Ekonomi Otomobil fiyatlarıyla ilgili açıklama! Bakan Bolat duyurdu: Emlakta da köpük kalktı

Otomobil fiyatlarıyla ilgili açıklama! Bakan Bolat duyurdu: Emlakta da köpük kalktı

Paylaş
Otomobil fiyatlarıyla ilgili açıklama! Bakan Bolat duyurdu: Emlakta da köpük kalktı

Otomotiv sektöründe fiyatları normalleştiğini belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 'Emlak sektöründe de benzeri uygulamalara girdik' dedi. Piyasada aynı otodaki gibi köpüğün kalkmasını sağladık diyen Bolat, 'Savaşın ticarete etkisi ne olur?' sorusunu canlı yayında cevapladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Bolat açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

SAVAŞIN TİCARETE ETKİSİ NE OLUR?

Bu olayın üzerinden yaklaşık 10 gün geçti. Bu minvalde şunu ifade etmek isterim: Bizim Filistin’e yönelik ticaretimiz var. İsrail’e yönelik de ticaretimiz var. Hem İsrail hem Filistin ile serbest ticaret anlaşmamız var. Ümidimiz bu ticaretlerimizin çok fazla etkilenmemesidir. Etkilenmez demek hayalcilik olur.

Biz ticaretin etkilenmemesi için azami gayreti sergiliyoruz. Burada şimdilik önemli olan akan kanın durdurulması, binlerce can kaybı olmaya başladı bunun bir an önce durdurulması, Türkiye olarak en büyük ağırlığı bu alana veriyoruz.

1500 MEMUR ALIMI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Hükümet olarak 3 Haziran’da kurulduktan sonra Cumhurbaşkanımızın başkanlığında hükümetin en önemli hedeflerinin başında birincisi enflasyonla mücadele ve hayat pahalılığının azaltılması ikincisi deprem bölgesindeki inşa faaliyetlerini hızlandırarak oraların yeniden yaşanabilir, güçlü şehirler olarak ortaya çıkmasını sağlamak.

Haberin Devamı

Enflasyonla mücadele topyekün bir mücadele. Merkez Banka’mızın bir numaralı hedefi fiyat istikrarını sağlamak olarak zikredilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’mızın kredi, maliye politikaları, Merkez Bankası’nın faiz, döviz kuru politikaları bu amaca yöneliktir. Ticaret Bakanlığı olarak görev de piyasada fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı denetimler yoluyla mücadele yapmaktır.

Cumhurbaşkanımızdan aldığımız izinle çok yakında birkaç haftalık zamanla ÖSYM üzerinden 1500 memur alımını gerçekleştireceğiz. Onları denetçi olarak hızlıca eğitim piyasaya denetimlere görevlendireceğiz.

OTOMOTİV VE EMLAK SEKTÖRÜ

Otomotiv sektöründe haksız uygulamalar şeklinde piyasayı altüst eden oto fiyatlarının fahiş düzeylere çıktığı sıkıntılı bir süreç yaşanmıştı. Aldığımız tedbirlerle çıkardığımız yönetmelikler, denetimler sonucu kestiğimiz cezalarla bu sektörde normalleşmeyi sağladıktan sonra aynı şekilde emlak sektöründe de benzeri uygulamalara girdik.Piyasadaki aynı otodaki gibi köpüğün kalkmasını sağladık.

MARKETLER ÇEŞİTLİ KAMPANYALAR AÇIKLADI

2 hafta kadar önce perakende sektörü ve gıda, market grupları ile görüşmeler yaptık. Onlara dedik ki siz de fiyat indirimi kampanyası başlatın.

Haberin Devamı

Sayın Cumhurbaşkanımız Kabine toplantıları sonrası bütün sektöre fiyat indirim m-çağrılarını yeniledi. Aldığımız cevaplar çok olumlu, gıda marketler grupları, perakende zincirleri, çeşitli kampanyalar açıkladılar.

Bütün STK’lar sektörel kuruluşlar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, DEİK bütün kuruluşlar, federasyonlar, gıdada mobilyada, giyimde, perakende zincirlerinde indirim çağrımıza olumlu çağrı verdiklerini beyan ettiler.

Vatandaş uygulamada görüyor. Biz fiyat takibini yapıyoruz. Bize indirim yapan üyelerin listelerini gönderin biz bunu kontrol edeceğiz ve indirim yapanları Bakanlığımızın web sitesinde yayınlayacağız. Piyasalarda bir güven var. Halka indirim yapıldığına dair inanç oluştu.

İLAN SİTELERİNDE YENİ DÖNEM

Oto satışları eylül ayında 96 bin olarak gerçekleşti. İkinci el satışlarda da canlılık var. İlan siteleri konusunda önemli kararlar aldık. 31 Ağustos’ta yönetmelik değişikliği yaparak gayrimenkul satışları ilanlarında oto satışlarında piyasayı şişirme amacıyla manipülatif şekilde ilan girenlere karşı kimlik, gayrimenkul ve araç doğrulamayı yapmadan o ilanı yayınlamam kuralı getirdik. Yayınlandığı takdirde ilan siteleri sorumlu olacak ciddi maddi cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalacaklar. 1 Kasım’da yürürlüğe giriyor. İnternette kimliği belirsiz sahte hesaplarla piyasayı manipüle etmeye çalışanlara karşı da bütün tedbirlerimizi alıyoruz.

Haberin Devamı

İNDİRİMLERİN DEVAM ETMESİ SÖZ KONUSU MU?

Hizmet sektörü kuruluşlarına da çağrılarda bulundum, restorantlar, oteller ve diğer hizmet kuruluşlarının da bu çağrıya hicabet etmesini bekliyoruz. O sektöre çağrıda bulunuyorum. Fiyat indirme kampanyasına katılmasını bekliyoruz.

MARKETLERDE İNDİRİM DEVAM EDER Mİ?

Bence devam edecek, enflasyon sayesinde yüksek karlar elde ediyoruz. Zamların yanlış olduğunu onlar da fark ettiler, alım gücünü yok ettiğiniz zaman sizden alışveriş yapacak müşteri kalmayacak."