Ekonomi Sabiha Gökçen'de 2. pist devrede! Yolcu kapasitesi 85 milyona çıkacak

Sabiha Gökçen'de 2. pist devrede! Yolcu kapasitesi 85 milyona çıkacak

Paylaş
Sabiha Gökçen'de 2. pist devrede! Yolcu kapasitesi 85 milyona çıkacak

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pisti dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen törenle hizmete girdi. Toplam yatırımın 970 milyon dolara ulaştığını söyleyen Erdoğan, “Yeni pistin devreye girmesiyle yıllık 85 milyondan fazla yolcuyu ağırlayacak kapasiteye erişilecek” dedi.

Hızla artan yolcu sayısıyla birlikte kapasite artışına ihtiyaç duyulan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın ikinci pisti tamamlandı. Yeni pist dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle faaliyete başladı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada yeni pistin iniş, diğer pistin ise kalkış amaçlı kullanılacağını belirterek, “Pistimizin uzunluğu 3 bin 540 metredir. Ayrıca 3 bin 520 metre, 3 bin metre ve 2 bin 400 metre uzunluğunda 3 adet paralel taksi yolu vardır” dedi.

Haberin Devamı

YIL SONUNA KADAR 37 MİLYON YOLCU

Yeni pistin devreye girmesiyle yıllık 85 milyondan fazla yolcuyu ağırlayacak kapasiteye erişileceğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: “Kapasite 2 katına çıkacak. Havalimanımız 2021 yılında iç ve dış hatlarda 181 bin uçuş trafiği ile 25 milyon yolcuyu ağırladı. 2022’de bu sayı 31 milyon yolcuya ulaştı. 2023 yılının ilk 11 ayında 208 bin uçuş trafiği ile yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20’lik artışla 34 milyona yükseldi. Sene sonunda havalimanımızdan seyahat eden yolcu sayısının 37 milyonu aşacağını öngörüyoruz. 2030 yılında ise bu rakam 63 milyona yaklaşacak.”

RAKİPLERİNİN ÖNÜNE GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2’nci pistin inşası için 2012 yılında karar aldıklarını söyleyerek, “Ardından çalışmalara başlayarak toplam 970 milyon doları bulan yatırım tutarı ile 2’nci pisti ve mütemmim işlerini tamamladık. Toplam 62 uçak kapasiteli 650 bin metrekarelik orta apronu ve 40 uçak kapasiteli 300 bin metrekarelik kargo apronu ile havalimanımız rakiplerine göre çok ileri özelliklere sahiptir” diye konuştu.

Haberin Devamı

130 ÜLKEDE 343 NOKTAYA UÇUŞ

Uçuş ağını 130 ülkede 343 noktaya yükselttiklerine de dikkat çeken Erdoğan, “Göreve geldiğimizde 489 olan toplam hava aracı sayımızı yüzde 270 artışla bin 813’e ulaştırdık. Dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak hedefi ile Türkiye’yi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden birine dönüştürdük. Daha bunun gibi burada saymaya kalksak saatler alacak sayısız havacılık atılımını 2002’den itibaren alnımızın akıyla hayata geçirdik” diye konuştu.

YOZGAT VE BAYBURT 2025’TE HAZIR

Yeni havalimanı çalışmaları ile ilgili de bilgiler veren Erdoğan, şunları söyledi: “Hem Adanalı hem de Mersinli kardeşlerimizin hasretle beklediği havalimanını önümüzdeki ay açmayı hedefliyoruz. Altyapı çalışmaları biten Yozgat ve Bayburt Havalimanı’nı 2025 yılı içinde açacağız. Trabzon yeni havalimanı proje çalışmaları devam ediyor. Esenboğa’ya devletin kasasından 1 kuruş harcamadan 300 milyon Euro’luk yatırım yapıyoruz. Hatay Havalimanı sahaları onarımı ve gelişimi işine ait ihaleyi de kısa süre önce gerçekleştirdik. Yapım çalışmalarına 21 Kasım günü itibarıyla başlandı.”

Haberin Devamı