Tamer Heper BÜRONUZ HAYIRLI OLSUN
HABERİ PAYLAŞ

BÜRONUZ HAYIRLI OLSUN

Geçen hafta içinde bir binada mesken nitelikli bir daire satın aldım ve ben burayı muhasebe bürosu olarak kullanmak istiyorum. Yönetim planı meskenlerin işyeri olarak kullanılmasını yasaklamış durumda. Benim bu yeri muhasebe bürosu olarak kullanmamda bir sakınca olur mu? A.T.

yanıt vermeden önce olaya genel hatları ile bakmakta yarar var. Kat mülkiyetine tabi binalarda, mesken olarak tescilli bağımsız bölümlerde işyeri açılamaz. Ancak büro vasfında işyerleri açılabilir. Bu kabil işyerlerine örnek avukatlık bürosu, muhasebe bürosu gibi bürolardır. Şayet yönetim planında aksine bir hüküm var ise örneğin “Tapuda mesken olarak tescil olunmuş bağımsız bölümler meskenden başka amaçla kullanılamaz” gibi bir hüküm var ise bu durumda büro vasfında işyerleri dahi açılamaz.

Haberin Devamı

Bu yerler sadece mesken olarak kullanılır. Ancak 17 Nisan 2013’te yayınlanan 6460 sayılı kanun bir hüküm getirdi. Bu kanunun 9’uncu maddesi 3568 sayılı kanunun 45’inci maddesini değiştirerek şu hükmü getirdi: MADDE 9 - 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununun 45’inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre ana gayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmaksızın serbest muhasebeci mali müşavirlik veya yeminli mali müşavirlik faaliyetlerinde bulunulabilir. Bu konuda, yönetim planındaki aksine hükümler uygulanmaz.”

Dikkat edilirse madde meskenlerde muhasebe bürosu açılmasına izin verilmekle kalmamış, yönetim planlarındaki yasaklamaları dahi bertaraf etmiş. Yani yönetim planında meskenlerde büro dahi yapılamaz anlamına bulunan cümlelere rağmen muhasebe bürolarının açılabileceği hükmünü getirmiştir.

Mali müşavirler ve yeminli mali müşavirleri ile ilgili yönetmelikte şöyle bir madde var. Madde 14 - Her meslek mensubu mesleki faaliyetine başlamadan önce bağlı olduğu oda bilgisinde iş yeri açmak zorundadır. Bu madde sanki home-ofis için uygulama mümkündür gibi bir tartışmayı da beraberinde getirmiş ise de gerçek öyle görülmüyor. Meskenlerde muhasebe konusunda büro açma yetkisi tanınmıştır. Yani okuyucumun bir problemle karşılaşacağını sanmıyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder