Ekonomi Türk özel sektörü New York’ta konuşuldu

Türk özel sektörü New York’ta konuşuldu

Paylaş
Türk özel sektörü New York’ta konuşuldu

Türkiye ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından, Goldman Sachs ev sahipliğinde ABD’nin New York kentinde düzenlenen 13. Türkiye Yatırım Konferansı’nda Türk özel sektörü konuşuldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın da konuşmacı oldukları konferansa Türk ve Amerikan iş dünyasının önde gelen temsilcileri katıldı.

Haberin Devamı

Konferans kapsamında düzenlenen "Türk Özel Sektörü Büyümeye Öncülük Ediyor" adlı panelin moderatörlüğünü Goldman Sachs International Türkiye ve Orta ve Doğu Avrupa Satış bölümünden sorumlu Direktör Yılmaz Kocagöz yaparken, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper ve TEB Yönetim Kurulu Üyesi Haydar Çolakoğlu katılımcılar arasında yer aldı.

Ekonomiye ve yatırım fırsatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Levent Çakıroğlu, Orta Vadeli Program’ın açıklanmasıyla birlikte, yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına ilgisinin artmaya başladığına yönelik güçlü göstergeler olduğuna vurgu yaptı. Çakıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Küresel ekonomide yüksek enflasyon ve faiz döneminin bir süre daha devam edeceği anlaşılıyor. Ancak başta hizmet sektörü olmak üzere talep tarafının hâlâ güçlü olduğunu gözlemliyoruz. Makro politik risklere ve küresel çaptaki belirsizliklere rağmen Koç Topluluğu olarak uzun vadeli yatırım stratejimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Son 5 yılda yaptığımız 10 milyar dolarlık yatırım, bu anlayışımızın önemli bir göstergesi. Önümüzdeki süreçte büyüme ve yatırım planlarımızın finansmanı için fırsat pencerelerinin açıldığı elverişli zamanları kollayacağız. Bu noktada ülkemizin risk priminin azalması ve Orta Vadeli Program’ın kararlılıkla uygulanmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.”

Türkiye’nin sahip olduğu demografik avantajı, beşeri sermayesi, kalite odağı, elektrifikasyon, yenilenebilir enerji, sağlık hizmetleri gibi yeni dinamiklere uyum yeteneğiyle kazanç potansiyeli yüksek, cazip bir yatırım lokasyonu olduğuna değinen Çakıroğlu, “Ülkemiz, çok yönlü üretim kabiliyetleri, güçlü tedarikçi ağı, güvenilir altyapısı, işgücü rekabetçiliği ve büyük AB pazarına gümrük birliği erişimi sayesinde, yatırım yapmak isteyen şirketler için ideal bir seçenek sunuyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Panelde değerlendirmelerde bulunan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper de, Türkiye’nin dinamik ekonomisi ile dayanıklı ve çevik iş dünyasına vurgu yaparak “Yatırım stratejilerimizde bugüne kadar Türkiye’yi hep önceliklendirdik, önceliklendirmeye de devam edeceğiz. Bunun nedeni bizim sadece Türkiye’de kurulmuş olmamız değil. Yarattığı büyüme fırsatları, nüfusu ve coğrafi konumuyla, ülkemizin muhteşem bir potansiyeli olduğuna inanmamız. Bugün dünyanın önde gelen şirketlerinin Türkiye’de yatırım yapmasının ya da yeni yatırımlar planlamasının temel nedeni de bu. Ve Türkiye Cumhuriyeti yeni bir yüzyıla başlarken, şunu özellikle vurgulamak istiyorum ki; iş dünyası perspektifinde, Türkiye’nin potansiyeli hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Biz de Sabancı olarak, bu dönemde, kararlı yatırımlarımız ve sürdürülebilir yaşamı önceliklendiren yaklaşımımızla ülkemize, insanımıza değer katmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin dünya tedarik zincirindeki rolünün son dönemde ciddi şekilde arttığının altını çizen Cenk Alper, “Türkiye, stratejik konumu sayesinde, özellikle enerji arz güvenliği açısından Avrupa Birliği’nin çok önemli bir partneri olabilir. Burada Türkiye’nin ortaya koyacağı başarı, kendi sınırlarının ötesinde, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak gibi ülkelerin yanı sıra Avrupa ülkelerinin de geleceği açısından son derece büyük bir öneme sahip. Biz de Sabancı Topluluğu olarak, enerji ve iklim teknolojileri alanında kararlı şekilde büyümeye ve yatırım yapmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde, Topluluk olarak, Türkiye’de enerjiye yapacağımız yatırım tutarı 6,2 milyar dolar seviyesinde. Bunu somut bir örnekle açıklamam gerekirse; Türkiye’de önümüzdeki 5 yıllık dönemde hayata geçirilecek her üç rüzgar ve güneş santralından biri, Sabancı imzası taşıyacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı