Özlem Denizmen 21 günde bütçe temizliği
HABERİ PAYLAŞ

21 günde bütçe temizliği

Haberin Devamı

Araştırmalar gösteriyor ki, bir insan bir şeyi 21 kere tekrarlarsa bu onun alışkanlığı oluyor. İşte alışkanlık haline gelecek, 21 adımda ‘Ömür Boyu Finansal Huzur’ sağlayacak bahar temizliği

ALIŞKANLIK!


“Alışkanlıkların zincirleri, önce duyulmayacak kadar hafif, sonra kırılmayacak kadar güçlü olur.” (Benjamin Disraeli)

1-‘Şimdi olsa para verip almam’: Bir eşya ile ilgili düşünceniz bu ise neden hâlâ evinizde? İşlevsizse atın, başkasına faydalıysa paylaşın, para ederse satın. Tüm bu kuru kalabalıktan kurtulun. Evi yorar. Bütçeyi sarsar.

2-Halıyı kaldırıp altını süpürün: Karı-koca konuşmaya cesaret edemediğiniz bütçe, borç, birikim, yatırım konularını çayı demleyip, randevulaşıp, tek tek konuşun. Az bir toz duman olabilir ama sonradan tertemiz bir zemine basarsınız.

3-‘Yerine yenisini alırım’: Evleri tıkış tıkış yapıyor, sonra “Ev yetmiyor” diyor, daha büyük eve çıkmak için borçlanıyoruz. Ne gerek var?

[[HAFTAYA]]

4- Bir gün giyerim: “Bir gün kullanırım” dediğiniz ama 6 aydır dokunmadığınız hiçbir şeyi giymeyeceksiniz. O ‘bir gün’ gelmeyecek. Kabul edin. Verin. İnternette satın. Rahatlayın.

5- Marketi silip süpürme: - Liste olmadan alışverişe -Aç karnına markete - Süt almaya gitmişken üç torba ile kasaya gitmeyeceğime söz veriyorum.

6-Tasarruf pikniği: Örneğin; 2015’in ilk 4 ayında neye kaç para harcandığınızı evde herkes biliyor, değil mi? Bilinmeyen şeyler beraberce yönetilemez. Tasarruf ise ekip işidir. Pikniğe gidip güle oynaya konuşun.

7-Kart temizliği: Kaç tane kredi kartınız var? Neden? 1 tane yeter. Kullanmadıklarınızı kapatın. Cüzdanda taşıdığınız her ekstra kart, hem sizde harcama dürtüsünü tetikler hem de taksitler kafa karıştırır.

8-Otomatikleştirin: Hayatın karmaşası, yoğunluğu... Unutkanlıklara yol açıyor. Maaşınızın yattığı hesaba aylık faturalar ve kredi kartı için ay başlarına otomatik ödeme tanımlayın. Yakın zamanda faturalarınızı gününde ödememek, kredi notunuzu kötü etkileyecek.

9-Kortizol hormonuna dikkat: Stres artınca beyin bağırmaya başlıyor. “Yağ... Şeker...” ye veya “alışverişe git”. Ona deyin ki: “5 dakikaya sakinleşiyorum aslanım, vücuttaki/evdeki depodan kullan!”

10-Yüzleşin: Sürekli ayakkabı alma veya pahalı zevkler, AVM’lerde harcarken kendinden geçme gibi şeyler yapıp da “Ah, vah” dediğiniz şeyleri bir liste yapın. İnsan kendini bilir.

11-Ye ye nereye kadar?:
Dışarıda yeme alışkanlığınız nasıl? Bunun için ayda kaç gün çalışmanız gerekiyor? Maaşınızı 20’ye (çalıştığınız iş günü) bölüp hesaplayın.

12-Alo taksi!: Toplu taşıma, arkadaşlarla araba paylaşma, bahar havası da geldi biraz yürüyüş... Cebinizde kalan yol paralarını kavanozda biriktirin.

13-Arkadaşlara ayar: Bir gün bugünkü şartlarınız olmasa etrafınızda olmayacak arkadaşları eleyin. Onlar kimler biliyorsunuz. Bahar temizliği.

14-Kahkaha atın Herkül olun: Sevdiğiniz biri ile yarım saat sohbet terapidir. Hele bir de beraber kahkaha atarsanız. Sizi öyle tatmin eder, güç verir ki para konularında Herkül oluverirsiniz.

15-Ağustos böceği: New York Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre; 5 yıl hiç tatil yapmamış bir kişinin kalp krizi geçirme riski, en az bir hafta tatil yapana göre yüzde 30 daha fazla. Şimdiden bir yerlerden kesip biriktirin.

16-Sade hayat: Hayatta en büyük zenginlik en az şeye ihtiyaç ve istek duymaktır.

17-Hedef belirleyin, biriktirin: Hâlâ geç değil, istediğiniz evi, arabayı almak için önce karar gerek. Bugün?

18-Bulutlara bakın: Her gün, ara sıra öyle durup bulutlara bakın. Önemli olan her gün kendinize hiçbir şey yapmadan vakit ayırmanız. Hiçbir şey düşünmeden, her şeyde bir anlam aramadan... Doğru kararlar alabilmek için buna ihtiyacımız var.

19- Günlük harcamalarınızı not alın: Simite verdiğiniz 1 lirayı, çocuğunuza aldığınız dondurmayı... Her harcamayı not alın. Böylece ay sonunda “Aa nereye gitti bu paralar?” demezsiniz.

20-Arkadaşlarınızla paylaşın: Yapılan araştırmalar hedeflerinizi çevrenizdekilerle paylaştığınızda kararlılığınızın arttığını gösteriyor. Durmayın, önünüzde 21 günde anlatacak çok şeyiniz olacak.

21- 21-21 Kuralı: Önünüzdeki 21 günde bu 21 maddeyi uygulayın.

Faturaların tozunu alın

Elektrikten suya, ısınmadan iletişime... “Fatura masraflarımı nasıl azaltabilirim” diye en son ne zaman düşündünüz? Durduk yere düşmeyecekler ya...

7 KARTLI HÜRMÜZ


SORU: Özlem Hanım, 7 tane kredi kartım var ve toplam 20 bin 200 lira kartlara borcum var. Bunların asgari ödeme tutarlarını ödedim ama anaparaları hep yerinde kaldı. “Bu borç nasıl oldu?” diye sorarsanız; tuttuğum evin içini döşedim. Bu durumdan ailemin haberi yok. Onlarla kavgalı ayrıldım. Ne yapacağımı bilemiyorum. Gamze Cevap: Sevgili 7 kartlı Hürmüz, dert etme, karar ver, çözersin. - Hemen bir ödeme planı yap. - Gelir giderin ne kadar bilmiyorum ama araba gibi gibi satacak bir şeyin var mı? Bazen farkında olmuyoruz ama ‘olmazsa olmaz’ dediğimiz bir şeyimizi satınca daha huzur içinde yaşıyoruz. Bir düşün. İleride yine yerine koyarsın. - Kredi kartı sayısını azalt, limitlerini düşür, borçların bitene kadar kullanma. - Borçları ödemenin en iyi yolu ek gelir yaratmak. Gelirini artırmanın yollarını araştır. Neler yapabilirsin?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder