekli ikramiyesi, görev aylığı ve emekli aylığı farkı ile yeni personel alımının dikkate alınacağı vurgulandı.

BAŞVURULAR NE ZAMAN YAPILACAK?

Başvurular, kanun Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra başlayacak. Koşulları yerine getirenler, Süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek.

EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek.

MAAŞLAR NE ZAMAN ÖDENECEK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

AK Parti olarak bir an önce teklifi yasalaştırmak istediklerini söyleyen Erdoğan, "Emeklilikte yaşa takılanlar kapsamında emekliliğe hak kazanan vatandaşlarımıza, ilk aylıkları şubat ya da mart gibi bağlanabilir." açıklamasını yaptı.