Ekonomi İşte İzmitli i10

İşte İzmitli i10

Paylaş
İşte İzmitli i10

Eylül ayında Türkiye'deki Hyundai Assan fabrikasında üretimine başlanacak olan yeni modelin yüzde 90'ı Avrupa'ya ihraç edilecek

OTOMOBİL PROFESÖRÜ- HAKAN ÇELİK
hakan.celik@posta.com.tr


Toplam 1.2 milyar TL’lik yatırımla Hyundai Assan İzmit Fabrikası’nda üretilip tüm Avrupa’ya sadece Türkiye’den ihraç edilecek olan yeni Hyundai i10’un ilk fotoğrafları gün ışığına çıktı.

Avrupalı müşteriler için Avrupa’da geliştirilen yeni i10, kalabalık şehirlerin sempatik ve pratik yeni üyesi olarak ‘Made In Turkey’ damgasıyla Eylül ayından itibaren üretilip Avrupa yollarında gururla dolaşmaya başlayacak. Konfor ve güvenlik bakımından üst segment araçlardan bile daha zengin donanıma sahip olacak yeni i10, dinamik dış tasarımı ve kalitesi artırılmış iç mekanıyla dikkat çekiyor.

Önceki modelin ortaya çıkmasının ardından geçen beş yıllık süre içinde önemli aşamalar kaydeden i10, eskisine göre çok daha büyük ve kullanışlı. Fonksiyonellik bakımından da segmentinin sınırlarını aşan i10, geniş yükleme kapasitesine sahip. Yüksek donanım seviyesiyle üretilen araç, sessiz kabini, artırılmış malzeme kalitesi ve estetik kokpit dizaynıyla ön plana çıkıyor.

Yeni i10, konforlu iç mekanı ve sportif dış tasarımına ek olarak geliştirilmiş sürüş özellikleri ve şaşırtıcı seviyedeki sessiz kabiniyle de adından sıkça söz ettirecek. Yeni Hyundai i10’da klima, lastik basınç sensörü, ESP, VSM, elektrikli ön ve arka camlar, USB-AUX girişleri, Bluetooth, direksiyondan kumandalı müzik sistemi, LED gündüz farları, sis farları ve 15 inç çift renkli alüminyum alaşımlı jantlar gibi bir üst segmentteki araçlarla rekabet edebilecek seviyede birçok donanım yer alıyor



Tofaş’ın büyük başarısı

Bursa’daki üretimiyle Türk ekonomisine büyük katkı sağlayan Tofaş; çatısı altında yer alan Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Jeep, Maserati ve Ferrari markalarıyla gerçekleştirdiği satışla iç pazarda yüzde 12.6’lık pay sahibi oldu


Linea binek otomobil segmentinde Tofaş’ın tarihinde ürettiği en önemli modellerden biri.

Türk otomotiv sanayinin öncü kuruluşlarından Tofaş, yılın ilk yarısında 130 bin 917 adetle Türkiye’deki toplam araç üretiminin yüzde 23’ünü tek başına gerçekleştirdi.

Net satış gelirleri 3.488 milyar TL’ye, net kârı ise 216.3 milyon TL seviyesine ulaşan Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. yılın ilk yarısında toplamda 85 bin 464 adetlik araç ihracatına imza attı. Tofaş CEO’su Kamil Başaran, grup olarak 10 yılda yarattıkları dış ticaret fazlasının ise 3.5 milyar dolar seviyesini aştığını söyledi.

2013 yılında iç pazarın yeniden 800 bin adetlerin üzerine çıkmasını, üretimin ise 1 milyon seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini belirten Kamil Başaran, “2013’te yaklaşık 250 bin adetlik üretim planlarken bunun 160 bin adetten fazlasını ihraç etmeyi hedefliyoruz. Tofaş olarak Ar-Ge’ye önemli yatırımlar yaptığımız, ülke ekonomisi ve istihdamına hız kesmeden katkı sağlamaya devam ettiğimiz bir dönemdeyiz” diye konuştu.



Koç topluluğu bünyesindeki Tofaş Türkiye’de Fiat marka grubunu temsil ediyor. Lancia, Alfa Romeo, Jeep, Ferrari ve Maserati ithal edilen markalar arasında. Çok iddialı bir otomobil olan Maserati Ghibli gelecek yıldan itibaren satışa sunulacak.

Çözüm motosiklette


Şehir trafiğinde ulaşım için kullanılabilecek bir scooter 100 km’de yaklaşık 2-3 litre benzin tüketiyor.

Avrupada benzinin en pahalı satıldığı ülke olan Türkiye’de bireysel ulaşımda motosiklet hâlâ istenilen seviyeye gelmedi.

Araç sürücüleri gelirlerinin yaklaşık yüzde 20’sini benzine harcıyor. Akaryakıt giderlerini düşürmenin yolunun motosiklet kullanımını artırmaktan geçtiğini söyleyen Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Başarı Erbaş, “Çünkü bireysel ulaşımda motosiklet, bir otomobilin üçte biri kadar yakıt tüketir. Yine üçte biri kadar yer kaplar. Yani motosiklet hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de trafik yükünü azaltıyor” dedi.

Yeni i3 gün ışığına çıktı


BMW Group’un tamamen yeni geliştirilen model yelpazesinden oluşacak elektrikli araç markası BMW i çatısı altında tanıtacağı ilk model, Londra, York ve Pekin’de düzenlenen eş zamanlı etkinliklerle resmen gün ışığına çıktı. BMW i3, tamamen elektrikle çalışacak şekilde tasarlanan dünyanın ilk premium otomobili olmasıyla da şimdiden ön plana çıkıyor.

‘Dünyanın En Beğenilen İlk 500 Şirketi’ arasında ilk 15 içinde yer alan tek otomobil üreticisi ve tek Avrupa şirketi olan BMW Group, i3 ile hem üretim hem de elektro mobilite kavramlarına yepyeni bir bakış açısı kazandıracak. BMW i3’ün 170 beygirlik elektrikli motoru yüksek verimlilik ve tasarrufun yanında şaşırtıcı derecede iyi bir performans sunuyor. Otomobilin pili hızlı şarj özelliğiyle ev ortamında yaklaşık 3 saatte dolacak.






Haberin Devamı