Ekonomi Kruvaziyerde altın yıl

Kruvaziyerde altın yıl

Paylaş
Kruvaziyerde altın yıl

Turistik dev yolcu gemileri rotasını Türkiye limanlarına kırdı. İlk 11 ayda toplam 1167 kruvaziyer gemisi ve gemilerle de 1 milyon 517 bin 933 turist geldi. Hem gemi sayısında hem de turist sayısında rekor kırıldı.

Türkiye’ye gemiyle gelen turist sayısı her geçen gün artıyor. Dev gemilerin rotasını Türkiye’ye çevirmesiyle birlikte 2023’te yıldızı yeniden parlayan kruvaziyer sektörü, geçen yıl 993 gemi ve 1 milyonluk yolcu sayısıyla rekor kırmıştı. Bu yıl da dünyanın en büyük ve lüks gemilerinin uğrak noktası Türkiye oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ocak-kasım döneminde (ilk 11 ay) limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısında artış yaşandığını belirterek, “Limanlarımıza uğrayan kruvaziyer gemi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.4 artışla 1167 adet, kruvaziyer gemisi ile gelen yolcu sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51.6 artışla 1 milyon 517 bin 933 oldu. 2023 yılı hedefi olan 1.5 milyon kruvaziyer yolcu sayısı kasım ayı itibarıyla aşıldı” dedi.

Haberin Devamı

GALATAPORT ETKİSİ

Sektör temsilcileri, 2024 yılı içinse Türkiye’deki limanlara 1500’den fazla gemi seferi bekliyor. Yolcu sayısındaki artışta, pandemi sürecinin bitmesi ve Galataport’un açılması da etkili oldu. Bu yıl 15’incisi gerçekleşen Travel Turkey İzmir’de kruvaziyer sektörüyle ilgili konuşan Celestyal Türkiye Direktörü ve Karavan Turizm Cruise Direktörü Özgü Alnıtemiz, “10 yıllık dönemde sektör istikrarlı bir şekilde büyürken birçok sebeple kayıp yıllarımız da oldu. 2015 yılı aslında en pik yaptığımız sezondu aşağı yukarı 1.5 milyon yabancı turistin geldiği yıldı. Ardından pandemi süreci derken sektör neredeyse durma noktasına gelmişti. Pandemi sonrası toparlanma dönemi başladı. 2023 ile yine 1.5 milyona ulaştı” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE CAZİBE MERKEZİ

Türkiye’nin dünya kruvaziyer sektöründe bir cazibe merkezi olduğuna da dikkat çeken Özgü Alnıtemiz, “Coğrafi olarak avantaja sahip ülkemizin olmadığı bir destinasyon düşünülemez. Akdeniz çanağında Türkiye pazarı olmadan, İstanbul olmadan olmaz. 2023’te Galataport’a gelen gemilerin sayısı oldukça arttı, Yenikapı’da bir liman yıllardır gündemde. Türkiye cruise pazarında bir cazibe merkezi” diye belirtti. Costa Türkiye Direktörü Ercan Abitağaoğlu ise kruvaziyer turizminin ülkemiz açısından yarattığı değere şöyle dikkat çekti: “Gemilerle yaklaşık 6 bin kişi ziyaret ediyor limanlarımızı. Burada hem Türk kültürünü yakından görmüş oluyor, hem de ülkelerine döndüklerinde Türkiye’nin fahri turizm elçileri haline geliyorlar.