Ekonomi Fatih Karahan'dan enflasyon mesajı: Mayıstan sonra hızlı düşüş başlayacak

Fatih Karahan'dan enflasyon mesajı: Mayıstan sonra hızlı düşüş başlayacak

Paylaş
Fatih Karahan'dan enflasyon mesajı: Mayıstan sonra hızlı düşüş başlayacak

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Fatih Karahan, göreve atanmasının ardından ilk kez basının karşısına çıktı ve yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı.

Enflasyon hedefe uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı oldukları mesajını veren Karahan, “Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. Kalıcı fiyat istikrarına ulaşana kadar politika duruşunu sürdürecek ve orta vadede ekonomiyi kalıcı fiyat istikrarına ulaştıracağız. Enflasyon mayıs ayında tepe noktasına ulaşacak, sonrasında hızlı bir düşüş göreceğimiz, dezenflasyon dönemine gireceğiz” dedi. Banka, 2024 ve 2025 enflasyon tahminlerini yüzde 36 ve yüzde 14 seviyesinde korudu. Karahan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Haberin Devamı

KONUTTA FİYAT ARTIŞI YAVAŞLADI

Mayısta enflasyonun yüzde 73’te zirve yapacağını, yıl sonunda yüzde 36’ya gerileyeceğini öngörüyoruz.

Enflasyon görünümünde bir numaralı risk asgari ücret. 

Sıkılaştırma adımlarımızla talepte dengelenme süreci başladı.

Sıkılaştırma sonrasında büyük kentlerde konut kira artış hızı yavaşladı. Kiralarda henüz istediğimiz düzelmeyi göremedik.

Ücret ve fiyat güncellemeleri ile sözleşme yenilemelerinde önemli bir ay olan ocakta, hizmet fiyatlarında yüksek oranlı artışları gözlendi.

FAİZDE ARTIŞ SÜRECEK Mİ?

Politika faizinin mevcut seviyesi (yüzde 45) gerektiği müddetçe sürdürülecek. Ek bir faiz artışı gerektiğini şu anda değerlendirmiyoruz. Ama görünümün bozulması halinde kararlarımızı gözden geçiririz. Fakat indirimi konuşmak için ise fazlasıyla erken.

Haberin Devamı

Mevduat faizi ve kredi arzı tarafında, parasal aktarımı zayıflatan oynaklıklara izin vermeyeceğiz.

KREDİ VE KREDİ KARTI YAKIN TAKİPTE

Bireysel kredi büyümesinde dengelenme süreci yakından takip edilmektedir. Kredi büyümesinde oluşabilecek aşırılıklara izin vermeyeceğiz. Son 5 ayda TL mevduat 2.4 milyar lira artmış, kur korumalı mevduat (KKM) 1.3 milyar lira azalmıştır.

Kredi kartı harcamalarında aralıkta yükseliş oldu. Geçici mi, net değil. Kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

KKM’nin azalmasına ve Türk Lirası mevduatın payının artmasına yönelik uygulamalara devam ediliyor.

REZERV HEDEFİ YOK

Ocakta TL mevduat payındaki artışın yavaşladığını gözlemledik. Son düzenlemeler ile TL mevduatın payının artırılması ve KKM’den TL mevduata geçişin desteklenmesi hedeflenmektedir.

Rezervlerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. Bir rezerv hedefimiz yok.

Son dönemde rezervlerdeki düşüşün sebeplerinden biri KKM’den yabancı paraya dönüşlerin artması.