Ekonomi Sanal flört dolandırıcıları

Sanal flört dolandırıcıları

Paylaş
Sanal flört dolandırıcıları

Her türlü fırsatı değerlendiren dolandırıcılar bu kez yalnızlığına çözüm bulmak isteyen vatandaşlara gözlerini dikti. Sevgi isteyen savunmasız kişileri hedef alan sahtekarlar, kendisiyle flört eden kişiden çeşitli bahanelerle para koparmaya başladı.

Vatandaşlardan para kapmak için her yolu deneyen dolandırıcılar, yaşlı, çocuk, kimsesiz demeden herkesi ağlarına düşürmeye devam ediyor. Son dönemde sosyal medya ağlarının ve arkadaşlık sitelerinin de artmasıyla yalnız ve savunmasız kişilere yönelik dolandırıcılık yöntemleri de artmaya başladı. “Online flört dolandırıcılıkları” olarak da bilinen bu yöntemde, kişi bir flört sitesi veya uygulaması aracılığıyla biriyle bağlantı kurduğuna inanıyor ama aslında konuştuğu kişi sahte profil kullanan bir dolandırıcı oluyor. Dolandırıcı, karşısındakinin güvenini kazanmak için onu manipüle ederek kandırıyor. Böylece ondan para isteyebilecek veya çeşitli kişisel bilgiler elde ederek onun kimliğini çalabilecek yakınlığa ulaşıyor.

Haberin Devamı

8 AY BOYUNCA HEP KONUŞTUK

Bu yöntem nedeniyle mağdur olan bir vatandaş, konuyla ilgili yaşadıklarını POSTA’ya anlattı. İsmini gizli tutmak isteyen vatandaş, “İnternet aracılığıyla yurtdışından biriyle tanıştım. Normalde ben de böyle insanlara pek güvenmem ama yaklaşık 8 ay neredeyse gece-gündüz benimle konuşuyordu. Ailesiyle ilgili bilgiler paylaştı, fotoğraflar attı, hatta bir oğlu olduğunu belirtip onunla ilgili detaylar anlattı. Benim dertlerime ve yalnızlığıma ortak oldu. Yurtdışında olduğu için hiç bire bir görüşmedik ama ne zaman istesem konuşabildik. Bir zaman sonra onun benim için doğru insan olduğunu düşündüm” dedi.

CİDDİ İLİŞKİ YALANI

Dolandırıcının bu süre zarfında kendisinden maddi olarak bir talepte bulunmadığını belirten vatandaş, şöyle konuştu: “8 ayın sonunda benimle ciddi bir ilişki istediğini, bu nedenle bana hediye yollayacağını söyledi. Sonra hediyeyi kargoladı ve asıl olay burada başladı. Kargonun gümrükte takıldığını ve Türkiye’deki gümrük idaresinin 15 bin TL talep ettiğini söyledi. Bu esnada bana kargo paketinin fotoğrafını attı. Dolandırıcı ‘İstersen parayı ben ödeyeyim’ diyerek yine güvenimi kazandı. Ben de inandığım ve sorunun Türkiye tarafında olduğunu düşündüğüm için mahcup hissederek 15 bin TL’lik sözde gümrük vergisini ödedim.”

Haberin Devamı

TOPLAMDA 30 BİN TL KAPTIRDI

Daha sonra kendisini Türkiye’deki sözde gümrük görevlilerinin aradığını anlatan vatandaş, şöyle devam etti: “Görevliler ‘Para bizim hesaba düşmedi ve eğer kısa sürede parayı yatırmazsanız kargo incelemeye alınacak’ dedi. O esnada beni dolandıran kişi de mesaj atarak ‘Kargo ücretini hemen ödemezsen kargo geri dönecek’ diyerek beni sıkıştırdı. Ben de kargom gelmez diye panik yaptım ve bana verilen hesaba tekrar 15 bin TL attım. Bu esnada konuştuğum kişi bana çok değerli hediyeler gönderdiği konusunda beni ikna etmişti. Bu şekilde tam 30 bin TL kaptırdım. Daha sonra ne kargoya ne de konuştuğum kişiye ulaşabildim. Yaşadıklarımdan utandığım için hiçbir yere şikayet etmedim.”

TÜRLÜ TÜRLÜ SENARYOLAR VAR...

Haberin Devamı

Küresel bir siber güvenlik ve dijital gizlilik şirketi olan Kaspersky de online flört dolandırıcılıklarıyla ilgili yöntemleri paylaştı. Buna göre sıkça görülen hikayeler arasında şunlar sayılabilir:

* Dolandırıcı, kurbanın ülkesini ziyaret etmek için uçak bileti (veya bazen pasaport) parası göndermesini ister.
* Dolandırıcı, iletişim kurmaya devam edebilmeleri için kurbandan kendisinin telefon faturalarını ödemesini veya ona yeni bir dizüstü bilgisayar satın almasını ister.
* Dolandırıcının, tıbbi tedavi için kendisi veya yakın bir aile üyesi için paraya ihtiyacı vardır.
* Dolandırıcı, gümrük tarafından el konulan değerli eşyalara sahip olduğunu ve eşyalarını geri alıp kurbanın ülkesine gelmeden önce vergi ödemesi gerektiğini söyler.
* Dolandırıcı, patronunun kendisine posta havalesi ile para gönderdiğini söyler ve kurbandan bu sahte para gönderilerini tahsil etmesini ve ardından parayı dolandırıcıya havale etmesini ister. Banka sonradan nakit transferini iptal eder ama banka havalesi çoktan yapılmış olur ve geri alınamaz.
* Dolandırıcının, kurbanı ziyaret etmeden önce eğitimini tamamlaması için paraya ihtiyacı vardır.

Haberin Devamı