Tamer Heper Binanın cephesi hepinizin
HABERİ PAYLAŞ

Binanın cephesi hepinizin

Haberin Devamı

Biz dört bloklu bir siteyiz. Binalarımıza mantolama yapma kararı aldık. Ben dairemin cephesine düşen alan kadar masrafa iştirak etmek istiyorum. Bunun ölçüsü nedir? M.F.

Okuyucumun teklifi ilginç. Arsa payı oranında masrafa katılmayı, metrekare oranında masrafa katılmayı biliyorum ancak böyle ilginç teklifler de karşıma çıkmıyor değil. Bir daire sahibi müteahhitten satın aldığı dairenin metreküpünü ölçmüş, metreküp hesabı ile dairenin küçük olduğunu görüp dava açmıştı. Kırk üç senelik meslek hayatımdaki tek örnekti. Sizinki de ilginç.

[[HAFTAYA]]

Ancak ortak giderlere katılma konusu bir sisteme bağlanmıştır. Ortak giderlere katılım yönetim planında bir esasa bağlanmışsa buna uymak gerekir. Şayet bir esasa bağlanmamışsa ortak giderlere şu şekilde katılınır: Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi eşit diğer giderler arsa payı oranında. Binanızda mantolama olmadığına göre binanız yeni bir bina değil. Zira yeni binalar mecburen mantolanmış olarak inşa ediliyor. Binanız yeni bina olmadığına göre yönetim planınızda da özel olarak mantolama konusunda bir hüküm olamaz ancak genel olarak “Tüm giderler eşit paylaşılır” gibi bir ibare bulunabilir. Yönetim planınıza bakın, bu masraf kalemine girecek şekilde bir paylaşma öngörülmüş mü? Öngörülmemiş ise masrafa arsa payı oranında katılacaksınız. Zira binanın sadece sizin daireye isabet eden bölümü sizin malınız değil. Binanın dış cephesinin tamamı ortak alandır. Bu nedenle dairenizin önü için “Burası benim” diyemezsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder