Ekonomi Sosyal medya fenomenleri kazançları ile gündemde peki ne kadar vergi veriyorlar? Kritik yüzde 15 detayı

Sosyal medya fenomenleri kazançları ile gündemde peki ne kadar vergi veriyorlar? Kritik yüzde 15 detayı

Paylaş
Sosyal medya fenomenleri kazançları ile gündemde peki ne kadar vergi veriyorlar? Kritik yüzde 15 detayı

Hayatımızın bir parçası haline gelen sosyal medya üzerinden fenomenlerin kazançları birer cazibe merkezi halini aldı. Geçtiğimiz günlerde de fenomen Dilan Polat’ın kazancına dair paylaşımları ve ödediği vergi en çok konuşulan konular arasına girdi. Peki kazançları binlerce lirayı bulan fenomenler kazandıkları paraların vergilerini nasıl ödüyorlar? Merak edilen konuları Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram tek tek anlattı.

İpek ALEMDAR GÖDE / ipek.alemdar@posta.com.tr -  Ülkemizde de dünyada da çok fazla kişinin aktif olarak kullandığı sosyal medya hesapları hayatımızın bir parçası. Takip edilen kişiler, onların iş birlikleri, paylaşımlar artık alışveriş tercihlerimizi, sahip olduklarımızı değiştirir hale geldi. Firmalar da kaynaklarının büyük bir kısmını dijital reklama ayırmaya başladı. Hatta fenomenlerin takipçi sayılarının çokluğu firmaları onlar ile iş birlikleri açısından yarışa soktu.

Haberin Devamı

Sosyal medya platformları üzerinden para kazanan kişilerin çokluğu ilgili bakanlıkların 2021 yılında devreye girip haksız kazancın önüne geçecek vergi düzenlemeleri yapılmasına neden oldu. Bu işten para kazananlar; her mükellef gibi KDV, gelir vergisi, geçici vergi ve bu vergilerin damga vergisini ödemeleri yapmaya başladı. Aynı zamanda fenomenlerin paylaşımlarına artık #iş birliği, #tanıtım gibi ibareler koymaları zorunlu hale geldi. Aksi takdirde etiket konulmadan yapılan paylaşımlar takibe alınamıyor ve gelir konusunda yanlış beyanlara neden olabiliyor.

Influencer, YouTuber, fenomen vb. adlarla tanımlanan kişiler 7338 No’lu kanun kapsamında ‘sosyal içerik üreticisi’ başlığı altına girdi. 193 sayılı Kanuna mükerrer 20’nci maddesinden sonra gelmek üzere “Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası” maddesi eklendi. Peki fenomenler de kazançlarının vergilerini diğer çalışan ve işçi kesim gibi mi ödüyor? Fenomenler kazandıkları paraları, iş birliklerini nasıl resmiyete döküyor. Merak edilen bu noktaların yanıtlarını v açıkladı.

Haberin Devamı

KAZANÇLARINDAN KESİNTİ YAPILIYOR

Sosyal medyada içerik üreten kişilerin gelirinden alınan vergi oranını belirten Bayram, “Sosyal medya fenomenlerinin ve You Tube’rların vergi düzenlemesi geçtiğimiz yıl yapıldı. Bu kişilerin kazandıkları paralardan kesinti yapılıyor. Bunun dışında başka bir vergi vermiyorlar. Bu vergiyi ödeyen kişiler sosyal medya platformlarında içerik üretenler gezi programı, fotoğraf paylaşımı, araba, ev tanıtımı yapanlar ve içerik üreterek bir şeyler satanlar, oyun ve program geliştirenler etkileniyor” dedi.

Düzenleme çıktığı yıl vergi için üst sınır yıllık 880 bin lira olarak belirlenmişti. 2023 yılı için ise üst sınırın 1 milyon 900 bin lira olduğunu belirten Bayram, “Bu vergilenmeden faydalanmanın üst sınır Gelir Vergisi Kanunu’nun içinde yer alan 1 milyon 900 bin liralık gelire kadar olan kısımda olanlar bu durumdan faydalanabiliyorlar. Bu saydığımız kişiler 1 milyon 900 bin liraya kadar kazanç sağlıyorsa bankada bir hesap açtırmak zorundalar. Bankada açılan bu hesapta sosyal medya kazançları için hesabın açıldığını belirtmeleri gerekiyor. 1 milyon 900 bin liraya kadar kısımdan bankalar kazançtan yüzde 15 kesinti yapacaklar. Geri kalan kısım müşterinin hesabında kullanımda olacak. Yani 1 milyon 900 bin lira üzerinden bakarsak bunun yüzde 15’i 150 bin lirası banka tarafından kesilecek ve vergi dairesine ödenecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

MALİ MÜŞAVİR MASRAFISosyal medya içerik üreticilerinin vergilenmesinin banka hesabı üzerinden yapılmasının kolaylık olduğunu dile getiren Bayram, “Düzenlemenin başka faydalarına bakacak olursak burada gençlerimize bu kazançların özendirilmesi, gençlerin sosyal medya üzerinden içerikler üreterek kazanç sağlamalarının artırılması olarak anlayabiliriz. Burada defter tutmamak, beyanname vermemek önemli bir avantaj. Bir mali müşavire ihtiyaçları olmuyor ve böyle bir masrafları da olmuyor. Ancak gelir 1 milyon 900 bin lirayı geçerse beyanname verme zorunluluğu bulunuyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

FENOMEN İLE İŞÇİNİN VERGİ FARKI

Fenomenler ile işçilerin vergilerindeki farklara değinen Bayram, “İşçiler, emekliler ve fenomenlerin vergi ödeme şekillerine bakacak olursak işçi ve çalışanın maaş öncesinde tabi olduğu vergilendirmeler yüzde 15 ve yüzde 40 arasında yapılıp kesiliyor. Ancak fenomenler bu noktada yüzde 15’lik bir vergilendirmeden faydalanıyorlar.

Aslında bakarsanız asgari ücret görüşmelerinin yapılacağı bu günlerde vergi diliminin sabitlenmesi faydalı olacaktır. Asgari ücretliler pandemi ile birlikte enflasyon karşısında yoruldular. Devletimiz ücrette en az enflasyon tutarı kadar artış yaptı. Ama bu önümüzdeki dönemlerde yeterli olmayabilir. Enflasyonun 2024’ün mayıs ayına kadar artış göstereceği öngörülüyor. 2024 ve 2025’i daha sağlam atlatabilmek adına buradaki farkların ücretlerin vergilendirilmesindeki farkların sabitlenmesi eşitlenmesi durumu söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı.