Tamer Heper Biraz karışık ama çözümsüz değil
HABERİ PAYLAŞ

Biraz karışık ama çözümsüz değil

Dedem 1985’te vefat etti. Babaannem kendine düşen meskendeki payını kullanma hakkı olarak almış. Diğer kardeşler malları aralarında bölüşmüş, sonra bir kardeş

[[HAFTAYA]]

diğer kardeşlerin payını satın almış tapuya tescil olunmuş. Daha sonra da babaanne vefat etti. Şimdi babaanneden kalan kullanma payı hisselerini satan kardeşlere mi düştü yoksa hisseleri satın alan kardeşe mi? T.Y.

Önce okuyucumun sorusunun şifrelerini çözmek lazım. Okuyucumun dedesinin vefat ettiği tarihte miras paylaşımı bugünkü gibi değildi. O tarihlerde biri vefat ettiği zaman eşine seçimlik bir hak tanınırdı. Şöyle: Veraset ilamı verecek hakim eşe sorardı, “Mirasta mülkiyet mi istiyorsun intifa hakkı mı?” Şayet mirasçılar arasında çocuklar var ise ve eş mülkiyet hakkını seçerse ona mirastan dörtte bir pay verilirdi.

Haberin Devamı

Şayet intifa hakkını seçerse ona mirasın yarısının intifa hakkı verilirdi. Okuyucumun anlattığı olayda sağ kalan eş intifa hakkını seçmiş. İntifa hakkını seçen eş, mirasın yarısının kullanma hakkını kazanır ancak mülkiyet diğer mirasçılarda kalır. Diğer mirasçılar için biz kuru mülkiyet sahibi deriz ki onlar malik oldukları hisseyi kullanamaz.

İşte okuyucumun dedesinin ölümünde durum bu. Sonra hisse satışı olmuş. Peki bu ne demek? Bu da şöyle: Hani intifa hakkını seçen eşin intifa payını kullanma hakkı vardı ama diğer mirasçılar da kuru mülkiyete sahipti ya, işte onlar sahip oldukları kuru mülkiyeti satışa konu yapabilirler. Ancak kuru mülkiyet olarak, yani kullanma hakkı olmadan. Sorudan anlaşılan, işte bir kardeş de diğerlerinin kuru mülkiyet payını satın almış.

Bu halde intifa hakkı sahibi öldüğünde intifa hakkı kendiliğinden son bulur ve kuru mülkiyet sahibi tam malik olur. Böyle bir durumda da babaannenin ölümü ile hisseleri satın alan kardeş babaanneden gelen intifa hakkına da sahip olup tam malik olur. Bu durumda, hisseleri satın alan kardeş tüm malvarlığının sahibi olacaktır. Babaannenin ölümü ile hisselerini satan kardeşler ancak babaannenin şahsi malvarlığında pay sahibi olacak kullandığı intifa hakkından gelen bir payları olmayacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder