Ekonomi Gözler arefe gününe çevrildi! Ekonomist Bayram: İkinci el otomobil fiyatları düşecek

Gözler arefe gününe çevrildi! Ekonomist Bayram: İkinci el otomobil fiyatları düşecek

Paylaş
Gözler arefe gününe çevrildi! Ekonomist Bayram: İkinci el otomobil fiyatları düşecek

Otomobil piyasasındaki değişimler, ikinci el araç almayı düşünen vatandaşları yakından ilgilendiriyor. Mart ayında otomobil satışları rekor kırınca ikinci el otomobil piyasası da hareketlenmeye başladı. Peki bayram öncesinde ikinci el araç piyasasında son durum ne? Sıfır araç satışlarındaki artışın ikinci el araç fiyatlarını da etkilediğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, “Aracınızı satmak için doğru dönem değil ama eğer nakit paranız varsa ikinci el otomobil almak için doğru dönem. Arefe günü satışlar ciddi bir şekilde artacak!” diyerek ikinci el otomobil piyasasını değerlendirdi.

Elif Bayram / Posta.com.tr – Otomobil pazarı tüm zamanların en iyi mart ayı performansını gerçekleştirdi. Türkiye genelinde otomotiv satışları martta 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 5,7 artarak 109 bin 828 adet oldu. Peki ikinci el araç almak için en avantajlı dönem ne zaman? İkinci el otomobil piyasasındaki durgunluğun devam ettiğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, yeni hareketlilik için tarih verdi.

Haberin Devamı

Bir süredir durgun seyreden araç piyasasının önümüzdeki günlerde hareketleneceğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, otomobil satışlarındaki artışa dikkat çekti.

“İKİNCİ EL FİYATLARINA DA YANSIDI”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı:

Sıfır otomobil fiyatlarında yaşanan yükseliş ikinci el fiyatlarına da yansıdı. Geçtiğimiz ay ikinci el otomobil fiyatlarında yüzde 2 ile 3 oranında artış gözlemliyoruz. Ancak etiket fiyatları artmış olmasına rağmen, düşük talep sebebiyle reel fiyatların halen sabit olduğunu söyleyebiliriz.

‘PİYASA NİSAN AYINDA ŞEKİLLENECEK’

Otomobil piyasasında nisan ayına dikkat çeken Ertemel, “Sıfır ve ikinci el piyasasına dair beklentimiz yılın ilk yarısında sıfır otomobil talebinin yüksek devam ederek, ikinci yarı itibarıyla bu  talebin ikinci ele kayarak dengeleneceği yönündeydi. Mart ayında sıfır satış adetleri yüksek olmasına karşın beklentinin yaklaşık %10 altında kaldı. Bu sebeple satış adetleri yüksek olmasına rağmen sıfır araç satışlarında ritmin düştüğünü söyleyebiliriz. Bundan sonraki süreçte nisan ayı sonrası piyasa seyri tam manasıyla şekillenecektir” dedi.

Haberin Devamı

“FİYATLAR DÜŞÜYOR”

İkinci el otomobil piyasasında fiyatların düşeceğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, posta.com.tr okuyucuları için önemli açıklamalarda bulundu.

Piyasadaki sıkışıklığa dikkat çeken Bayram, “İkinci el otomobil piyasasında şu an bir durgunluk hakim. Bu durgunluğun ana nedeni piyasada para dolaşımının olmaması. Sıkı para politikasının gerektirdiği hususlar dikkate alınca, şu anda özel sektörde bir para döngüsü oluşmuyor. Yani kredi çekmek isteyen kredi çekemiyor. Malını, arabasını, evini satmak isteyen de bu satışa karşılık bir bedel bulamıyor. Özellikle ikinci el araba piyasada ciddi bir durgunluk söz konusu” diye konuştu.

Elektrikli araç satışının ikinci el araç piyasasını etkilediğini söyleyen Bayram, “Son zamanlarda ülkemize ciddi bir elektrikli araç girişi oldu ve fiyatları daha makul. 1 milyon ile 1.5 milyon lira arasında araçların satışı mevcut. İkinci el otomobil piyasasını bunlar da etkiliyor. Bu nedenle ikinci el otomobil piyasasında fiyatlar düşüyor diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

ARAÇ ALACAKLAR DİKKAT

İkinci el araç piyasasını değerlendiren Bayram, “Normal şartlarda bayram öncesinde bir hareketlik olması beklenirken piyasa hala durgun. Arefe günü satışlar ciddi bir şekilde artacak diye düşünüyoruz. Ancak ikinci el araba piyasasını yegane etkileyen temeli para piyasası. Sıkı para politikası uygulandığından ve kredi çekilemediğinden dolayı şu anda ikinci el otomobil piyasası bir hayli durgun diyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

“İKİNCİ EL ARABA ALMAK İÇİN DOĞRU DÖNEM”

Vatandaşların bayram öncesi araç alımına yöneldiğini belirten Bayram, “Eğer nakit paranız varsa ikinci el araba almak için doğru dönem diyebiliriz. Alırken eğer kredi ile alacaksınız bu bir arabayı da bankaya alıyor olmanız anlamına gelecektir. Eğer nakit paranız daha fazlaysa cüzi bir kredi çekilip bir araç alma noktasına gidilebilir. Ya da peşin para ile alacaksanız ikinci el bir araç alınabilir” diye konuştu.

“Araç almak zorunlu bir ihtiyaç değilse, vatandaşlar bu ihtiyaçlarını erteleyebilirler” diyen Bayram sözlerine şöyle devam etti:

Mevduat faizleri yüksek seviyede seyrediyor. Vatandaşlar şu an için araç alma ihtiyaçlarını erteleyerek paralarını daha verimli şekilde değerlendirebilirler. Öte yandan aracınızı satmak için doğru bir dönem değil. Çünkü satış fiyatları bir aylık geri geliyor. Ama sattığınız tutarı bankaya koyup bankada değerlendirmek daha cazip hale geldi diyebiliriz. Önümüzdeki dönemlerde daha sıkı para politikası uygulanacağı göz önünde bulundurulursa 2024 senesinin ilk ortasına kadar bu sıkışıklık devam edecek diyebiliriz.

OTOMOBİL SATIŞ REKORU KIRILDI

Mart ayındaki otomobil satışlarına dikkat çeken Bayram, “Beklenen bir talep vardı. Bu talepler öne alındı. Mart ayında otomobil satış rekoru kırıldı. Hem de bayram hareketliliği diyebiliriz. Ancak bu ikinci el otomobil fiyatlara ilişkin bir satış değil, sıfır araç fiyatlarına ilişkin satışlar. Birinci el araçlar daha fazla satıldığı için ikinci el araç fiyatları geriler. Geçtiğimiz dönemlerde ihtiyaç hasıl olmasa bile sadece iş için, ‘nasıl olsa fiyatlar artıyor’ düşüncesiyle araçları alıp bekletenler, fiyat yükseltenler olmuştu. Bu durum ikinci el araç fiyatlarına da yansır yani fiyatlar daha geriye gelebilir diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İKİNCİ EL OTOMOBİL PAZARINDA SON DURUM

Ekonomist Muhammet Bayram, sözlerine şöyle devam etti:

Bu senenin son çeyreğine kadar gevşek bir para politikası uygulanmayacak, sıkı bir para politikası uygulanacak. Piyasada tabiri caizse para bulunamayacak. Bundan dolayı araç almak isteyenler kredi çekemeyecek. O yüzden fiyatlar gerileyecektir. Vatandaşlarımızın ikinci el araç alma durumları varsa biraz bekleyebilirler. Otomobillerini satmak isteyenlere de eğer ihtiyaçları yoksa satmamalarını öneririm. Ancak satarlarsa da paralarını mevduat faiz oranlarıyla değerlendirebilirler.