Ekonomi Marmara'yı dinleyip binaya özel deprem senaryosunu araştıracak

Marmara'yı dinleyip binaya özel deprem senaryosunu araştıracak

Paylaş
Marmara'yı dinleyip binaya özel deprem senaryosunu araştıracak

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle başta Marmara Bölgesi olmak üzere Türkiye’deki aktif fayların oluşturduğu tehlike ve risklere dair veri üretecek ve detaylı bilimsel çalışmalar yürütecek bir merkez kuruldu. Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi (MATAM) adındaki merkezin kurulmasına yönelik yönetmelik 21 Ocak Pazar günü Resmi Gazete’de yayımlanırken, önceki gün de protokol imzalandı.

6.1 MİLYON EURO KAYNAK

Haberin Devamı

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, geçen yıl 6 Şubat´ta yaşanan büyük deprem felaketinin ardından benzer bir felaket yaşandığında can kayıplarının önüne geçilebileceği inancıyla bu işbirliğini hayata geçirdiklerini belirtti. Aran, bunun yolunun da bilimden geçtiğine inandıklarını, bu nedenle böyle bir merkezin kurulmasını çok önemsediklerini ifade etti. MATAM’a 6 milyon 120 bin Euro katkıda bulunduklarını açıklayan Aran, Anadolu Sigorta’nın da merkeze katkıda bulunması için çalışmaların devam ettiğini duyurdu.

BİLGİ DÜZEYİNİ ARTIRACAK

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, MATAM’ın ilerleyen dönemlerde Türkiye’nin deprem araştırmalarındaki bilgi düzeyini çok daha üst seviyelere çıkaracağını belirterek, “Merkezimiz, bu alanda çalışan gençlerin önünü açacağı gibi, akademisyenlerimiz öncü çalışmalarıyla ülkemize büyük katkı sağlayacaklardır. Umuyorum ki, böylesi güzel işbirliği protokollerinin sayısı her geçen gün artar. Bunun olması adına biz İTÜ olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İVMEÖLÇER İLE ZEMİN İLİŞKİSİ ÖĞRENİLECEK

İSTEYEN BİNALARA TAKILACAK

MATAM’ın proje yürütücülüğünü üstlenen Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, merkezde yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Yaltırak, şunları söyledi: “Şu anda halkın binalarına takabileceği ivmeölçerler tasarlıyoruz ve bunu neredeyse Marmara Bölgesi’ndeki isteyen herkesin evine koyacağız. Marmara’nın her yerine yerleştirdiğimiz sensörle onu dinleyeceğiz. Deprem dalgalarının zemini nasıl etkileyeceğini, zemindeki olayların binaları nasıl etkileyeceğini ortaya koyarak zemin bina-ilişkisinin nasıl kurgulanacağı üzerine yeni ve dinamik veriler elde etme imkânına kavuşacağız.”

HER BİNA YIKILMAK ZORUNDA DEĞİL

Böylece her depremde binaların davranışlarının bilineceğini anlatan Yaltırak, şöyle devam etti: “Fayın üzerinde oluşan depremin noktasından evimizin içinde, koltukta otururken, ne zaman nerede olduğumuzu biliyorsak başımıza ne geleceğini bilme imkanımız var. Aynı zamanda bina depreme dayanıklı mı, güçlendirilecek mi, yoksa hiçbir şeye ihtiyacı yok mu? Bunu öğreneceğiz ve bu da önemli bir ekonomik tasarruf sağlayacak. Her binaya özel tedavi sunacak. Yani siz bütün binaları yıkmak ya da yeniden yapmak zorunda değilsiniz. Bina bazlı ivme haritaları oluşturularak deprem senaryoları hazırlanacak.” Yaltırak, ABD’de 600 dolara satılan ivmeölçerleri, bu seviyenin çok daha altında bir fiyatla tasarlayacaklarını da ekledi.

Haberin Devamı

3 GÜNDE FAYI TARAYABİLECEK

Prof. Dr. Cenk Yaltırak, merkezin bir fayın yerini 1 santim çözünürlükle haritalandıracak özel bir uçağı bulunduğunu ifade ederek, uçağın 300 kilometre menzilde Kuzey Anadolu Fayını sadece 3 günde haritalamasının mümkün olduğunu belirtti. Bu çapta bir projenin Türkiye’de ilk kez gerçekleştiğini vurgulayan Yaltırak, “Bu bizim için milli bir sorumluluk projesi. MATAM’ı, ‘Apollo’ projesine benzetiyorum” dedi.