Ekonomi İzmir'e 100 milyon dolarlık veri merkezi yatırımı

İzmir'e 100 milyon dolarlık veri merkezi yatırımı

Paylaş
İzmir'e 100 milyon dolarlık veri merkezi yatırımı

Küresel bulut bilişim pazarı her geçen yıl büyümesini sürdürürken, bulut bilişim için güvenilir ve yüksek kapasiteli veri merkezlerine yapılan yatırımlar da artıyor.

Türkiye’de de bu alanda yatırımlar artarak devam ediyor. Son olarak Vodafone, Edgnex Data Centres By DAMAC ile ortak girişim şirketi kurarak İzmir’e yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla yeni bir veri merkezi kuracaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE VE GLOBALDE

Vodafone İzmir Veri Merkezi projesinin tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, DAMAC ile ortak girişim şirketi kurduklarını belirterek, “Bu stratejik ortaklıkla amacımız, Türkiye’de ve diğer global pazarlarda veri merkezi tesisleri geliştirmek. Yeni veri merkezimiz tamamlandığında, teknoloji alanındaki yatırımlarımızın en güçlü halkalarından birini oluşturacak” dedi.

DÖNÜM NOKTASI

Edgnex Data Centres by DAMAC Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Aqil Ali de Vodafone ile gerçekleştirilen ortak girişimin, DAMAC açısından büyük bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Veri merkezinin Türkiye’nin batı kıyısında büyüyen pazarda önemli bir dijital altyapı sağlayacağını anlatan Ali, “İzmir, konumu itibarıyla da Doğu Akdeniz Bölgesi’nin veri merkezi talebini karşılamak adına son derece elverişli” diye konuştu.

Haberin Devamı

2025’TE FAALİYETE GEÇECEK

Veri merkezinin 2025’in ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi hedefleniyor. Faaliyetlerine veri taşıma ve barındırma hizmetleriyle başlayacak olan merkez, uzun vadede 6 megawatt kapasiteye kadar ulaşacak. Merkez, ihtiyaç halinde 12 megawatt kapasiteye kadar büyümeye elverişli modüler bir yapı olarak tasarlanacak. İstanbul’da 2, İzmir, Ankara ve Adana’da birer tane olmak üzere 5 veri merkeziyle hizmet veren Vodafone’un veri merkezi sayısı 6’ya, büyüklüğü ise 13 bin 500 metrekareye ulaşacak.

TIER 3 STANDARTLARINDA

Depreme dayanıklılık standartları esas alınarak inşa edilecek olan yeni veri merkezi, soğutma sistemi dahil yedekli altyapı kapasitesi, yedekli bilgi işlem sistemleri ve çalışır durumdayken bile bakımı yapılabilen güvenilir teknoloji merkezi ile Tier 3 seviyesi için gerekli tüm kriterleri karşılayacak.