Ekonomi Merkez Bankası Başkanı Erkan görevden affını istedi

Merkez Bankası Başkanı Erkan görevden affını istedi

Paylaş
Merkez Bankası Başkanı Erkan görevden affını istedi

Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan, dün akşam görevinden affını istedi. Erkan, “Evladıma da bırakacağım en büyük miras olan ülkeme ve milletime hizmet etme imkanını sunan, görev sürem boyunca desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımıza şükran ve minnetlerimi arz ediyorum" dedi. Erkan'dan boşalan Merkez Bankası Başkanlığı görevine başkan yardımcısı Fatih Karahan atandı.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan görevinden istifa etti. Sosyal medya X üzerinden açıklama yapan Erkan, “Kamuoyunun malumu olduğu üzere son dönemde şahsıma yönelik büyük bir itibar suikastı kampanyası düzenlenmiştir. Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için, Sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum” dedi. Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olan Erkan yaklaşık 9 aydır bu görevi yürütüyordu.

Haberin Devamı

‘KARARI TAMAMEN ŞAHSİDİR’

Hafize Gaye Erkan’ın açıklamasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bir açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı: “Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan liderliğinde yürütülen ekonomi programımız, kesintisiz ve kararlılıkla devam etmektedir. Cumhurbaşkanımızın ekonomi ekibimize ve uyguladığımız programımıza desteği ve güveni tamdır. Merkez Bankası eski Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın aldığı karar tamamen şahsidir ve kendi takdirleridir. Aldığı bu kararı saygı ile karşılıyor ve ülkemize sunduğu kıymetli hizmet ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Önerim doğrultusunda yeni atanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve ekibine başarılar diliyorum. Bu çerçevede ekip olarak güçlü işbirliği ve koordinasyon içinde fiyat istikrarı hedefimize emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

FAİZLER SERT YÜKSELMİŞTİ

Erkan’ın başkanlığında ilk toplantısını Haziran 2023’te gerçekleştiren Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 8.5 olan 1 haftalık repo ihale faiz oranını (politika faizi) 6.5 puanlık artışla yüzde 15’e çekmişti. Böylece Mart 2021’den bu yana yani 27 ayın ardından faizlerde artışa gidilmişti. O tarihten itibaren faizlerdeki artış serisine devam eden banka, aralık itibarıyla faiz artış hızını yavaşlatmıştı. Aralık ayında 2.5 puanlık artışa giden banka yılın ilk faiz kararını geçen hafta açıklamıştı. Buna göre; 2.5 puan artan politika faizi yüzde 42.5’ten 45’e yükselmişti. Böylece son 8 ayda faizde 36.5 puanlık bir artış yapılmıştı.

YENİ BAŞKAN FATİH KARAHAN

Hafize Gaye Erkan’dan boşalan Merkez Bankası Başkanlığı görevine Fatih Karahan atandı. Atamaya ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. 1982 yılında Eskişehir’de doğan Fatih Karahan, 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun oldu. 2012 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Çalışma hayatına 2012 yılında New York Merkez Bankası’nda ekonomist olarak başlayan Karahan, 2022 yılına kadar anılan kurumda İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmaları Başkanı ve para politikası danışmanı olarak görev yaptı. Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak da görev yapan Karahan, 2022’de Amazon’da kıdemli ekonomist olarak çalışmaya başladı. Karahan, Kasım 2022’de Amazon’da Başekonomist görevine atandı. Karahan, 28 Temmuz 2023 tarihinde Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanmışt

Haberin Devamı