Ekonomi Rüzgarı arkasın aldı! Dünyada ilk 7'ye uçuyor

Rüzgarı arkasın aldı! Dünyada ilk 7'ye uçuyor

Paylaş
Rüzgarı arkasın aldı! Dünyada ilk 7'ye uçuyor

Türk Hava Yolları (THY), ABD’de Detroit’i de portföyüne ekleyerek 129 ülkede 345 noktaya uçar hale geldi. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, yeni sipariş uçakların filoya girmesiyle uçuş ağının daha da genişleyeceğinin mesajını verdi. THY’nin dünyanın en büyük 7 havayolu şirketinden biri olacağını vurgulayan Ahmet Bolat, turizmden kargoya, pilot eğitiminden yerli uçak koltuklarına kadar birçok detay paylaştı...

Türk Hava Yolları (THY), uçuş ağını yeni destinasyonlarla genişletmeye ve daha yükseklere kanat açmaya devam ediyor. Milli bayrak taşıyıcı şirketin portföyüne dahil ettiği son uçuş noktası ABD’nin otomotiv başkent Detroit oldu. Detroit’le birlikte THY’nin dünyada 129 ülkede uçtuğu nokta sayısı 345’e, ABD’de ise 13’e çıkmış oldu. Detroit’e gerçekleştirilen ilk uçuşa THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat da katıldı. Seferin gerçekleştirildi 15 Kasım, aynı zamanda Bolat’ın doğum günüydü. Uçakta ve gala yemeğinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bolat, Detroit’e haftada 7 gün uçabileceklerini fakat yeterli uçak olmadığını vurguladı ve şöyle devam etti: “Yine Denver ve Orlando hattını hemen açabiliriz ama uçak yok. Avustralya’da Sydney ve Melbourne’e haftada 3 günle başlayacağız ama epey uçak gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

İLK TESLİMATLAR 2026’DA

THY, büyüme planı çerçevesinde 355 uçak alımı konusunda Airbus’la görüşmelere başladığını duyurmuştu. Ahmet Bolat, söz konusu siparişler kapsamında ilk teslimatların 2026 itibarıyla başlayacağını söyledi. Yeni uçakların filoya girmesiyle THY’nin dünyadaki en büyük 7’inci havayolu şirketi olacağının mesajını veren Bolat şunları söyledi: “ABD’de 3 büyük havayolu var. Asya’da da 3 büyük Çinli. Onlar daha da büyüyecek. Müthiş bir iç pazarları var. Lutfhansa zaten arkamızda kaldı. Air France da öyle. Emirates Körfez havayolu, çok bizimle ilgili değil. Bunlar modellere oturmuş havayolları. Onun için ne kalıyor geriye? Bir tek THY kalıyor. Bu söylediğim kehanet değil. Bizim önümüzdeki en önemli sıkıntı havalimanıydı. Artık bu da çözüldü. Mesela seneye ABD’de 14’üncü destinasyonu açmış oluruz. Denver olur muhtemelen. Ardından Orlando...”

Haberin Devamı

Kabinlerde 2026 itibarıyla hızlı bir değişim yaşanacağını dile getiren Bolat, “Uçaklarda kendi business class ve ekonomi sınıfı koltuklarımızı kullanacağız” dedi. Uçaklarda kullanılan mevcut koltukların 80 bin dolar (yaklaşık 2.4 milyon lira) olduğunu söyleyen Ahmet Bolat, “Aslında bir çok otomobilden daha pahalı. Biz daha ucuza mal edeceğiz. Üstelik rahat bir uçuş sağlayacak” bilgilerini paylaştı.

6 BİN 500 PİLOT ALACAK

Yeni uçakların filoya katılmasıyla birlikte pilot ihtiyacı da artacak. Bolat, pilot ihtiyacını karşılamak için eğitimleri artırdıklarını belirterek, “Şu anda yılda 200 olan pilot yetiştirme kapasitesini 500’e çıkaracağız. Mevcut pilot sayımız 6 bin 500 civarında. 6 bin 500 pilota daha ihtiyacımız var. Pilotlarımızdan 300 küsuru yabancı. Pandemi döneminde bizi terk etmediler. Biz de onları terk etmedik” diye konuştu.

10 YILLIK HEDEFTE İŞTİRAKLER DETAYI

Şirket tarihinde ilk kez 10 yıllık projeksiyon belirlediklerini söyleyen Ahmet Bolat, bu kapsamda iştiraklerin yol haritasını da çizdiklerini aktardı. Bolat şunları söyledi: “Epeydir THY ve iştiraklerinin toplam 950 uçağa ulaşmasını planlıyoruz. THY ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress’le oturduk ve 10 yılda 150 uçağı geçme konusunda anlaştık. Geçen gün de 45 adedi Boeing 737 MAX olmak üzere 90 uçak alacağını ilan etti. 45 adet 737 MAX’in değeri yaklaşık 2 milyar dolar. Anadolujet’te (AJet) de yapılanmaya gidiyoruz.”

Haberin Devamı

KARGODA YENİ İŞ PLANLARI HAZIR

THY’nin kargo şirketi Turkish Cargo, tüm operasyon süreçlerini İstanbul Havalimanı’ndaki ‘SMARTIST’ tesislerinde gerçekleştiriyor. Turkish Cargo’yu da büyüteceklerini ifade eden Ahmet Bolat, ‘SMARTIST’tin kapasitesini iki katına çıkaracaklarını söyledi. Bolat ayrıca, Turkish Cargo ile KOBİ’lerin ürettikleri ürünleri e-ihracat yoluyla satışına da önemli destek olacağını söyledi. Bolat, “Örneğin; Fransa’daki bir kişi Türkiye’den yemek (kebap) sipariş verdiğinde o gün kapısında olacak. Yine tekstil ürünleri Avrupalı tüketicilerle çok rahat buluşacak. Kargo uçakları bunun için çok önemli” dedi.

10 MİLYON TURİST 30 MİLYAR DOLAR GELİR

Gelecek 10 yılda uçak sayısının iki kat artacağını ama Türkiye’ye katkılarının 2.5 kattan fazla olacağını vurgulayan Ahmet Bolat, “Neden? Çünkü çarpan etkisini artıracağız. Onun için turizme ağırlık veriyoruz. Turizm Bakanlığı’yla yürüttüğümüz bir proje var. 10 ülke tespit ettik: Amerika, Kanada, Meksika, Endonezya, Malezya, Japonya, Çin, Kore, Avustralya, Tayvan. Bu ülkelerden 10 milyon turist getirip her birinin 3’er bin dolar harcamasını ve 30 milyar doların ülkemizde kalmasını sağlamayı hedefliyoruz” dedi. Söz turist sayısından açılmışken ABD’den bu yıl 1.4 milyon turist geldiğinin atlını çizen Ahmet Bolat, şöyle konuştu: “Geçen yıl 1 milyon ABD’li gelmişti. Şimdiki hedefimiz bu sayıyı iki katına, Kanada’yı da dahil edersek 2.5 katına çıkarmak.”

Haberin Devamı

THY’nin İstanbul’dan Detroit’e olan ilk seferi Ahmet Bolat’ın 64’üncü doğum günü olan 15 Kasım’a denk gelince uçakta bir kutlama yapıldı.

TEK BAŞINA FAS KADAR EKONOMİK DEĞER

Ahmet Bolat, THY’nin kendi geliri, ülkeye getirdiği turistlerin harcaması, Turkish Technic’in faaliyetleri, çalışanlara dağıtılan paralar dahil bu yıl Türkiye ekonomisine katkısının 56 milyar doları bulacağını söyledi. THY’nin ülkeye net 8 milyar dolar dövizi giriş sağladığını da vurgulayan Bolat, “Şu anda 435 uçağımız var. 2033’e kadar 810’a çıkacağız. Ekonomiye katkımız o zaman 56 milyar dolardan 141 milyar dolara çıkacak. THY; tek başına, Fas kadar bir ekonomik üretim yapacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

AVUSTRALYA’YA DİREKT UÇUŞ

Avustralya’ya direkt uçuşların yakında başlayacağı bilgisini paylaşan Ahmet Bolat, “Avustralya’da haftalık 7 uçuş hakkımız var. Çok kısa zamanda hem Sidney’den hem Melbourne’den uçabiliriz. 787 ile başlamayı düşünüyoruz. Bir kaç dosyamız kaldı tamamlamamız gereken. Aslında 15 Aralık’ta açıyorduk. Yine de bir kaç haftaya kadar gelirse yapabiliriz” dedi.

MEKSİKALI TURİSTE ÇAY-SİMİT PAKETİ

Hizmet ihracatında dizilerin önemine dikkat çeken Ahmet Bolat, 450 milyon Güney Amerikalı dizilerimizi izliyor ve Türkiye’yi tanıyor” dedi. Dizilerin turizmdeki etkisine bir örnek veren Bolat, şöyle devam etti: “Sırf dizide geçti diye Meksikalı turistler, Üsküdar’a gelip Kızkulesi manzarasında çay içip simit yiyor. Onlara böyle bir paket de sunuluyor. Şimdi uzak lokasyonlardan gelen bu turistlerin Göbeklitepe ve Nemrut’u görmeleri için planlar yapıyoruz. Bu adımlar turizmin gelişmesi için çok önemli.”