Ekonomi ÖTV’de matrah düzenlemesi beklentisi! Fiyatlar ciddi oranda düşecek

ÖTV’de matrah düzenlemesi beklentisi! Fiyatlar ciddi oranda düşecek

Paylaş
ÖTV’de matrah düzenlemesi beklentisi! Fiyatlar ciddi oranda düşecek

Sıfır binek araçlar için ÖTV matrah limitlerinin değişebileceği belirtiliyor. Gelecek yeni düzenlemede matrah limitlerinin yükselmesiyle sıfır otomobillerin fiyatı düşecek. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Otomotiv Yazarı Levent Köprülü, otomotiv sektöründeki daralma sonrası ÖTV matrah düzenlemesinin gündemde olduğunu belirterek otomobil fiyatlarında ciddi düşüş olacağının altını çizdi.

İpek Alemdar Göde/ POSTA Otomotivdeki kriz bir nebze gevşese de bu kez de talepte büyük düşüş var. Otomobil fiyatlarının hızla yükselmesi ile krediye erişimde yaşanan zorluklar satışlarda düşüşe neden oldu. B segmenti araçlarda 2 modelin dışında hepsinin yüzde 80 ÖTV dilimine girmesiyle en ucuz otomobiller 400 bin lira bandına ulaştı.

Haberin Devamı

YÜZDE 80 ÖTV MATRAHININ ALTINDA SADECE İKİ ARAÇ KALDI

Şu anda motor silindir hacmi 1600 cm³'ü geçmeyenler otomobillerde ÖTV matrahı 120 bin TL’yi aşmayanlarda vergi yüzde 45, matrahı 120 bin ile 150 arasında olanlar yüzde 50, matrahı 150 bin TL’yi aşıp, 175 bin TL’yi aşmayanlar 60, 175 bin TL’yi aşıp, 200 bin TL’yi aşmayanlar 70, diğer otomobillerde yüzde 80 vergi uygulanıyor. Ancak kur kaynaklı fiyat artışları nedeniyle şu anda sadece 2 otomobil markası yüzde 70 diğerleri yüzde 80 ÖTV oranına ulaştı.

“DÜZENLEME YENİ YILI BULABİLİR”

Pazardaki bu daralma sonrası sektör temsilcileri ÖTV matrahlarında güncelleme yapılmasını istiyor. Bu konuda değerlendirmelerde bulunan Milliyet Otomotiv Yazarı Levent Köprülü, "Matrah düzenlemesi bir süredir bekleniyor. En son yılbaşında bir düzenleme yapılmıştı. Daha sonra bir düzenleme yapılmadı. Fiyat artışlarından kaynaklı yüzde 45 ile yüzde 80 arasındaki dilimde neredeyse hiç araç kalmadı. Matrah düzenlemesi genelde 6 ayda bir yapılıyordu. Ancak şimdi 10 ay oldu. Henüz böyle bir şey gerçekleşmedi. Bu nedenle böyle bir beklentinin olması doğal. Düzenlemenin yeni yılı bulabileceği tahmin ediliyor. Kesin bir şey söylemek için çok erken.” dedi.

Haberin Devamı

“CİDDİ FİYAT DÜŞÜŞÜ YAŞANIR”

ÖTV düzenlemesiyle fiyatlarda ciddi düşüş yaşanabileceğini ifade eden Levent Köprülü, “Arttırma ve azaltma hususu Cumhurbaşkanlığının yetkisinde. Düzenleme araç fiyatlarında ciddi düşüşler yaratır. Düzenleme sınıfına göre özellikle yüzde 80 ve 80 barajının altındaki araç grubunu kapsayacağı için fiyatlarda ciddi bir değişim olabilir. Vergi oranları fiyatlar içinde önemli oranlara sahip bu nedenle bu dilimin değişmesi fiyatlara da olumlu yansıyacaktır” şeklinde konuştu.

İLK KEZ ARAÇ SAHİBİ OLACAKLARA ÖTV KOLAYLIĞI

Köprülü ilk kez araç alacaklara yapılması beklenen ÖTV düzenlemesi hakkında “İlk kez araç alacaklara sağlanacak ÖTV kolaylığı hükümetin yapacağı düzenlemeye bağlı değişecektir. Ancak şunu atlamamak gerekiyor böyle bir düzenleme yapılırsa kredi vadelerinde de bir değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Vade sayısını arttırmak da BDDK’nın ukdesinde olan bir durum. Bir dönem piyasanın hareketlenebilmesi için kamu bankaları öncülüğünde yerli üretim araçlara yönelik kolaylık sağlanmıştı. Belki tekrar buna benzer bir şey yapılabilir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İŞTE MATRAH GÜNCELLESİ İLE FİYATI DÜŞMESİ BEKLENEN MODELLER

Henüz resmi bir adım atılmazsa matrah arttığında ÖTV oranı düşecek olan muhtemel modeller şunlar: Fiat Egea, Fiat Egea Cross, Hyundai i20, Hyundai Bayon, Toyota Corolla sedan, Renault Clio, Renault Taliant, Dacia Sandero, Dacia Sandero Stepway, Dacia Duster, Citroen C-Elysee, Peugeot 208, Citroen C3, Opel Astra, VW Polo, Kia Picanto, Kia Rio, Seat İbiza, Skoda Fabia.

EN SON OCAK AYINDA GÜNCELLENDİ

ÖTV sisteminde en son Ocak ayında değişiklik yapılmış ve dilim sayısı artırılmıştı. Bu kapsamda, 353 bin TL ile 401 bin TL arasında kalan otomobiller yüzde 70'lik ÖTV dilimine, 401 bin TL'den daha pahalı otomobiller ise yüzde 80'lik ÖTV dilimine giriyor.

6+6 ŞARTI GETİRİLDİ

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak 16 Ağustos'ta yürürlüğe girdi.
Buna göre; ikinci el kara taşıtı ticaretiyle uğraşanlar, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe 1 Temmuz 2023'ten önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamayacak. Bakanlık, bu tarihi 6 aya kadar uzatmaya yetkili olacak.

İKİNCİ ELDE HAREKETLİLİK BAŞLADI

İkinci el araç satışlarında spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçmek için yürürlüğe konulan ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ düzenlemesi ikinci el araç piyasasına olumlu yansırken, 250 ila 300 bin TL'lik araçlara ilgi artıyor.
Geçtiğimiz haftaya kıyasla son günlerde ikinci el piyasasında hareketlilik yaşandığını kaydeden sektör temsilcisi Yalçın Yalçın, "Piyasada yaklaşık 10 gün önce bir durgunluk vardı ama şu an için piyasada bir hareketlilik var. Piyasada hafif bir yükselişte var" dedi.

Haberin Devamı

Üst sınıf araçlara vatandaşların ilgili göstermediğini ifade eden Yalçın, "Yüksek model araçlarda durgunluk yaşanmakta. 250-500 bin TL arasında bulunan araçlara ise talep var. Piyasa güzel, hareketli, insanlar para kazanmaya başlarken, yakında bir ÖTV indirimi olacağı söylentisi bir tedirginlik oluşturdu. Daha önce adına araç alanları ilgilendiren bir konu değil. Hiç araç almamış ve aracı aldığında en az 5 yıl satmaması gerekiyor." ifadelerini kullandı.