Ekonomi Kredilerle ilgili Bakan Şimşek'ten açıklama

Kredilerle ilgili Bakan Şimşek'ten açıklama

Paylaş
Kredilerle ilgili Bakan Şimşek'ten açıklama

'Yeni vergi olacak mı?' sorusunu yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredilerle ilgili önemli bir açıklama yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları şu şekilde: “

Haberin Devamı

Geçen sene deprem nedeniyle bütçede çok büyük bir açık ile karşı karşıyaydık. Bu açığı piyasalardan borçlanmaya kalksak reel sektörü dışlayacaktık. Reel sektöre alan azalacaktı. Biz o nedenle açığı azaltma yoluna gittik. Yani milli dayanışma perspektifi ile depremin bütçe üzerindeki etkileri sınırlayacak çerçevede vergi artışlarına gittik. KDV, ÖTV artışı gibi bunlar doğrudan doğruya enflasyonist. 2024’te bu olmayacak. Tek seferlik etkileri çıkarttığınız zaman 2024’te zaten enflasyon düşecek.

YENİ VERGİ OLACAK MI?

Enflasyonist yeni vergi olmayacak. OVP’de demişiz ki istisnaları gözden geçireceğiz. İndirimli KDV oranlarını gözden geçireceğiz, muafiyetleri gözden geçireceğiz demişiz. OVP’de biz çok net bir şekilde vergi konusunda perspektif çizmişiz. Biz katma değer vergisi genel oranını artırmayacağız, yüzde 20 bizim için üst limit çok net. Kurumlar vergisini artırmayacağız. Bu ülkenin rekabet gücüne de ihtiyacı var. Gelir vergisini artırmayacağız dedik. Ama istisnaları, muafiyetleri indirimli oranları gözden geçireceğiz. Hangi alanda, verimli mi? Vergiden kaçınma yolları buna hizmet ediyor mu?

Haberin Devamı

Tasarruf konusunda hiç tereddüt yok. Cumhurbaşkanımızın yayınladığı tasarruf genelgesi var. Kamuda ciddi bir şekilde harcamaları kontrol altına alacağız, harcamaları kısacağız ve bu şekilde enflasyonu aşağı çekeceğiz.

Sadece para politikası ile sadece maliye politikası ile kalıcı düşük enflasyonu sağlayamazsınız. Yapısal reform yapmanız lazım. Bizim çok kapsamlı yapısal reform gündemimiz var. Ciddi bir şekilde takvime bağlanmış eylem planımız var. Program nerede diyenler bir zahmet okusunlar.

Muhalefetin sıkıntısı bu. Türkiye’nin en büyük problemi bu oturup hiçbiri çıkıp ben olsam şunu şu şekilde düzeltirim eylem planım şu olur şeklinde katkı vermiyor. OVP’de sıkı para politikası, maliye politikası yapısal dönüşüm var. Yeşil dönüşüm var. Yatırım ortamını iyileştirecek yüzlerce eylem var. Bu eylemler takvime bağlanmış. Dolayısıyla bizim programın temeli sağlam. Temel siyasi istikrardır. Cumhurbaşkanımız bu programı sahiplenmiştir. Bu programın temeli sağlamdır. Temel unsurları inşa edilmiştir. Geçen sene bütçe performansımız ortada.

Haberin Devamı

'İLAVE TEDBİRLER ALACAĞIZ'

Gerekiyorsa Merkez Bankası gereğini yapacak. Kredi politikasında kaynağı tüketime değil, istihdama ve üretime yönlendireceğiz. Bunu kredi politikası ile yapacağız. Müdahaleci olacağız. Biz kredi politikasında kaynağın tüketime değil önce arz yönlü üretime gitmesini sağlayacağız. Bunun için ilave tedbirler gerekiyorsa ilave tedbirler alacağız.

ENFLASYON NE ZAMAN DÜŞECEK?

Enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren yıllık bazda düşmeye başlayacak ama aylık bazda enflasyondaki düşüş trendi zaten başlamış durumda.

'KUR HEDEFİMİZ YOK'

Bizim şu anda bir kur hedefimiz yok. Merkez Bankası fiyat istikrarını tehlikeye atacak bir dalgalanmayı engeller. Türk lirasına ilişkin ortaya atılan iddialar doğru mu? Geçen haziran ayından bu yana en az 40 tane haberi yalanladık. Biz yalanlamaktan yorulduk. Belli kesimler bu yalanları üretmekten yorulmadılar. Seçim öncesi amaç belirsizlik yaratmak. Peki liraya ilişkin ne etkiler? Türkiye dış finansmana erişiyor mu? O kadar iyi bir noktadayız ki, geçen sene ilk 5 aya gidin Türkiye’den net portföy çıkışı 2.9 milyar dolar, peki 2023 Haziran ile 2024 Ocak ayı arasında ne var. Net 12.4 milyar dolarlık portföy girişi var.

Haberin Devamı

Geçen sene ağırlıklı olarak yılın ikinci yarısında olmak üzere reel sektörü desteklemek deprem yaralarını sarmak için uzun vadeli elverişli koşullarla 8.8 milyar dolar kaynak getirdik. Bu sene 12.4 milyar olacak. Net 12.4 milyar dolar giriş var.

Geçen sene ilk 5 ayda bankalar 100 dolar dış borç ödediklerinde 96 dolar bulabiliyorlardı. Net olarak dışarıya borç ödüyorlardı şimdi 2023 Haziran 2024 Ocak ayı bankalar 100 dolar borç ödediklerinde 140 dolar bulabiliyorlar.

Türkiye’ye para girişi ciddi bir şekilde artmış durumda. Özel sektörün dış kaynağa erişiminde sorun yok. Hazine’nin dış kaynak bulmada sorunu yok. "