Ekonomi Mevduat faizleri uçtu! Aylık getirisi 45 bin lirayı geçti

Mevduat faizleri uçtu! Aylık getirisi 45 bin lirayı geçti

Paylaş
Mevduat faizleri uçtu! Aylık getirisi 45 bin lirayı geçti

Geçtiğimiz haftalarda yüzde 50 seviyesini aşan mevduat faizleri yukarı yönlü ivmesini sürdürüyor. Bankalarda mevduat faizleri önemli bir eşiği daha aştı. Peki şu anda 1 milyon TL’yi mevduata yatıran kişinin aylık kazancı ne kadar? İşte detaylar...

Son haftalarda mevduat faizlerinde yükselişler hız kazandı. Geçtiğimiz haftalarda yüzde 50 sınırını aşan mevduat faizleri bu hafta itibarıyla yüzde 55’e ulaştı. Peki bankalarda mevduat faizlerindeki yükselişin ana sebepleri neler? Şu anda 1 milyon TL parası olan bir kişinin aylık kazancı ne kadar oldu?

Haberin Devamı

FAİZLER NEDEN YÜKSELİYOR?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye anlattı. Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Geçtiğimiz haftalarda mevduat faizleri yüzde 50 sınırını aşmıştı ve bankalar yüzde 55’e kadar faiz vererek para toplamaya başladı. Mevduat faizindeki yükselişin ana nedeni bankaların TL mevduata ilişkin talepleridir. Bankalar ne kadar TL mevduat toplarlarsa daha fazla karı olabilecek ve Merkez Bankası’na daha az zorunlu karşılık yatıracaklar. Merkez Bankası regülasyonlarına daha az takılacaklar. O nedenle bankalar vatandaşlardan TL mevduat alma peşinde.

‘CİDDİ GETİRİ KAZANACAKLAR’

Parasını TL mevduatta değerlendiren bir kişi ciddi aylık getiri kazanacaktır. Politika faizi her ne kadar yüzde 45 olsa da yüzde 55’e dayanan TL mevduat faiz oranı Merkez Bankası’nın piyasayı talep yönlü soğuttuğunun göstergesidir.

Haberin Devamı

Merkez Bankası bankaların ticari kredilerde yüzde 55 ve yüzde 60 arasında yıllık faizle kredi vermesine olanak tanıyor. Bu daha az kredi kullanımına sebebiyet veriyor. Merkez Bankası özellikle ihtiyaç ve tüketici kredileri noktasında piyasayı sıkılaştırmaktadır. Bunlar talep yönlü enflasyonun kırılmasına yönelik adımlar.

MEVDUAT FAİZİ DAHA DA YÜKSELECEK Mİ?

Merkez Bankası’nın atmış olduğu adımlara göre politika faizi yüzde 45 olsa bile yıllık faiz yüzde 55’ler seviyesinde. Bunun nedeni Merkez Bankası’nın bankalara yönelik önlemler alması, liralaşma kapsamında alınan önlemler diyebiliriz. O yüzden mevduat faizleri daha da yükselecektir.

VADE SEÇİMİ NASIL OLMALI?

Bir kişi parasını 32 günlük vadede mevduata bağlarsa her 32 günde bir faiz getirisini tekrar mevduata bağlayacağı için daha fazla gelir elde edecektir. Merkez Bankası’nın perşembe günü faiz toplantısı var. Politika faizinin sabit kalmasını bekliyoruz. Daha sonraki PPK toplantılarında ise 500 baz puanlık artışla yüzde 50 seviyelerine gelmesini öngörüyoruz. O yüzden mevduat faizleri daha da yükselecek diyebiliriz.

1 MİLYON TL PARASI OLAN NE KAZANIYOR?

Haberin Devamı

Şu anda bir kişi 1 milyon TL parayı aylık mevduata yatırsa 32 günde 45 bin TL seviyesinde kazanacaktır. Bunu 32 gün vadede tekrar bağlarsa 1 milyon 45 bin TL’yi tekrar faize bağlayacaklardır. Vatandaşların bunu dikkate alacak 32 günlük vade belirlemesi daha doğru olacaktır. 32 gün belirlemek daha mantıklı kişi nemasını alarak tekrar faize bağlıyor o yüzden aylık belirlemek daha mantıklı.

GÖZLER MERKEZ BANKASI’NDA! FAİZ BEKLENTİLERİ NE?

Bu hafta merkez bankaları haftası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Şu anda yüzde 45 politika faizi var. Mevduat faizleri yüzde 55’lere dayandı. Merkez Bankası faiz artırmak yerine diğer sterilizasyon araçlarını kullanarak piyasadaki fazla paranın çekilmesi yoluna gidiyor. Kredi kartı taksit sınırlaması ve limit düzenlemesi Merkez Bankası’nın kısa vadede alacağı önlemlerden biri olacaktır. Ben bu toplantıda faizin artmasını beklemiyorum. Seçim sonrası politika faizi yüzde 50 seviyelerine gelebilir.”