Ekonomi Türkiye-Avrupa arasında 'inovasyon köprüsü'

Türkiye-Avrupa arasında 'inovasyon köprüsü'

Paylaş
Türkiye-Avrupa arasında 'inovasyon köprüsü'

Sabancı Holding, topluluk şirketlerinden Çimsa ve Kordsa’ya ev sahipliği yapacak Sabancı Teknoloji Merkezi’ni Almanya’da hayata geçirdi.

Avrupa’nın inovasyon merkezlerinden Münih’te kapılarını açan merkezin, topluluğun Ar-Ge, teknoloji ve sürdürülebilir ürün geliştirme yetkinliğini uluslararası alana taşırken, “Türkiye ile dünyayı birleştirme” vaadine katkı sunması hedefleniyor. Münih Teknik Üniversitesi (TUM) yerleşkesi içerisinde yer alan merkezi aynı zamanda üniversite-sanayi işbirliği alanında Avrupa’nın simge platformlarından biri olacak, TUM ile yapılacak ortak Ar-Ge çalışmalarıyla birlikte, parlak fikirlerin ürünleştirilmesi ve ticarileşmesi sağlanacak.

Haberin Devamı

SAYISI 8’E YÜKSELDİ

Merkezin açılışında konuşan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Sabancı bünyesinde inovasyonu bir yatırım kalemi olarak değil bir şirket kültürü olarak kodladıklarının altını çizerken, “Ar-Ge alanında Türkiye’ye öncülük etmiş bir topluluk olmaktan gurur duyuyoruz. Bugüne kadar yapı malzemeleri ve sanayi gruplarımız bünyesinde yurt içinde 6, yurt dışında ise 1 olmak üzere toplam 7 Ar-Ge ve teknoloji merkezimiz vardı. Sabancı Technology Center ile birlikte bu sayıyı 8’e yükseltiyoruz ve Avrupa’daki ilk merkezimizi hayata geçiriyoruz” dedi.

6 MİLLETTEN ÇALIŞAN BULUNUYOR

Bünyesinde 8 farklı laboratuvarın ve 6 milletten çalışanın bulunduğu Sabancı Teknoloji Merkezi’nin, ileri yapı malzemeleri, kompozit teknolojileri, inşaat güçlendirme gibi dünyadaki malzeme devrimine yön veren sektörler için yüksek teknolojili, ‘terzi usulü’ ürünler geliştireceğini belirten Alper, “Çimsa ve Kordsa’nın Türkiye’deki fabrikalarında üretilecek bu ürünler, Sabancı Teknoloji Merkezi’ndeki ekiplerimiz tarafından yine Avrupa pazarına sunulacak. Bu model, aynı zamanda Türkiye’nin katma değerli ihracat seferberliğinin de itici güçlerinden biri olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

İLK 9 AYDA 33 MİLYAR TL’LİK YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİK

Cenk Alper, 2022 yılı başında yaptığı açıklamada, 5 yılık vadede yatırım oranını önceki 5 yıla göre iki kat artıracaklarını söylemişti. Bu yol haritasına uyumlu bir şekilde yola devam ettiklerinin altını çizen Cenk Alper, şunları aktardı: “Daha önce açıkladığımız yatırım stratejimize paralel olarak, banka dışı yatırımlarımızın yüzde 25’lik bölümünü mevcut iş kollarımıza, yüzde 75’ini ise ‘yeni ekonomi’ adını verdiğimiz enerji ve iklim teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri ve dijital teknolojiler alanlarına yönlendiriyoruz. 2023 yılının ilk 9 ayında yapmış olduğumuz toplam yatırım 33,3 milyar TL’yi buldu. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yatırımlarımızın TL bazında yüzde 124 oranında arttığını gösteriyor. Aynı dönemde, gerçekleştirdiğimiz yatırımların yüzde 75’ini de stratejimiz ile paralel olarak yeni ekonomiye yaptık.”

Haberin Devamı