Ekonomi Türkiye'nin küresel ihracattan aldığı pay rekor kırdı

Türkiye'nin küresel ihracattan aldığı pay rekor kırdı

Paylaş
Türkiye'nin küresel ihracattan aldığı pay rekor kırdı

Türkiye’nin küresel ihracattan aldığı pay artmaya devam ediyor. Ticaret Bakanlığı’nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) verilerinden derlediğini bilgilere göre, Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı 2022’de yüzde 1.02’den 2023 sonunda 0.06 puan artışla yüzde 1.08’e yükseldi.

Konuyla ilgili açıklama geçen Ticaret Bakanlığı, “2023 yılında küresel mal ve hizmet ihracatından alınan payda çifte rekor kırılmıştır. 2023 yılında küresel ekonomideki zorlu koşullara rağmen Türkiye’nin küresel mal ve hizmet ihracatındaki payı artmıştır” diye belirtti.

Haberin Devamı

POZİTİF OLARAK AYRIŞTI

Bakanlığın açıklamasında, “Ülkemizin ihracatının pozitif olarak ayrıştığını görmekteyiz. Bu kapsamda, Dünya Ticaret Örgütü tarafından açıklanan verileri baz aldığımızda, küresel mal ihracatı 2023 yılında yüzde 5 oranında azalışla 23.8 trilyon dolar olarak gerçekleşirken Türkiye’nin mal ihracatı zayıf küresel talep ve deprem felaketlerine rağmen yüzde 1 oranında artışla 256 milyar dolar olarak kaydedildi. Böylece Türkiye’nin küresel ihracattan aldığı pay 2023 yılında tarihin en yüksek seviyesine ulaştı” denildi. Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı pay ilk kez 2021’de yüzde 1’in üzerine çıkmıştı.

RİSKLER DEVAM EDİYOR

Küresel mal ihracatında bölgesel farklılaşmanın dikkat çektiği belirtilen açıklama, şöyle devam etti: “İthalat talebi Avrupa’da keskin şekilde düşerken, Kuzey Amerika’da azaldı, Asya’da yatay seyretti. Enerji ihracatçısı ekonomilerde ise mal ihracatının arttığı gözlendi. Böylece 2022’de yüzde 3 artan mal ticaret hacmi 2023’te yüzde 1.2 geriledi. DTÖ tarafından küresel ticaret hacminin 2024’te yüzde 2.6 ve 2025’te yüzde 3.3 artması bekleniyor. Ancak DTÖ bölgesel çatışmalar, jeopolitik gerilimler ve politik belirsizliklerin tahminler üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturduğunu belirtti.”

Haberin Devamı

TEDARİK ZİNCİRİNDEKİ KONUMU GÜÇLENECEK

Küresel hizmet ihracatının ise yüzde 9 artışla 7.8 trilyon dolar olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar ifade edildi: “Türkiye’nin hizmet ihracatı 100.8 milyar dolar olarak gerçekleşerek küresel ihracattan aldığı pay yüzde 1.3 ile rekor seviyeye ulaştı. Ticaret Bakanlığı olarak Türkiye’nin küresel üretim ve ticaretteki payını daha da yükseklere çıkarmak için tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Küresel tedarik zincirindeki konumumuzu daha da güçlendirmek için küresel ticaretteki eğilimleri en iyi şekilde değerlendirip elde ettiğimiz kazanımları artırarak devam ettireceğiz.”