Ekonomi 'BMC kapanmasın'

'BMC kapanmasın'

Paylaş
'BMC kapanmasın'

finansal darboğaza girerek üretimini durduran BMC için çözüm arayışı başladı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, finansal darboğaza girerek üretimini durduran BMC’nin savunma sanayi için kritik araçların üretimini yaptığını belirterek, darboğazın aşılması için Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın şirketten hisse almasının bir seçenek olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Tiryaki, BMC’nin 4 aydır finansal darboğaz içinde olduğunu, üretimini durduran fabrikanın geleceğinin ne olacağı konusunda kaygılı bir bekleyiş olduğunu ifade etti.

Yaklaşık 3 bin çalışanın bulunduğu fabrikanın yan sanayiyle birlikte 35 bin kişilik bir istihdam alanına sahip bulunduğunu vurgulayan Tiryaki, fabrikanın üretimini durdurması sonrası birçok otomotiv yan sanayi şirketinin de üretimini azaltmak ya da durdurmak zorunda kaldığını kaydetti.

Tiryaki, bayiler ve yan sanayi firmalarının da finansal zorluklarla karşı karşıya bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bu fabrikanın çalışmayışı henüz 3-4 aylık bir konu. Bu süreç uzarsa bölge ekonomisi için kötü sonuçlar kaydedilecektir. BMC mutlaka üretime devam etmeli, batmamalıdır. BMC’nin sahibinin kim olduğu burada ikinci derecede öneme sahiptir. Önemli olan bu fabrikanın çalışmaya devam etmesidir. Şirket kurulduğundan bu yana 3 kez el değiştirmiş ancak hep ayakta kalmıştır. BMC’nin durumuna herkes üzülüyor. Ancak bir şeyler yapılması gerekiyor. Bir an önce hem hükümet hem yerel yöneticilerin harekete geçmesi lazım."

Haberin Devamı

BMC’nin savunma sanayi için yaptığı üretime işaret eden Tiryaki, son dönemde mayına karşı dayanıklı araç ’Kirpi’lerin terörle mücadelede önemli başarılar gösterdiğini ifade etti.

Fabrikanın ayakta kalmasının savunma sanayi ihtiyaçları açısından da önemli olduğunu vurgulayan Tiryaki, "Fabrikanın tekrar üretime başlaması için yeni finansman girmesi lazım. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın hisse alması seçeneği değerlendirilebilir. Burada fabrikaya sağlanacak fon, ülke menfaatleri açısından da önemlidir" dedi.

Tiryaki, bu seçeneğin bir kamulaştırma olarak görülmemesi gerektiğini kaydederek, fabrikanın ayakta kalması için yapılabileceklerin acilen tartışılması ve harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.

1964 yılında kurulan ve 1989’dan bu yana Çukurova Holding bünyesinde faaliyet gösteren BMC, yıllık bin 800 adet ticari araç üretim kapasitesine sahip bulunuyor.