Ekonomi Kamuda tasarruf ikinci yarıda başlıyor

Kamuda tasarruf ikinci yarıda başlıyor

Paylaş
Kamuda tasarruf ikinci yarıda başlıyor

Bakanı Mehmet Şimşek, Sakarya’nın Sapanca ilçesinde düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katıldı.

Bakan Şimşek, burada yaptığı konuşmada kamuda tasarrufa, enflasyona ve Orta Vadeli Program’a (OVP) dikkat çekti. Kamuda tasarruf konusundaki çalışmaların nihai noktaya geldiğini belirten Şimşek, “Yakında bazı hususları paylaşacağız. Kamuda tasarruf artışı ve harcama kontrolü 2024’ün ikinci yarısında güçlü şekilde devreye girecek” dedi.

Haberin Devamı

VERGİ MUAFİYETLERİ RADARDA

OVP’de vergi muafiyeti ve istisnalarının gözden geçirilmesi konusunun yer aldığını hatırlatan Şimşek, “Biz ne yapacağımızı biliyoruz. Sadece ne zaman, hangi sıralamayla, hangi dozda yapacağımıza programın ihtiyaçlarına göre karar veriyoruz” dedi. Kayıt dışılıkla mücadele konusunda bakanlığın çok güçlü şekilde sahada olacağına dikkati çeken Şimşek, “Kayıt dışılıkla mücadele adil rekabet ortamı açısından da önemli, sadece vergi gelirlerini arttırmak için değil” şeklinde konuştu.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ SÜRECİ

Dezenflasyonun (enflasyonda kalıcı düşüş) bu yılın ikinci yarısında başlayacağını dile getiren Şimşek, “Dezenflasyona geçiş için para politikasında bir normalleşme süreci, para politikasında yeniden inşa süreci gerekiyordu. Bunu da Merkez Bankamızın iradesiyle başarmış durumdayız. Dezenflasyonu önümüzdeki dönemde destekleyecek ilave adımlar atacağız, bu adımlar daha çok maliye politikası alanında olacak, yapısal reformlar alanında olacak. Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek. Baz etkisi de var, program etkisi de var” diye konuştu.

Haberin Devamı

GELİŞMELER TL LEHİNE

Bakan Şimşek, Türkiye’nin risk priminin 600- 700 baz puan aralığından hızlı şekilde 300 puana kadar gerilediğini, risk priminin daha da inmesini beklediklerini söyledi. Ekonomide dengelenmenin başladığını vurgulayan Şimşek, Türkiye’nin dış kaynak ihtiyacının azaldığını anlattı ve şu noktaların altını çizdi: “Vatandaşlarımızın portföy tercihlerine her zaman saygılıyız fakat belli çevreler belli portföy tercihlerini pohpohladılar ama ülkenin dış kaynak ihtiyacı azalırken, ülkenin dış kaynağa erişimi artıyorken, Türk Lirası para politikası ile destekleniyorken o portföy tercihlerini pohpohlamak onların takdirinde olan bir konu.”

PARA GİRİŞİ DE ARTIYOR NOT ARTIŞI GELEBİLİR

Banka ve reel sektörün dış finansmana erişiminin arttığını anlatan Şimşek, Türkiye’ye net portföy girişinde de artış olduğunu, bu tutarın Haziran 2023 ile Şubat 2024 arasında yaklaşık 17 milyar dolar olduğunu bildirdi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının “Notu arttıracağım bu program sayesinde” diye pozitif görünüme geçtiklerini dile getiren Şimşek, “Pazartesi günü, bütün bu reyting kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ile çok kapsamlı ayrı ayrı toplantılar yaptım. Programımıza inanç çok güçlü. Ben inanıyorum ki önümüzdeki aylarda programın güçlü uygulanmasının devamı ile kredi notu artışı gelecek” diye konuştu.

Haberin Devamı