Ekrem Sarısu 13 ay askerlik borçlanmasıyla 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

13 ay askerlik borçlanmasıyla 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 3 Mayıs 1966 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 16 Haziran 1989. Askerden önce sigorta girişim yok. 18 ay askerlik yaptım. 540 gün askerlik borçlanması yatırırsam, ne zaman emekli olabilirim? Üçüncü kademeden emekli olabilmem için kaç prim günümün olması gerekiyor? * Nurullah DOĞAN

[[HAFTAYA]]

Cevap: Askerlik sürenizin 13 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 13 ay geri gider ve emekli olmak için 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartına tabi olursunuz. Prim sayınızı bildirmemişsiniz. 5375 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 3 Mayıs 2016’da emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

6 ay askerlik borçlanması emeklilik yaşınızı 57’ye düşürür

Soru: 20 Ağustos 1975 doğumluyum. Askerlikten sonra 12 Mayıs 1999’da sigortalı oldum. Ne zaman emekli olabilirim? * Aykut SİNOPLUOĞLU

Cevap: Askerlik sürenizin 6 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 6 ay geri gider ve 25 yıl sigorta, 5700 gün prim ve 57 yaş şartına tabi olursunuz. Toplam 5700 gün prim ödemiş olmanız halinde 20 Ağustos 2032’de emekli olabilirsiniz.

İzin süresinin belirlenmesinde kıdem tazminatı alınmayan çalışma süreleri dikkate alınır

Soru: Sakarya’da özel bir merkezde çalışan doktorum. Merkezde 3.5 yıl çalıştım ve sonunda istifa ettim. Kıdem tazminatı vesaire almadım. Ardından İstanbul’da çalıştım ama 8 ay sonra Sakarya’ya eski çalıştığım merkeze geri döndüm. Bana 1 yıl geçmeden eski işime dönersem izin, tazminat gibi haklarımın aynen devam edeceği söylendi. Doğru mudur? * Dr. Mustafa Cahit DEMİRCİ/SAKARYA

Cevap: Fasılalarla olsa da aynı işyerindeki tüm çalışma süresi için kıdem tazminatı ödenmek zorunda. Dolayısıyla daha önceki çalışma sürelerinizle son çalışma süreniz birleştirilir ve tüm çalışma süreniz için kıdem tazminatı alabilirsiniz. Kıdem tazminatı alarak kıdeminizi sıfırlamadığınız için, yıllık izin süresinin hesabında önceki çalışma sürelerinizin de dikkate alınması gerekir.

Son işyerindeki çalışma süresine kıdem tazminatı ödenir

Soru: Yaklaşık 4 yıllık sigortam mevcut. Sigortam çalıştığım iş hasebiyle yüksek primle ödeniyor. İlerleyen zamanda daha düşük maaş ve bundan dolayı da daha düşük sigorta primi yatırılan işlerde çalışırsam emekli maaşım ve ikramiyem son çalıştığım yere göre mi belirlenir? Yoksa yüksek prim ile düşük prim arasında bir maaş ve ikramiye mi belirlenir? * Adem B.

Haberin Devamı

Cevap: Emekli aylığınız, tüm çalışma döneminizde üstünden prim ödediğiniz kazanç tutarınızın ortalaması ile prim ödeme gün sayınıza göre belirlenecek. Bu, prim ödediğiniz yüksek kazancın da düşük kazancın da emekli aylığı hesabında dikkate alınacağı anlamına geliyor. Kıdem tazminatı ise emekli olunurken son çalışılan işyerindeki çalışma süresi için, en son alınan brüt ücret tutarı üstünden hesaplanır. Önceki çalışmalarınız için son işveren kıdem tazminatı ödemez. Önceki çalışmalarınızın kıdem tazminatını çalıştığınız işyerlerinden ayrılırken almanız gerekirdi. Tabii işten kıdem tazminatı alma şartlarıyla ayrılmanız koşuluyla.

Anneniz primini 7000 güne tamamlamak zorunda

Haberin Devamı

Soru: Annem 12 Mayıs 1963 doğumlu. 1 Mart 2002’de SSK’lı oldu. 4329 gün primi var. Ne zaman emekli olabilir? * Ersin TİMİSİ/İSTANBUL

Cevap: Anneniz 7000 gün prim ve 58 yaş şartına tabi. 2671 gün daha prim ödeyerek primini 7000 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder