Ekonomi İhracatta Temmuz ayı rekoru kırıldı! Bakan Bolat rakamları açıkladı

İhracatta Temmuz ayı rekoru kırıldı! Bakan Bolat rakamları açıkladı

Paylaş
İhracatta Temmuz ayı rekoru kırıldı! Bakan Bolat rakamları açıkladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Bolat, "İhracatımız Temmuz ayında %8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylelikle tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat değerine ulaşılmıştır." dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Yerinde Dönüşü projesi başlatıldı. Bu noktada şu ana kadar 146 bin hak sahibi müracaat etti bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Maliyet tasarrufu sağlamak adına hem kalıcı konut inşaatlarını dükkanların inşaatlarını hızlandırmak adına bu çalışmalar başlatıldı. Konutlar için 500 bin TL hibe, artı 500 bin ile 800 bin arası kredi verilmesi, iş yerleri için 250 bin TL hibe ve 250 bin TL ile 500 bin TL arasında büyüklüğüne göre kredi verilmesi kararlaştırıldı. Krediler 2 yılı geri ödemesiz, 10 yıl vadeli ve faizsiz olarak verilecek.

Haberin Devamı
İhracatta Temmuz ayı rekoru kırıldı! Bakan Bolat rakamları açıkladı

Hak sahipleri açısından çok büyük avantajlı şartlarda kalıcı konutlar ve iş yerlerinin tamamlanması sağlanacak. Şehirlerimizin yeniden imar çalışmaları iki kat hızlandırılmış olmaktadır.

6 Şubat asrın depremi 13.5 milyon insanımızı 11 vilayetimizi ve onların ilçelerini etkileyen dünyanın en büyük felaketlerinden biriydi. 51 bin canımızı aldı götürdü bu nedenle büyük yıkımı kısa bir sürede ayağa kaldırmak konusunda hükümetimiz bütün kaynaklarını, imkanlarını ve çalışmalarını seferber etmiş durumdadır. Ayrıca ulaşım yolları, iletişim, enerji altyapıları, yol, elektrik hatları da büyük hasara uğramıştı.

"DEPREMZEDELERİ UNUTMAYA ASLA HAKKIMIZ YOK"

Cumhurbaşkanlığı Bütçe Başkanlığımız depremden kısa bir süre sonra büyük bir çalışma yaptı. 6 Şubat depreminin ülkemize, can kaybı ve yaralılarımızın dışında maddi anlamda maliyeti 2 trilyon TL, yani mart ayındaki kurla 104 milyar dolardı.

Haberin Devamı

2 trilyon 2023 yılı başlangıç bütçesinin yüzde 45’i yani yarıya yakın rakamdan bahsediyoruz. Deprem oldu hayat devam ediyor gibi deprem bölgesindeki ve depremzedeleri unutmaya asla hakkımız yok. Bu şehirlerimizi eskisinden daha güçlü olarak ayağa kaldırmak boynumuzun borcudur.

"HER ZAMAN ELİMİZDEN GELENİ FAZLASIYLA YAPACAĞIZ"

İnşallah hükümetimizin uygulamaya aldığı ekonomik tedbirler, bütçede gelir artırıcı tedbirlerle deprem felaketinin ortaya çıkardığı büyük harcama gereklerini de karşılamak için bütün tedbirler alınmaktadır. Devletçe, milletçe, bu felaketin ülkemiz ve ekonomimiz üzerindeki olumsuz etkilerini en kısa sürede atlatacağımıza inanıyoruz. 2024’ün ortalarında 2025’in ortalarında bütün deprem bölgemiz eskisinden daha güçlü, modern, diri olacak. Deprem bölgesindeki ekonomilerimiz de çok daha güçlü hale gelecek.

Deprem bölgesindeki kardeşlerimizin acılarını paylaşıyoruz. Bu sıkıntılı süreci atlatmasında her zaman elimizden geleni fazlasıyla yapacağız.

Biz Ticaret Bakanlığı olarak deprem felaketinin üzerinden neler yaptık? Bütün Bakanlıklar, kamu kurumları yanında, halkımız, sivil toplum kuruluşları olağanüstü bir gayret gösterdiler. Dünyada hiçbir ülke Türkiye kadar bu kadar ağır yıkıcı bir depremin altından kesinlikle kalkamazdı.

Haberin Devamı

Halk Bankası kaynaklarından yüzde 50 Hazine sübvansiyon faizi olarak 250 bin TL limitli 12 ayı geri ödemesiz olmak üzere 60 ay vadeli deprem kredisi kullandırdık.

Hükümetimiz esnaf ve sanatkarların kredi geri ödemelerini 6 aylığına faizsiz ertelemişti. 1 Ağustos’tan itibaren yine 6 aylığına krediler deprem bölgesinin tamamında 6 ay daha ertelenmiştir.

Fırsatçılık yapan, deprem sıkıntılarından istifade etmeye çalışanlara yaptırımlar uygulandı. Fahiş fiyat artışı yaptığını tespit ettiğimiz müeseseleri bulmak amacıyla denetim gerçekleştirildi.

Uluslararası Para Fonu’nun temmuz ayı raporuna göre dünya ekonomisinin büyüme tahmini 2023 yılı için yüzde 3.5’tan yüzde 3’e gerilemişti.

AB ekonomilerinde yüzde 1 ve altında bir büyüme beklenmektedir. ABD için büyüme tahmini yüzde 1.8’dir.

Küresel ticaretteki büyüme 2023’te yüzde 2’ye düşmüştür. Bunu 2023 yılının dünyada üretim için ve ihracat için daralmanın olduğunu ortaya koymak için söylüyorum ki bundan sonra Türkiye ile ilgilli açıklayacağım veriler daha anlamlı olsun.

Haberin Devamı

3.5 yıl önce Covid 19 salgını yaşadık. Üstüne Rusya-Ukrayna savaşı ki hala devam ediyor, yanı başımızda yaşıyoruz. Üstüne 6 Şubat gibi bu coğrafyanın gördüğü en yıkıcı deprem felaketini yaşadık. Buna rağmen ülkemiz ekonomisi 11 çeyrektir yani yaklaşık 3 yıldır kesintisizi büyüme performansını sürdürmektedir.

Geçen yıl yüzde 5.6, 2021’de yüzde 11.4, 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 4 büyümeyi başardık. İhracatımızda benzer performansı gösteriyoruz. Türkiye’nin ihracatının dünya ihracatından aldığı pay 2021’de yüzde 1’di. 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 1.04’e yükseldik.

Deprem bölgesindeki ekonomik yıkımın, ekonomide karşılaştığımız olumsuz etkileri yavaş yavaş siliniyor. İstihdama baktığımızda istihdamda mayıs itibarıyla son 1 yılda 858 bin kişiye istihdam imkanı bulundu ülkemizde.

"TARİHİN EN YÜKSEK TEMMUZ AYI İHRACATI"

Pandeminin başladığı 2020 Ocak’tan bu yana Türkiye’mizde 4 milyon kişi iş buldu. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı temmuz ayında 0.3 puan artmaya devam ederek yüzde 76.9’a yükseldi.

Haberin Devamı

Turizmde de salgının etkileri hızla ortadan kaldırıldı Rusya- Ukrayna savaşına rağmen TÜİK verilerine göre bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla turist sayısında yüzde 21 artış sağlandı. 22 milyon 200 bin turist geldi. Turizm gelirimiz ilk 6 ayda yüzde 27 arttı. 21 milyar 700 milyon dolara yükseldi.

İhracatımız Temmuz ayında %8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylelikle tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat değerine ulaşılmıştır.