Ekonomi Kiracıları çıkarmak için ev sahiplerinden inanılmaz taktikler!

Kiracıları çıkarmak için ev sahiplerinden inanılmaz taktikler!

Paylaş
Kiracıları çıkarmak için ev sahiplerinden inanılmaz taktikler!

Son yıllarda yaşanan fahiş kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlanması dahi ev sahiplerini durduramıyor. Ev sahiplerinin evlerini yüksek kira bedellerine kiralamak için kiracılara uyguladıkları taktikleri bu kadar da olmaz dedirtti.

Kimi çocuğunun taşınacağı, kimi tadilat bahanesiyle kiracıları tahliye etmeye çalışıyor, boş tahliye taahhüdü, kiraların elden alınması ve kiracıya IBAN verilmemesi de ev sahiplerinin elini güçlendiriyor. 3. kişiye satışlar bile tahliye taktiği. Milliyet'ten Elif Altın'ın haberine göre,  Avukat Olcay Göçüm, ev sahiplerinin talep ettiği fahiş miktardaki kira bedelini almak için ileri sürdüğü gerçek olmayan tahliye nedenlerini anlattı.

Haberin Devamı

“İhtiyacı olmamasına ve aynı çatı altında yaşamalarına rağmen 18 yaşını doldurmuş çocukların ihtiyacı olduğu ileri sürülerek kiralanan taşınmazın tahliyesi talep edilmektedir. Yargıtay yerleşmiş içtihatlarında, 18 yaşını doldurmuş çocukların anne ve babasından ayrı yaşama hakkı olduğu kabul edilmektedir.”

TADİLAT OYUNU

“Kiralananın esaslı tadilata ihtiyacı olduğu ileri sürülerek tahliye davası açılmaktadır. Böyle bir durumda ihtiyacın gerçek olup olmadığının tespiti için, ilgili belediyeden onaylı tadilat projesi hazırlanmalı, keşif kararı verilerek iddia edilen tadilatın zorunlu olup olmadığı, tadilatın gerçekleşmesi halinde taşınmazın fiilen kullanmanın mümkün olup olmadığı keşfen tespit edilmelidir.”

Haberin Devamı

“İlk kira akdi kurulurken kiracıdan boş olarak alınan ‘tahliye taahhüdü’ talep edilen fahiş miktardaki aylık kira bedelinin ödenmemesi üzerine doldurularak taşınmazın tahliyesi talep edilmektedir. Kiracı ilk kira ilişkisi kurulurken boş tarihli tahliye taahhüdü imzalamaktan imtina etmelidir.”

3.KİŞİYE SATIŞ

“Kiralanan taşınmaz, kiralayan tarafından muvazaalı olarak üçüncü kişiye satılıp, satın alan üçüncü kişi tarafından ihtiyaç iddiası ileri sürülerek kiralanan taşınmazın tahliyesi talep edilmektedir. Kiralanan taşınmazın üçüncü kişiye muvazaalı olarak satılması halinde, Sulh Hukuk Mahkemesi’nde kiralanan taşınmazın muvazaalı olarak satıldığı savunması dikkate alınmaz. Ancak Asliye Hukuk Mahkemesi’nde satışın muvazaalı olduğu ileri sürülüp dava açılabilir. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan dava Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan tahliye davası için bekletici mesele yapılır.”

‘ELDEN ÖDEYİNCE İSPAT EDİLEMİYOR"

“Kiracı tarafından aylık kira bedelinin elden ödenmesi toplumsal hayatta sıkça karşılaşılan bir durumdur. Kiralayan tarafından, kira konusu taşınmaz için talep edilen fahiş miktardaki kira bedelinin ödenmemesi üzerine elden yapılan kira ödemeleri inkar edilmekte, elden ödenen kira bedellerinin tamamının yeniden ödenmesi için kiracı aleyhine kira ihtarlı ödeme emri gönderilerek Türk Borçlar Kanunu’nun 315. maddesi gereği 30 günlük süre içinde ödenmesi talep edilmektedir. Kiracı elde ödediği kira bedellerini ödediğini ispat edemediği takdirde kiralayan tarafından kiracı aleyhine temerrüt nedeniyle tahliye davası açılmaktadır. Kiracı ödediği aylık kira bedelini öncelikle banka havale yoluyla ödemelidir. Banka havale ödeme yolu ile ödemesi mümkün değilse ödenen her aylık kira bedeli için kiralayandan ödeme makbuzu almalıdır.”

Haberin Devamı

EV SAHİBİ BANKA HESABINI VERMİYOR

Avukat Göçüm ayrıca, ev sahibinin fahiş miktardaki aylık kira talep etmesi ve kiracının bunu kabul etmemesi karşısında ev sahibinin banka hesap numarasını kapatıp kira bedelini almaktan imtina etmesi durumuyla da çok sık karşılaşıldığını söyledi. Avukat Göçüm, “Kiracı temerrüde (sözleşmeden doğan yükümlülüğe uymamak) düşmemek için aylık kira bedelinin ‘Konutta Ödemeli’ göndermeli, buna rağmen alınmaz ise Sulh Hukuk Mahkemesi’nden tevdi mahalli (ödeme yerinin belirlenmesi) tayin edip mahkemece belirlenen bankanın belirleyeceği banka hesabına aylık kira bedeli ödenmelidir. Aksi takdirde kiracı aleyhine yapılan kira ihtarlı ödeme emri (veya noter aracılığıyla gönderilecek ihtar ile) tebliğ edildikten sonra 30 günlük süre içinde kira bedelleri ödenmez ise kiracı aleyhine temerrüt nedeniyle tahliye davası açılabilir” dedi.

Haberin Devamı

"OĞLUM GELİYOR, EVDEN ÇIKIN"

Beylikdüzü’nde kiracısına “Oğlum geliyor, evden çıkın” diyen ev sahibi, gece yarısı kapıya dayandı. Küfür ve tehditler savurarak kapıyı yumruklayan ev sahibi, kiracısının o anları cep telefonuyla kaydettiğini gördüğünde ise yaptıklarını inkar etti.