Ekonomi İş dünyası ikinci yüzyıla hazır

İş dünyası ikinci yüzyıla hazır

Paylaş
İş dünyası ikinci yüzyıla hazır

İş dünyası Cumhuriyetin 100’üncü yılına, global ekonomide durgunluk beklentilerine rağmen yüksek motivasyonla girmişti. Sanayiciler üretim ve ihracat artışıyla küresel bir ekonomik güç olma vizyonuna odaklanmış durumda.

AZ ZAMANDA DAHA ÇOK İŞ

Haberin Devamı

"Bizim için Cumhuriyet, Atatürk’ün ifadesiyle saadet demektir, başarı demektir, zafer demektir. Milletimize bu üç hasleti yaşatmak için çalışmak demektir. Cumhuriyetimizin ikinci asrı için çok daha büyük vizyonlar çizebileceğimize yürekten inanıyoruz. Biz Atatürk’ün Cumhuriyet’in 10’uncu yılında söylediği ‘Az zamanda çok ve büyük işler yaptık’ sözünden ilhamla, asıl bundan sonraki yıllarda az zamanlara çok ve daha büyük işleri sığdırmak zorundayız. Zira dünya, birinci sanayi devriminden bu yana belki de tarihinin en büyük ve en hızlı dönüşümünün arifesinde bulunuyor” diyen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, dijital çağa işaret etti: “Yapay zeka, blockchain, nesnelerin interneti ve metaverse gibi güçlü yeni teknolojiler, geleneksel sistemleri, kurumları ve yaşam biçimlerini sarsmakla kalmadı, dönüştürmeye de başladı. Dünyanın dört bir yanındaki şirketler, büyük bir süratle dijital ekonominin temel yapı taşlarını döşüyor.”

Haberin Devamı

ZERRE ŞÜPHEMİZ YOK

“Asla taviz vermeyeceğimiz biricik amacımız; Türkiye ve İstanbul ekonomisini büyütmektir, küresel platformda birinci lige yükseltmektir” diyen Şekip Avdagiç’in 100’üncü yıla ilişkin diğer mesajları ise şöyle oldu: “Türk iş dünyası olarak kendi gücümüze, girişimcilerimizin gücüne, milletimizin gücüne inanıyoruz. Büyük bir inançla yeni bir geleceği, büyük ve müreffeh Türkiye’yi, ekonomide ve ticarette lider Türkiye’yi, yerli ve milli üretimde öncü Türkiye’yi inşa edeceğimize yürekten inanıyorum. 750 bin işletmenin üye olduğu İstanbul Ticaret Odası›nın Başkanı olarak benim bundan zerre kadar şüphem yok.»

YENİ FIRSATLARA ODAKLANMA ZAMANI

“Cumhuriyetimizin 100. yaşını büyük bir gurur ve coşkuyla kutlarken, çok daha güçlü şekilde yeni bir döneme adım atıyoruz. Bugün, gelişmiş sanayisi ile 250 milyar dolar ihracat seviyesini aşan, küresel ticarette öne çıkan 5 bin ürünün 4 binden fazlasını üretebilen ve 200’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan ve yeni dünya düzeninde etkin rol oynayacak yüksek potansiyele sahip güçlü bir Türkiye’den söz ediyoruz. Ne mutlu ki; 100 yıllık köklü Cumhuriyet tarihimizin değerli kazanımları ile ekonomik açıdan büyümeye, gelişmeye ve üretmeye devam ederken, artık önümüzde daha büyük hedefler ve değişen küresel ticaret ortamının sunduğu yeni fırsatlar var.” Bu sözlerin sahibi ise Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak.

Haberin Devamı

YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRETİM

Önümüzdeki yüzyılın gerçek anlamıyla Türkiye yüzyılı olacağına yürekten inandıklarını belirten Nail Olpak, açıklamalarına şöyle devam etti: “Biliyoruz ki, bugün risk veya tehdit olarak görülen gelişmeler, önümüzdeki dönemde ülkemizin hedeflerine ulaşması için istifade edeceği yeni fırsatlar olarak karşımıza çıkacak. Biz de DEİK olarak, dünyanın dört bir yanında yürüttüğümüz ticari diplomasi faaliyetlerimiz ile ülkemizin bu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanarak, yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli ürünler üretmesine, dijital ekonomiye geçmesine ve yeşil dönüşümü tamamlayarak lojistik, yeni ticaret yolları, yeni enerji koridorları gibi pek çok stratejik başlıkta Türkiye›mizin daha fazla söz sahibi olması için azimle çalışıyoruz. Çünkü cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım atarken, iş dünyamıza ve özel sektörümüze de büyük görev düşüyor. Bu doğrultuda, tüm dünyaya yayılmış 152 İş Konseyimiz ile yürüttüğümüz ticari diplomasi faaliyetlerimiz kapsamında, küresel ticaretin kalbinin attığı her coğrafyada, ülkemize dış ekonomik ilişkilerde değer katmak için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

‘BÜYÜK DÜŞÜNMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da cumhuriyetin ikinci asrına ilişkin önemli mesajlar verdi. Hisarcıklıoğlu’nun mesajındaki şu ifadeler dikkat çekti: “Tarihin gidişatını değiştiren bir olayın, cumhuriyetimizin ilanının 100’üncü yıldönümündeyiz. cumhuriyetimizin ikinci asrında da biz de ecdadımız gibi cesur olacağız. Büyük düşünmeye, büyük hayaller kurmaya devam edeceğiz. Çalışacağız, imkânsız denileni mümkün yapacağız. Başarılamaz denileni başaracağız.

Haberin Devamı

‘PES ETMEYECEĞİZ’

Pes etmek bizim tarihimizde olmadı. Bugün de pes etmeyeceğiz ve tüm sıkıntıları el birliğiyle aşacağız. Vatanımızı ve cumhuriyetimizi bize armağan ve emanet edenlerin yolundan gideceğiz. Çocuklarımıza daha müreffeh ve güçlü bir ülke bırakmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Felaketlerin ve yoklukların içinden Milli Kurtuluş mucizesinin başarılmış olması en önemli gerçektir. Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere canlarını ortaya koyarak bize bu vatanı kazandıran, varlığımızı borçlu olduğumuz ecdadımızı, ülkemizin istiklali ve istikbali için cansiperane mücadele edenleri, gazi ve şehit olan tüm vatan evlatlarını rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun.”