Ekonomi İhracatta hedef yeni rekorlar

İhracatta hedef yeni rekorlar

Paylaş
İhracatta hedef yeni rekorlar

Üretim ve ihracat Türkiye ekonomisi için lokomotif rol oynuyor. Biz de 27 sektörde 61 birliğimiz ve 115 bini aşan firmamızla ihracatımızı artırmak, ülkemizin kalkınmasına, milletimizin refahına katkıda bulunmak için yoğun mesai harcıyoruz.

Özverili çabalarımızı 2022’de rekorlarla taçlandırdık. 2022’yi 254.2 milyar dolarlık mal ve 90 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla kapattık. İkinci yüz yıla Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle başladık. Bu büyük hedef için ihracatımızı her yıl ortalama yüzde 10 büyütmemiz gerekiyor. Ancak ticarette işler her zaman istediğimiz gibi gitmeyebiliyor.

Haberin Devamı

AVRUPA VE ABD PAZARLARI DÜŞÜNDÜRÜYOR

Avrupa ve ABD başta olmak üzere en önemli pazarlarımızda 2022’nin son çeyreğinde başlayan ve 2023 boyunca devam eden durgunluk, ihracatımıza olumsuz yansıdı. Küresel talebin yavaşlamasının yanı sıra içeride yüksek enflasyona rağmen seçimlerden önce kurun uzun süre baskılanması rekabetçiliğimize zarar verdi, bazı sektörlerde ciddi kan kaybı yaşadık.

255 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE

Küresel pazarlarda daralmanın devam etmesine rağmen ihracatımızın ekim ayıyla birlikte artıya geçmesiyle moralimiz daha da yükseldi. 11 aylık ihracatta 232.9 milyar dolarla geçen yıla göre yüzde 0.7 artıdayız. 2023’ü inşallah yılı 255 milyar doların üzerinde, yani yeni bir rekorla kapatacağız. Hizmet ihracatında da 100 milyar dolarla bugüne kadarki en yüksek değere ulaşacağız.

Haberin Devamı

EN İYİSİNİ YAPACAĞIZ

2024’e ise ihracatımızı en az yüzde 10 büyütme hedefi ile başlayacağız. Ancak küresel pazarlarda önümüzdeki yılın ilk yarısı için de çok iyimser bir tablo görünmüyor. Örneğin OECD’nin son raporunda küresel büyümenin 2024’te yüzde 2.7’ye gerileyeceği tahmin ediliyor. Ukrayna’nın ardından Gazze’de başlayan savaş da yakın coğrafyamızdaki belirsizlikleri artırıyor. Koşullar çok elverişli olmamakla birlikte biz elimizden gelenin en iyisini yaparak 2024’ü mümkün olan en yüksek performansla tamamlamak için var gücümüzle çalışacağız.