Ekonomi Öğrenciye vergisiz telefonda geri sayım! iPhone kapsama girecek mi?

Öğrenciye vergisiz telefonda geri sayım! iPhone kapsama girecek mi?

Paylaş
Öğrenciye vergisiz telefonda geri sayım! iPhone kapsama  girecek mi?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, genel seçimlerden önce yüksek öğrenim gören gençlere bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlanacağını, ayrıca aylık 10 GB ücretsiz internet verileceğini ifade etmişti. Bu konu önceki gün kabine toplantısında da gündeme geldi. Ayrıntılar henüz netleşmese de muafiyet kapsamındaki cihazlarda, Türkiye’de üretilmiş veya montajının yapılmış olması şartı olacağı konuşuluyor. Son günlerin en çok konuşulan vergisiz telefon ve bilgisayar konusu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e de soruldu.

Mehmet Şimşek, kabine toplantısı çıkışı yaptığı açıklamada, üniversite öğrencilerine vergisiz bilgisayar ve telefon imkanı sağlanmasına ilişkin çalışmanın sürdüğünü ifade etti, ancak detay paylaşmadı. Vergi muafiyetinin sadece üniversite öğrencilerini kapsayacağı, açık öğretimdekilerin kapsam dışı tutulacağı gündeme gelen detaylar arasında. Yaş sınırı olup olmayacağı veya kaç yaşına kadar vergi muafiyeti uygulanacağı ile ilgili tüm şartlar düzenleme yapıldıktan sonra netleşecek.

Haberin Devamı

IPHONE KAPSAMA GİREBİLECEK Mİ?

Vergisiz telefon ve bilgisayarla ilgili düzenlemede yerlilik şartı getirilsirse Casper, General Mobile, Xiaomi, vivo, Tecno Mobile, TCL, Samsung, Reeder, Monster ve Omix markalı ürünleri almak mümkün olacak. Bu kapsamda Apple ürünleri kapsam dışında kalabilir. Nihai durum karar yayınlandıktan sonra kesinleşecek. İşte Türkiye’de üretimi veya montajı gerçekleştirilen marka ve modellerden bazıları:

İŞTE TÜRKİYE’DE ÜRETİM YAPANLAR

Xiaomi: Redmi 9C, Redmi 9T, Redmi Note 10S, Redmi 10 2022 OPPO: A15, Reno 5 Lite k Vivo: Y11s, Y21s, Y53s Samsung: Galaxy A01, Galaxy A21s, Galaxy A30, Galaxy A52, Galaxy TCL: 20 SE, 20 E, L7 k Realme: C21, C21Y, C25 Omix: X300, X500 Tecno Mobile: Camon 16 General Mobile: 21, Poco C40, Phoenix 5G, 24 Pro Casper: VIA X30 Plus, VIA M30 Plus Reeder: S19 Max Pro S

Haberin Devamı

VERGİ ORANLARI NE KADAR?

Türkiye’de akıllı telefonlardan alınan vergiler de şu şekilde işliyor: İlk olarak yüzde 1 oranında Kültür Bakanlığı Payı alınıyor. Bunun üzerine yüzde 12 TRT bandrolü, vergisiz fiyatı 1.500 lirayı aşmayan telefonlardan yüzde 25 ÖTV, fiyatı 3 bin lirayı aşmayan telefonlardan yüzde 40 ÖTV, 3 bin liranın üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 ÖTV alınıyor. Bunların üzerine de yüzde 20 oranında KDV uygulanıyor.