Ekonomi Sinyal alınmayan yere uydu tekonolojisi geliyor

Sinyal alınmayan yere uydu tekonolojisi geliyor

Paylaş
Sinyal alınmayan yere uydu tekonolojisi geliyor

Turkcell, 2023 yılı finansal sonuçlarını ve yeni hedeflerini düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

Buna göre; Turkcell Grubu’nun toplam gelirleri yıllık bazda yüzde 14.6 büyüyerek 107.1 milyar TL’ye çıktı. Net kar da yüzde 82.5 artışla 12.6 milyar TL’ye yükseldi. Bu süreçte 386 bin haneye daha uçtan uca fiber hizmeti götüren şirket, toplamda 5.8 milyon haneye ve 2.3 milyon fiber abone sayısına ulaştı. Şirket 2023’te ayrıca 1.6 milyon net faturalı abone de kazandı. Veri, enerji, yapay zeka ve siber güvenliğe odaklanan şirket, ayrıca cep telefonu sinyalleriyle ulaşılamayan bölgelere, uydu teknolojileriyle kapsama getirmeye hazırlandığını da duyurdu.

Haberin Devamı

DİJİTALDE REKOR

Turkcell’in TV+, BiP, fizy, lifebox, GAME+ ve dijital reklamcılık servislerini kullanan tekil ücretli kullanıcı sayısı ise yıllık bazda yüzde 9 artarak 5.6 milyona yükseldi. Dijital iş servislerinin gelirleri yüzde 23 artarak 10 milyar TL’yi aştı. Financell bugüne kadar 7 milyon tekil müşteriye ve 40 milyar TL kredi hacmine ulaştı. Financell’in kredi portföyü 6.2 milyar TL’ye yükselirken, gelirleri de yüzde 28 büyüyerek 2.4 milyar TL olarak kaydedildi.

‘HYPER-SCALER GETİRECEĞİZ’

Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, 2023 yılını çift haneli reel büyüme ile kapatmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Yolculuğumuzda 4 ana odağımız var: Veri, enerji, yapay zeka ve siber güvenlik. Bu dört odak, bizim 2024 ve sonrası hedeflerimizin, yatırımlarımızın da belirleyicileri olacak. Veri merkezlerine 330 milyon Euro yatırım gerçekleştirdik. Yeni bir veri merkezi şirketi kurmayı da planlıyoruz. Bu doğrultuda ‘hyper-scaler’ (dünya çapında faaliyet gösteren, büyük ölçekli bulut bilişim hizmeti sunan şirket) küresel bir markayı Türkiye’ye getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

GÜNEŞE DEV YATIRIM

Ali Taha Koç, 300 MW arazi tipi güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlarına da son hızla devam edildiğini anlatarak, “Türkiye’nin değişik yerlerinde güneş tarlalarına 240 milyon dolarlık yatırım yapacağız. 2026 itibarıyla yeşil enerji kaynaklarından sağlanacak üretimle, Turkcell toplam elektrik ihtiyacının yüzde 65’ini karşılamayı planlıyor. Nihai hedefi ise 2050’de net sıfır şirket olmak” diye konuştu.

TEST ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Ali Taha Koç, uydu iletişim teknolojilerinin de radarlarında olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Cep telefonu sinyalleriyle ulaşılamayan bölgelere, uydu teknolojileriyle kapsama getiren yeni bir oyun planımız var. Türkiye’nin kablosuz bağlantı teknolojileri alanındaki yolculuğunu şekillendirmek için test çalışmalarına da başladık. Ayrıca 5G, 6G, uydu iletişimi, kuantum teknolojileri gibi globalde gündemde olan yenilikleri ülkemizde önce biz gündeme taşıyor, geliştiriyor, uyguluyoruz.”

Haberin Devamı