Ekonomi Konutun ilçe ilçe röntgeni! İşte hiç kredi kullanmayan ilçe

Konutun ilçe ilçe röntgeni! İşte hiç kredi kullanmayan ilçe

Paylaş
Konutun ilçe ilçe röntgeni! İşte hiç kredi kullanmayan ilçe

Konut sektöründe kredi faizlerinin yüzde 3.5 ile zirveyi gördüğü, maliyetler ve fiyatların yükselmeye devam ettiği 2023 yılında, 1 milyon 225 bin 926 satış yapıldı. Bu, son 9 yılın en düşük satışı olurken, kredili satışların payı dibi gördü. Kredi kullanımı dip yapınca piyasayı peşinciler domine etti. İkinci elin ağırlığı sürdü. Yabancıya satış da yarı yarıya azaldı. Türkiye genelinde böyle bir tablo ortaya çıkarken, ilçeler tek tek analiz edildiğinde ortaya daha farklı bir tablo çıkıyor. İşte konut satışlarının ilçe ilçe röntgeni...

Türkiye genelinde en çok konut satışının yapıldığı yer İstanbul Esenyurt oldu. Esenyurt, yıllardır bu zirveyi bırakmıyor. Esenyurt’ta geçen yıl 25 bin 189 konut satışı yapıldı. Ağırlık ikinci elde. İkinci sırada 20 bin 255 ile Antalya’nın Alanya ilçesi geliyor. İlçede pandemi ve sonrasında Rusların talebi ile satışlar arttı. Üçüncü sırada ise 18 bin 644 adet ile Ankara Çankaya bulunuyor. En çok satış yapılan ilk 10’da Ankara’nın ağırlığı bulunurken, İstanbul’dan Esenyurt dışında başka bir ilçenin sıralamaya girememesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

EN AZ NEVŞEHİR’DE

2023 genelinde en az satışın yapıldığı yer 51 adetle Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesi olurken, onu 54 satışla Rize’nin İkizdere ilçesi izledi. Bursa’nın Orhaneli ilçesi de 68 adetlik satışla sondan 3’üncü sırada yer aldı.

KREDİDE AĞIRLIK ANKARA’DA

Yükselen kredi faizleri nedeniyle geçen yıl kredi kullanımı dibe vurdu. Yıl içinde konut kredisi faizleri ortalama yüzde 3.5 ile zirveye çıkarken, kredilere yönelik bazı kısıtlamalar da getirilmişti. Kredi kullanımının zirvesinde en çok satışın yapıldığı ilçe olan İstanbul Esenyurt (5 bin 349) bulunsa da ilk 10’da Ankara’nın 6 ilçesiyle ağırlığı bulunuyor. Esenyurt’u sırasıyla Keçiören (3 bin 894), Sincan (3 bin 859), Çankaya (3 bin 577), Mamak (3 bin 515) ve Etimesgut (3 bin 127) izledi. Yenimahalle de 2 bin 857 kredi kullanımıyla Bursa Nilüfer’den sonra geldi.

Haberin Devamı

HİÇ KREDİ KULLANMADI!

Yıl boyunca hiç konut kredisi kullanılmayan tek ilçe Edirne’nin Lalapaşa ilçesi oldu. İlçede 325 konutun tamamı diğer satış (peşin, senet vs.) yöntemleriyle satıldı. Nevşehir Hacıbektaş, Erzincan Refahiye, Muş Varto, Gaziantep Nurdağı, Şanlıurfa Akçakale, Hatay Samandağ’da ise yıl boyunca yalnızca 1 konut için kredi kullanıldı.

EN PEŞİNCİ ALANYA

Peşin, senet gibi diğer satış yöntemleriyle yapılan satışlarda 19 bin 990 adetle Antalya’nın Alanya ilçesi zirveye çıktı. Antalya, geçen yıl yabancının en çok alım yaptığı il olurken, bölgede Rus ve Ukraynalıların ağırlığı var. Bu veri, bölgedeki yabancı yatırımcının peşin alım yaptığını ortaya koyuyor. Bu ilçede krediyle yapılan satış adedi yalnızca 265.

İSTANBUL LİDER

Geçen yıl, konut satışlarında İstanbul 198 bin 739 konut satışı ve yüzde 16.2 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 114 bin 432 konut satışı ve yüzde 9.3 pay ile Ankara, 65 bin 465 konut satışı ve yüzde 5.3 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 426 konut ile Ardahan, 501 konut ile Hakkari ve 970 konut ile Tunceli oldu.