Ekonomi Türklerin konutta gözü yurtdışında

Türklerin konutta gözü yurtdışında

Paylaş
Türklerin konutta gözü yurtdışında

Artan konut fiyatları, ev almak isteyenlerin rotasını yurtdışına çevirdi. Özellikle döviz bazlı kira getirisinin yanı sıra Türkiye’deki fiyatların dünya ile yarışması son dönemde yurtdışına yatırım yapan Türk sayısını artırdı. İngiltere, öne çıkan pazarlar arasında. Beşiktaş’ta 12.5-15 milyon lira arasında değişen bir daire fiyatına, Manchester’ın en seçkin sitelerinden birinde 2 yatak odalı bir daire satın alınabiliyor.

Türkiye’de konut fiyatları pandemi sonrasında hızla yükseldi. Öyle ki Türkiye, Küresel Konut Fiyat Endeksi’ne göre, dünya genelinde konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke konumuna yerleşti. Fiyatlar arttıkça konutlara erişim zorlaştı, satışlar da geriledi. Türkiye’de fiyatların döviz bazında geldiği nokta, sermaye sahiplerinin rotasını yurtdışına çevirdi. Son dönemde yabancıların Türkiye’den ev alma iştahı azalırken, Türklerin yurtdışından gayrimenkul alımları hız kazandı.

Haberin Devamı

DÖVİZ BAZLI KİRA

Türk yatırımcıların yurtdışında odaklandığı pazarlardan birinin de İngiltere olduğunu söyleyen Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Jeffery, “İngiltere’de konut alımı yapan uluslararası yatırımcıların yüzdesinde bir artış oldu. Burada da Türklerin payı yadsınamaz düzeyde yer alıyor. Çoğu yatırımcı tamamen döviz cinsinden elde edeceği kira gelirine odaklanıyor. Bazı yatırımcılar ise çocukları için ikinci bir ev veya İngiltere’ye geldiklerinde konaklayabilecekleri bir ev almak istiyorlar” diye konuştu.

4.4 MİLYON TL SEVİYESİNDE

Jeffery, İngiltere’nin özellikle İstanbul’un birçok ilçesinden daha uygun şartlarda yatırım imkanı sunduğunu belirterek, şu örnekleri verdi: “İngiltere’de 4.4 milyon TL civarında yatırım yapabileceğiniz projeler yer alıyor. Beşiktaş’ta 12.5-15 milyon lira arasında değişen bir daire satın almak yerine, Manchester’ın en seçkin sitelerinden birinde 2 yatak odalı bir daire satın alabilirsiniz. Eyüp’te 9-15 milyon lira civarında bir daire fiyatına; Bradford civarında 4.5 milyon liranın altında yeni inşa edilmiş bir daire bulabilirsiniz. Bradford’da da üç tane satın alabilirsiniz.”

Haberin Devamı

ORTALAMA 288 BİN STERLİN

Birleşik Krallık’taki ortalama ev fiyatının Ekim 2023’e kadar olan 12 ayda yüzde 1.2 düşüşle 287 bin 782 sterline (1 sterlin 38 lira) gerilediğini belirten Jeffery, “Ancak bu düşüş esas olarak Londra ve Galler gibi yüzde 3’ün üzerinde düşen bölgelerden kaynaklandı. Kuzeydoğu gibi bölgelerde hafif artış yaşandı” dedi.

TALEP KUZEYE KAYIYOR

Londra’nın Türk yatırımcılar için her zaman önemli bir konumda bulunduğunu ifade eden Jeffery, şöyle konuştu: “Bununla birlikte, Türk Lirası’ndaki son hareketlilik nedeniyle birçok yatırımcı, parasının karşılığında çok daha yüksek getiri alabileceği için kuzey bölgelere yöneliyor. Manchester, Sheffield, Leeds ve Bradford gibi şehirler giderek daha popüler hale geliyor. Pandemiden bu yana kiralar önemli ölçüde arttı. Geçtiğimiz yıl birçok bölgede yüzde 10’un üzerinde artış yaşandı. Yani yatırımcı daha iyi bir getiri elde edecek. Londra dışında genel olarak getiriler daha güçlü. Londra ise sermaye değer artışı açısından güçlü bir yatırım seçeneği olarak yer alıyor.”

Haberin Devamı

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Jeffery, Birleşik Krallık’ta yatırım yapmanın süreçlerini de şöyle anlattı:

* Yatırımcının yatırım beklentisini ve hedeflerini anlayabilen bir danışman ile süreci yönetmek büyük önem taşıyor.
* Yatırıma karar verildikten sonra finansman kaynaklarının nereden geldiğinin kanıtlanması gerekiyor.
* İngiltere’de, mülkün bir avukat aracılığıyla devredilmesi gerekiyor.
* Avukat, mülk üzerinde sizi korumak için fonların kanıtı üzerinde kontrol yapıyor.
* Sözleşmeler imzalanıyor ve bir taahhüt olarak bir depozito avukat aracılığıyla ödeniyor.
* Geriye kalan miktar avukat aracılığıyla transfer ediliyor, önceki sahibi evi boşaltıyor ve siz anahtarları alıyorsunuz

HANGİ ŞEHİRDE FİYATLAR NE?

Bradford: 1 odalı daire fiyatı 120 bin sterlinden başlıyor. Uzun dönem kiralamada yüzde 7.5’e varan getiri, kısa dönemde aylık kira geliri 1.248 sterlin (47 bin TL) getiri sağlıyor.

Haberin Devamı

Sheffield: 1 ve 2 odalı dairelerde fiyatlar 162 bin sterlin (6 milyon TL) ile 240 bin sterlin (9 milyon TL) arasında.

Manchester: 1-2-3 odalı daireler 316 bin sterlin (12 milyon TL) ile 525 bin sterlin (20 milyon TL) arasında.

Halifax: 1 odalı daireler 117 bin sterlin (4.4 milyon TL) ile 129 bin sterlin (4.9 milyon TL) arasında. 2 odalı daireler 147 bin sterlin (5.5 milyon TL) ile 162 bin sterlin (6 milyon TL) arasında.