Ekonomi Plakayı otomotik tanıyacak vergi kaçağını önleyecek

Plakayı otomotik tanıyacak vergi kaçağını önleyecek

Paylaş
Plakayı otomotik tanıyacak vergi kaçağını önleyecek

Akaryakıt sektöründe usulsüz fatura uygulamalarının ve vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedefleyen Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hayata geçireceği Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) için geri sayım sürüyor.

Akaryakıt istasyonlarında plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek plakaların sisteme otomatik olarak aktarılmasını sağlayacak olan UTTS’nin kurulum ve işletmesinden Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu olacak.

Haberin Devamı

1 OCAK 2025’TE ZORUNLU OLACAK

Halihazırda, Türkiye’de trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıtın yaklaşık 8 milyonu kiralama, işletmeye kaydetme ya da işte kullanma yolu ile akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükelleflerine hizmet veriyor. 5 Ekim 2023 tarihli UTTS Tebliği ile söz konusu taşıt gruplarına UTTS’ye dahil olma zorunluluğu getirildi. Aksi halde, 1 Ocak 2025’ten itibaren söz konusu taşıtların akaryakıt alım bedelleri vergi beyanında gider olarak gösterilemeyecek.

SÖKÜLÜRSE KULLANILAMAYACAK

Elektronik etiketler araçtan söküldüğünde kullanılmayacak ve yeniden taktırılması gerekecek. Ayrıca taşıtların sahiplik ve/veya plaka bilgisinin değişmesi durumunda da taşıtlara yeni etiket takılacak.

Haberin Devamı

15 MİLYAR LİRAYI BULUYOR

Araçların yakıt depo girişine takılacak olan ‘Taşıt Tanıma Birimi’ (elektronik etiket) cihazında dijital olarak saklanan plaka bilgisi akaryakıt alımı esnasında yakıt pompa tabancasına takılı ‘Taşıt Tanıma Okuyucu’ cihaz tarafından otomatik olarak okunarak güvenlikli haberleşme yolu ile Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaza iletilecek. Böylece, akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak işlenecek. UTTS ile taşıt plakalarının sisteme elle işlenmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulaması da engellenecek. Yeni sistem ile yıllık yaklaşık 15 milyar lirayı bulduğu tahmin edilen vergi kaybının önlenmesi amaçlanıyor.